Korisnički Kontrolni Panel
Pogledajte svoj profil
Pogledajte svoje postove
ČPP
Prijavite se

Matematički forum na kojem možete da diskutujete o raznim matematičkim oblastima, pomognete drugima oko rešavanja zadataka, a i da dobijete pomoć kada vam zatreba

Index stranica OSTALE MATEMATIČKE OBLASTI GEOMETRIJA

Kruznica upisana u jednakokraki trougao

[inlmath]\triangle ABC\sim\triangle A'B'C'[/inlmath]

Re: Kruznica upisana u jednakokraki trougao

Postod zlatna ribica » Petak, 12. Jun 2015, 08:37

Nisam jos uspela :)

Zahvalio se: 24 puta
Pohvaljen: 20 puta

Sharuj ovu temu na:

Share on Facebook Facebook Share on Twitter Twitter Share on MySpace MySpace Share on Google+ Google+

Postod Sinisa » Petak, 12. Jun 2015, 09:34

Gamma je napisao:Kada počne raditi [inlmath]3D[/inlmath] neka je onda javi :mrgreen:

nisam ja kao ti da prvo racunam integralo pa tek posle crtam 3D slike... ako ti ikada bude trebala neka skica - mi, clanovi ovog foruma, cemo ti vrlo rado pomoci da je nacrtas ili jos bolje, pomocemo ti da naucis kako se crtaju skice :)
Sinisa  OFFLINE

Zahvalio se: 74 puta
Pohvaljen: 399 puta

Postod Gamma » Petak, 12. Jun 2015, 10:38

Aj naporan si, počinješ da smaraš. Zar na svaki moj post moraš odgovoriti? Vidim da ti je cilj da napucaš što više postova. Da sam ja odgovarao na svaki tvoj imao bih još 100 postova.
:text-nospamhere:
Gamma  OFFLINE

Zahvalio se: 183 puta
Pohvaljen: 239 puta

Postod Daniel » Petak, 12. Jun 2015, 11:04

@Gamma, @Siniša (zamalo da otkucam @Gamma, @Delta :wtf: ), kad ste već ovde, imate li, možda, još neku ideju za rešavanje ovog zadatka (zbog kojeg je ova tema i pokrenuta), osim preko pomenute sličnosti trouglova?

zlatna ribica je napisao:Nisam jos uspela :)

Obeleži sa [inlmath]H[/inlmath] središte osnovice [inlmath]AB[/inlmath] (iliti tačku dodira osnovice [inlmath]AB[/inlmath] i kružnice [inlmath]k[/inlmath]),

upisana kruznica 1.png
upisana kruznica 1.png (2.1 KiB) Pogledano 3176 puta

a zatim pronađi vezu između ugla [inlmath]\angle DHE[/inlmath] i [inlmath]\angle ABD[/inlmath] (obeleženi crveno i zeleno na slici).

Nakon toga, pronađi vezu između uglova [inlmath]\angle DFE[/inlmath] i [inlmath]\angle DHE[/inlmath] (takođe obeleženi crveno i zeleno na sledećoj slici):

upisana kruznica 2.png
upisana kruznica 2.png (2.1 KiB) Pogledano 3176 puta

Zatim, uoči jednakost uglova [inlmath]\angle AFG[/inlmath] i [inlmath]\angle DFE[/inlmath] (unakrsni uglovi, obeleženi zeleno):

upisana kruznica 3.png
upisana kruznica 3.png (1.83 KiB) Pogledano 3176 puta

Posle ovoga, ako si sve pravilno odradila, neće ti biti problem da pokažeš sličnost trouglova [inlmath]\triangle EAG[/inlmath] i [inlmath]\triangle AFG[/inlmath], a zatim, na osnovu toga, i sličnost trouglova [inlmath]\triangle EAG[/inlmath] i [inlmath]\triangle ABD[/inlmath].

Ako negde zapne, pitaj. :) A ako odradiš, ne bi bilo loše da nam napišeš kako si radila, sigurno će i drugima koristiti. :)
I do not fear death. I had been dead for billions and billions of years before I was born, and had not suffered the slightest inconvenience from it. – Mark Twain
Korisnikov avatar
Daniel  OFFLINE
Administrator

Zahvalio se: 5213 puta
Pohvaljen: 4974 puta

Postod Sinisa » Petak, 12. Jun 2015, 11:33

Gamma je napisao:Aj naporan si, počinješ da smaraš. Zar na svaki moj post moraš odgovoriti? Vidim da ti je cilj da napucaš što više postova. Da sam ja odgovarao na svaki tvoj imao bih još 100 postova.
:text-nospamhere:

unaprijed se izvinjavam jer citiram citav post i natrpavam temu...

