Korisnički Kontrolni Panel
Pogledajte svoj profil
Pogledajte svoje postove
ČPP
Prijavite se

Matematički forum na kojem možete da diskutujete o raznim matematičkim oblastima, pomognete drugima oko rešavanja zadataka, a i da dobijete pomoć kada vam zatreba

Index stranica OSTALE MATEMATIČKE OBLASTI ALGEBRA

Jednacina s korijenima

[inlmath]a^2-b^2=\left(a+b\right)\left(a-b\right)[/inlmath]

Jednacina s korijenima

Postod Sinisa » Subota, 20. Jun 2015, 16:47

[dispmath]\sqrt{x^2+x+\sqrt{x^2+x+1}}=\sqrt{13}[/dispmath]
Dobijem neki glupi korijen iz [inlmath]57[/inlmath]
Pokusao sam i smjenu, [inlmath]t^2=x^2+x+1[/inlmath]
Ali opet bude taj korijen :(
Zanima me samo da li je greska u zadatku...
Sinisa  OFFLINE

Zahvalio se: 74 puta
Pohvaljen: 399 puta

Sharuj ovu temu na:

Share on Facebook Facebook Share on Twitter Twitter Share on MySpace MySpace Share on Google+ Google+

Re: Jednacina s korijenima

Postod Daniel » Subota, 20. Jun 2015, 17:01

Jeste, dobije se rešenje u kojem figuriše [inlmath]\sqrt{57}[/inlmath].
Inače sam išao preko smene [inlmath]x^2+x=t[/inlmath].
Proveri još jednom da li zadatak zaista tako glasi.
I do not fear death. I had been dead for billions and billions of years before I was born, and had not suffered the slightest inconvenience from it. – Mark Twain
Korisnikov avatar
Daniel  OFFLINE
Administrator

Zahvalio se: 5214 puta
Pohvaljen: 4974 puta

Postod Sinisa » Subota, 20. Jun 2015, 17:21

Dobro je prepisan, ovo je zadatak koji smo davno imali za zadacu (a ja tu zadacu nisam uradio) i dok sam listao svesku podsjetio me na zadatke sa prijemnih pa sam htio da ga uradim :( vjerovatno je prvi put bio pogresno prepisan...
Sinisa  OFFLINE

• +2

Postod desideri » Subota, 20. Jun 2015, 17:50

Pa šta ako su "ružna" rešenja?
Meni je jedino netačno rešenje ružno :(
Dobio sam:
[dispmath]x_1=\frac{1}{2}\left(-1-\sqrt{55-2\sqrt{57}}\right)[/dispmath][dispmath]x_2=\frac{1}{2}\left(-1+\sqrt{55-2\sqrt{57}}\right)[/dispmath]
Korisnikov avatar

Zahvalio se: 1097 puta
Pohvaljen: 865 puta

Postod bobanex » Subota, 20. Jun 2015, 21:42

Ja sam koristio smenu [inlmath]x^2+x+1=t^2[/inlmath] i dosao do [inlmath]t_{1/2}=\frac{-1\pm\sqrt{57}}{2}[/inlmath]
bobanex  OFFLINE
BANOVAN

Zahvalio se: 0 puta
Pohvaljen: 505 puta

Postod Sinisa » Subota, 20. Jun 2015, 21:57

I ja sam isto rjesenje dobio, ali posle dobijem korijen iz korijena pa sam mislio da sam negdje napravio gresku, a nisam je mogao naci :(

Hvala puno na pomoci, izgleda da sam ja nekada davno pogresno perepisao zadatak... a mozda mi se i tinta razmazala :)
Sinisa  OFFLINE

