Korisnički Kontrolni Panel
Pogledajte svoj profil
Pogledajte svoje postove
ČPP
Prijavite se

Matematički forum na kojem možete da diskutujete o raznim matematičkim oblastima, pomognete drugima oko rešavanja zadataka, a i da dobijete pomoć kada vam zatreba

Index stranica OSTALE MATEMATIČKE OBLASTI ALGEBRA

Zadatak s logaritmima

[inlmath]a^2-b^2=\left(a+b\right)\left(a-b\right)[/inlmath]

Zadatak s logaritmima

Postod kostur » Nedelja, 21. Jun 2015, 14:47

Znam resenja zadatka zahvaljujuci geogebri, medjutim nesto me zanima... Prvo da napisem zadatak:
Koliko celih brojeva zadovoljava jednacinu?
[dispmath]x\cdot3^{\large\log_x5}=15[/dispmath]
U sustini najobicnijom logikom dosao sam do zakljucka da tu definitivno spadaju brojevi [inlmath]3[/inlmath] i [inlmath]5[/inlmath], jer kad se zamene za [inlmath]x[/inlmath] dobije se [inlmath]15[/inlmath]. Ono sto mene zanima jeste:
Kod gomile zadataka mora se obracati paznja na uslove ili se rade nekom metodom gde se ukljucuju sva resenja. Ne svidja mi se ovo radjenje napamet, a bas da skiciram funkciju [inlmath]f(x)=x\cdot3^{\large\log_x5}-15[/inlmath]... uzelo bi malo vremena :DD dragocenog vremena kog na prijemnom nemam. Kako da dokazem sebi da nema vise resenja ove jednacine ili, ako nisam u pravu, dokazem sebi (ili opet, nekom drugom) da tu ima jos resenja. Nadam se da nisam zakomplikovao, hvala unapred.
kostur  OFFLINE

Zahvalio se: 13 puta
Pohvaljen: 20 puta

Sharuj ovu temu na:

Share on Facebook Facebook Share on Twitter Twitter Share on MySpace MySpace Share on Google+ Google+
  • +2

Re: Zadatak s logaritmima

Postod Daniel » Nedelja, 21. Jun 2015, 15:44

Pa, ja bih to ovako (naravno, uslovi definisanosti su [inlmath]x>0[/inlmath] i [inlmath]x\ne1[/inlmath]):
[dispmath]\left.x\cdot3^{\large\log_x5}=3\cdot5\quad\right/\log_x\\
\log_xx+\log_x3^{\large\log_x5}=\log_x3+\log_x5\\
1+\log_x5\log_x3=\log_x3+\log_x5[/dispmath]
Pa sad možemo [inlmath]\log_x3[/inlmath] napisati kao [inlmath]\log_53\log_x5[/inlmath] (mogli smo i [inlmath]\log_x5[/inlmath] napisati kao [inlmath]\log_35\log_x3[/inlmath], svejedno):
[dispmath]1+\log_x5\log_53\log_x5=\log_53\log_x5+\log_x5[/dispmath]
Smena [inlmath]\log_x5=t[/inlmath],
[dispmath]\left.1+t^2\log_53=t\log_53+t\quad\right/\cdot\log_35\\
\log_35+t^2=t+t\log_35\\
\vdots[/dispmath]
središ to malo, rešiš kvadratnu jednačinu po [inlmath]t[/inlmath], dobiješ rešenja [inlmath]t_{1,2}=\frac{1+\log_35\pm\left(1-\log_35\right)}{2}[/inlmath] i, odatle, [inlmath]x_1=3[/inlmath] i [inlmath]x_2=5[/inlmath]...
I do not fear death. I had been dead for billions and billions of years before I was born, and had not suffered the slightest inconvenience from it. – Mark Twain
Korisnikov avatar
Daniel  OFFLINE
Administrator

Zahvalio se: 5214 puta
Pohvaljen: 4974 puta

• +2

Postod Ilija » Nedelja, 21. Jun 2015, 16:18

Uradio sam ga (zbog apsolutne vrednosti na kraju :lol:), samo sam logaritmovao sa [inlmath]\log_{10}[/inlmath] i uveo smenu [inlmath]t=\log_{10}x[/inlmath].
The difference between stupidity and genius is that genius has its limits. — Albert Einstein
Korisnikov avatar
Ilija  OFFLINE
Zaslužni forumaš

Zahvalio se: 172 puta
Pohvaljen: 452 puta

• +1

Postod Daniel » Nedelja, 21. Jun 2015, 16:27

Mo'š da logaritmuješ za koju god 'oćeš osnovu. :) Evo, ja ga sad uradih logaritmovavši sa [inlmath]\ln[/inlmath], uz smenu [inlmath]\ln x=t[/inlmath]. :)

Ilija je napisao:Uradio sam ga (zbog apsolutne vrednosti na kraju :lol:)

Ilija kanda aludira na ovu raspravu. :)
I do not fear death. I had been dead for billions and billions of years before I was born, and had not suffered the slightest inconvenience from it. – Mark Twain
Korisnikov avatar
Daniel  OFFLINE
Administrator

Zahvalio se: 5214 puta
Pohvaljen: 4974 puta

Povratak na ALGEBRA