Gamma je napisao:Jedino što znam je [inlmath]|p|=|q|=|r|[/inlmath]
Zapravo, to se može napisati i kao [inlmath]\left|p\right|=\left|q\right|=r[/inlmath], jer je [inlmath]r[/inlmath] uvek pozitivno.
Ilija je napisao:Tangente ove kruznice bice tangente i te nove kruznice.
Ni ja se ne bih složio. Tangente nove kružnice treba da budu normalne na tangente date kružnice.
Ilija je napisao:[inlmath](x-6)^2+(y-6)^2=36[/inlmath].
Ne valja ovo rešenje.
desideri je napisao:Kružnica koja "normalno seče drugu kružnicu" po mom mišljenju je besmisao kakav svet nije video.

Ne bih se složio. To po definiciji znači da su im tangente u tački preseka međusobno normalne, što je i sasvim logično. Sad, nemoj mi tražiti tačan izvor, ali znam da smo tokom školovanja brdo takvih zadataka imali.
U svakom slučaju, prijemni je za koji dan, vremenski cajtnot, navala sa zadacima na ovaj forum ogromna, mislim da je sada najlošiji mogući tajming za rasprave o tome da li je neka formulacija dobra ili loša, ako je sasvim razumljiva.
Gamma je napisao:Da te dvije kružnice imaju samo jednu presječnu tačku. I prave koje su tangente tih kružnica koje prolaze kroz zajedničku tačku grade ugao od [inlmath]90^\circ[/inlmath].
Ako kružnice imaju samo jednu presečnu tačku, onda se ne seku, već se dodiruju u toj jednoj zajedničkoj tački. Ako se seku, tada moraju imati dve zajedničke tačke.
Što se tiče rešavanja zadatka,

- kruznice.png (2.04 KiB) Pogledano 3417 puta
može se uočiti da je zeleno obojeni trougao na slici pravougli, pa onda napišemo Pitagorinu teoremu za taj trougao i rešen zadatak začas.

Naravno, potrebno je posebno uraditi za slučaj [inlmath]p=q[/inlmath], a posebno za slučaj [inlmath]p=-q[/inlmath].
Treba da se dobiju četiri moguća rešenja:
[dispmath]\left(x+4\right)^2+\left(y+4\right)^2=16\\
\left(x-12\right)^2+\left(y-12\right)^2=144\\
\left(x+4\right)^2+\left(y-4\right)^2=16\\
\left(x-12\right)^2+\left(y+12\right)^2=144[/dispmath]
tj. u svakom kvadrantu po jedna kružnica.