Postod Daniel » Nedelja, 21. Jun 2015, 00:19

@bobanex, @Sinisa
Ako ste uveli smenu [inlmath]x^2+x+1=t^2[/inlmath], nije trebalo da dobijete [inlmath]t_{1,2}=\frac{-1\pm\sqrt{57}}{2}[/inlmath], već [inlmath]t_{1,2}=\pm\frac{1-\sqrt{57}}{2}[/inlmath].
Moguće da ste prevideli to da [inlmath]\sqrt{t^2}[/inlmath] nije jednako [inlmath]t[/inlmath], već [inlmath]\left|t\right|[/inlmath]. Proverite.
I do not fear death. I had been dead for billions and billions of years before I was born, and had not suffered the slightest inconvenience from it. – Mark Twain
Korisnikov avatar
Daniel  OFFLINE
Administrator

Postod Ilija » Nedelja, 21. Jun 2015, 14:57

Nije u vezi sa ovim zadatkom, ali je tema slicna prethodnom postu koji je napisao @Daniel.

Ako dobijem sledece resenje jednacine, zanima me kako da posmatram tu apsolutnu vrednost za dobijanje konacnih resenja?
[dispmath]x_{1,2}=\frac{\left(3+\sqrt3\right)\pm\left|\sqrt3-1\right|}{2}[/dispmath]
The difference between stupidity and genius is that genius has its limits. — Albert Einstein
Korisnikov avatar
Ilija  OFFLINE
Zaslužni forumaš

Zahvalio se: 172 puta
Pohvaljen: 452 puta

Postod Sinisa » Nedelja, 21. Jun 2015, 15:05

Apsolutne zagrade ignorises u tom slucaju :)
Sinisa  OFFLINE

Postod Daniel » Nedelja, 21. Jun 2015, 15:10

Ako se nigde drugde u formuli ne pojavljuje znak [inlmath]\pm[/inlmath], izraz [inlmath]\pm\left|a-b\right|[/inlmath] možeš komotno zameniti izrazom [inlmath]\pm\left(a-b\right)[/inlmath], upravo zbog tog plus/minusa ispred zagrade. :)

Evo i da dokažem:

[inlmath]I[/inlmath] slučaj: [inlmath]a\ge b\quad\Rightarrow\quad a-b\ge0\quad\Rightarrow\quad\left|a-b\right|=a-b:[/inlmath]
[dispmath]\pm\underbrace{\left|a-b\right|}_{a-b}=\pm\left(a-b\right)[/dispmath]
[inlmath]II[/inlmath] slučaj: [inlmath]a<b\quad\Rightarrow\quad a-b<0\quad\Rightarrow\quad\left|a-b\right|=b-a:[/inlmath]
[dispmath]\pm\underbrace{\left|a-b\right|}_{b-a}=\pm\left(b-a\right)=\mp\left(a-b\right)=\pm\left(a-b\right)[/dispmath]
Međutim, ovo što sam u poslednjem koraku uradio, tj. zamenio znak [inlmath]\pm[/inlmath] znakom [inlmath]\mp[/inlmath], ne bih smeo da uradim ako se još negde u izrazu pojavljuje [inlmath]\pm[/inlmath] ili [inlmath]\mp[/inlmath]. Npr. kod izraza [inlmath]\pm\left|a-b\right|\mp c[/inlmath] i te kako je bitno da ostane apsolutna vrednost, jer u slučaju uzimanja minusa ispred [inlmath]c[/inlmath] moramo uzeti plus ispred apsolutne vrednosti, kao i obratno.

Međutim, pošto u tvom izrazu to nije slučaj, možeš bez problema i da se oslobodiš apsolutne vrednosti:
[dispmath]x_{1,2}=\frac{\left(3+\sqrt3\right)\pm\left(\sqrt3-1\right)}{2}[/dispmath]
mada je i očigledno da je [inlmath]\left|\sqrt3-1\right|=\sqrt3-1[/inlmath], jer je izraz unutar ove apsolutne vrednosti uvek veći od nule... :)
Korisnikov avatar
Daniel  OFFLINE
Administrator

Sledeća

Povratak na ALGEBRA