*zanima me kako neko ko ima toliko smarajucih postova, nerazumljivih, postova gdje je samo jedan smajlic i slicnih moze nekome reci da smara sa postovima... @gamma, ti si na svakoj temi gdje su bili neki sistemi govorio da moze graficki, svaki sistem se moze rijesiti graficki - za neki treba 2min da ga rjesis graficki a za neki dvije godine da sve nacrtas. POTREBNIJI JE MOJ POST GDJE TI GOVORIM DA ODES KOD PSIHIJATRA (to moze nekome koristiti, u ovom slucaju tebi) NEGO TVOJ POST DA SE MOZE RJESITI GRAFICKI, svaki jednacinu mozes prikazati graficki - i je li to nepotrebno? je li nepotrebno pisati 20x da se moze rijesiti graficki kad se svaka moze rjesiti graficki?

potrebnije je cak i ovo moje "je li nepotrebno" koje toliko puta ponavljam nego govoriti za neku trigonometrijsku jednacinu da moze graficki, DA moze - ali bez programa za crtanje bi nam trebala 2 mjeseca da nacrtamo precizno... s ovim postom zavrsavamo bilo kakvu diskusiju na forumu, ako mi zelis nesta reci - reci to jednom normalnom smislenom recenicom a ne tim glupim frazama i komentarima ciji je cilj samo da ima nesta napisano...

ovo je moja greska, jer sam dozvolio da me iznervira osoba koja zadatak koji je namjenjen djeci u vrticu pokusava rjesiti trazenjem opsteg clana niza, mnozenjem itd... osoba koja nekome govori da je nepismen jer je napisao "J" gdje ne treba, a ista ta pise "odakleN" "kojemE" itd...

dok sam pisao ovaj post shvatio sam da se sa nekim ljudima ne vrijedi raspravljati, pa cu to pokusati pretociti u jedan citati "ako je neko glup, umisljen i uporan - ne raspravljaj se s njim", stoga @gamma od sad prekidamo svaki vid rasprava :)
Sinisa  OFFLINE

Zahvalio se: 74 puta
Pohvaljen: 399 puta

Postod Gamma » Petak, 12. Jun 2015, 12:06

Neću ovo uopšte da čitam što si napisao. Ne zanima me. Upravo ovo što si napisao je dokaz moga tvrđenja...
Gamma  OFFLINE

Zahvalio se: 183 puta
Pohvaljen: 239 puta

Postod Djidja22 » Nedelja, 01. Maj 2022, 17:39

Pozdrav
Pišete treba uočiti sličnost trouglova. Kako?

Zahvalio se: 0 puta
Pohvaljen: 0 puta

Postod Djidja22 » Nedelja, 01. Maj 2022, 17:47

Moram da dodam, da ne umete da objašnjavate. Ili je cilj biti enigmatičan, pa davati rešenje na kašičicu!

Postod Daniel » Nedelja, 01. Maj 2022, 19:02

Djidja22 je napisao:Pozdrav
Pišete treba uočiti sličnost trouglova. Kako?

Pozdrav. Evo, opisano ovde kako. Možda ti je promaklo.
Ako neki od navedenih koraka treba dodatno pojasniti, slobodno možeš zatražiti pojašnjenje, samo onda navedi koji je korak u pitanju.

Djidja22 je napisao:Moram da dodam, da ne umete da objašnjavate. Ili je cilj biti enigmatičan, pa davati rešenje na kašičicu!

Upravo ovo drugo što si naveo. Svrha Matemanije je da deluje edukativno, što znači ne da rešava ljudima zadatke, već da im pomogne da zadatke reše.
Kome je cilj da matematiku nauči/uvežba, na pravom je mestu. Kome je cilj da dobije kompletna i gotova rešenja „na tacni“, za to postoje drugi matematički forumi (da ih sad ne imenujem, može se izguglati).
U tome i jeste bogatstvo interneta, da svako može, zavisno od toga šta mu je cilj, pronaći ono što mu odgovara. :)
I do not fear death. I had been dead for billions and billions of years before I was born, and had not suffered the slightest inconvenience from it. – Mark Twain
Korisnikov avatar
Daniel  OFFLINE
Administrator

Zahvalio se: 5213 puta
Pohvaljen: 4974 puta

Postod Djidja22 » Nedelja, 01. Maj 2022, 20:25

U pravu ste. Izvinjavam se :) - treba malo i mućnuti glavom.

PrethodnaSledeća

Povratak na GEOMETRIJA