Korisnički Kontrolni Panel
Pogledajte svoj profil
Pogledajte svoje postove
ČPP
Prijavite se

Matematički forum na kojem možete da diskutujete o raznim matematičkim oblastima, pomognete drugima oko rešavanja zadataka, a i da dobijete pomoć kada vam zatreba

Index stranica ‹ OSTALE MATEMATIČKE OBLASTI ‹ ALGEBRA

Naci broj celobrojnih vrednosti k za koje jednacina ima resenje prirodan broj

[inlmath]a^2-b^2=\left(a+b\right)\left(a-b\right)[/inlmath]

Re: Naci broj celobrojnih vrednosti k za koje jednacina ima resenje prirodan broj

Postod Daniel » Subota, 15. Avgust 2015, 21:50

E da, promaklo mi je to da [inlmath]k[/inlmath] mora biti i veće od [inlmath]2[/inlmath], prema uslovu koji si ispravno bio postavio. Znači, moguće vrednosti [inlmath]k[/inlmath] se time redukuju na [inlmath]k\in\left\{3,4,6\right\}[/inlmath].

@bobanex, uslov koji si postavio je da [inlmath]x[/inlmath] bude ceo broj, što je svakako potreban, ali ne i dovoljan uslov da bi [inlmath]x[/inlmath] bio i prirodan broj, kako se u zadatku traži. Zato je i logično da traženi skup rešenja bude podskup tog skupa koji si ti dobio.

lowzyyy je napisao:[inlmath]k-2[/inlmath] treba da bude pozitivan broj sa kojim [inlmath]4[/inlmath] moze da se podeli..

Da, ili, drugim rečima, [inlmath]k-2[/inlmath] treba da bude pozitivni činilac broja [inlmath]4[/inlmath].
I do not fear death. I had been dead for billions and billions of years before I was born, and had not suffered the slightest inconvenience from it. – Mark Twain
Korisnikov avatar
Daniel  OFFLINE
Administrator

Zahvalio se: 5214 puta
Pohvaljen: 4975 puta

Sharuj ovu temu na:

Share on Facebook Facebook Share on Twitter Twitter Share on MySpace MySpace Share on Google+ Google+

Re: Naci broj celobrojnih vrednosti k za koje jednacina ima resenje prirodan broj

Postod desideri » Subota, 15. Avgust 2015, 22:24

Stvarno mi je promaklo jedno rešenje, na dva sam odmah ukazao.
Mislim da su Daniel i Bobanex sve razjasnili.
Ovo je jako bitno:
Daniel je napisao:@desideri
Tekst zadatka je bio postavljen u naslovu teme. Ali, očigledno da to baš nije najbolja ideja, jer tako može mnogima da promakne, kao što se upravo sad i desilo.

:thumbup:
Baš to. Trudio sam se da odmah odgovorim (bez postupka rešavanja, hteo sam kasnije, no preduhitrili ste me :) )
Uopšte nisam detaljnije obratio pažnju na naslov teme, tj. nije mi onda bilo jasno da je to zapravo tekst zadatka.
Ja se zbog toga izvinjavam.
Molim takođe da ne bude više tekst zadatka u naslovu teme. Ja više neću pogrešiti, no zbog ostalih korisnika :)
Korisnikov avatar

Zahvalio se: 1097 puta
Pohvaljen: 865 puta

Prethodna

Povratak na ALGEBRA