Korisnički Kontrolni Panel
Pogledajte svoj profil
Pogledajte svoje postove
ČPP
Prijavite se

Matematički forum na kojem možete da diskutujete o raznim matematičkim oblastima, pomognete drugima oko rešavanja zadataka, a i da dobijete pomoć kada vam zatreba

Index stranica ‹ OSTALE MATEMATIČKE OBLASTI ‹ TRIGONOMETRIJA

Izracunati izraz

[inlmath]\sin\left(\alpha+\beta\right)=\sin\alpha\cos\beta+\cos\alpha\sin\beta[/inlmath]

Izracunati izraz

Postod lowzyyy » Subota, 15. Avgust 2015, 22:12

[dispmath]-{\sqrt3\over\cos15^\circ}+{1\over\sin15^\circ}=[/dispmath]
Ne znam ni kako da krenem. Slabije mi ide trigonometrija pa nemam osecaj sta bih ovde trebalo da radim. Pokusao sam sve na [inlmath]\cos[/inlmath] da svedem al ne znam sta dalje. Pokusao sam ovo dole uradim pomocu formule transformacije ali gore ne dobijem nista sto bih znao da uradim. Ako moze neko da mi da ideju kako da zapocnem bio bih zahvalan :D
lowzyyy  OFFLINE

Zahvalio se: 24 puta
Pohvaljen: 8 puta

Sharuj ovu temu na:

Share on Facebook Facebook Share on Twitter Twitter Share on MySpace MySpace Share on Google+ Google+

Re: Izracunati izraz

Postod desideri » Subota, 15. Avgust 2015, 22:35

Ja bih preporučio trigonometrijska svođenja:
[dispmath]\sin^2\frac{x}{2}=\frac{1-\cos x}{2}[/dispmath][dispmath]\cos^2\frac{x}{2}=\frac{1+\cos x}{2}[/dispmath]
Sada samo stavi da je [inlmath]x=30^\circ[/inlmath] i to je to.
Korisnikov avatar

Zahvalio se: 1097 puta
Pohvaljen: 865 puta

• +2

Postod bobanex » Ponedeljak, 17. Avgust 2015, 00:18

[dispmath]\sin\left(\alpha-\beta\right)=\sin\alpha\cos\beta-\cos\alpha\sin\beta\\
\cos\left(\alpha-\beta\right)=\cos\alpha\cos\beta+\sin\alpha\sin\beta\\
\alpha=60^\circ\\
\beta=45^\circ[/dispmath]
Ili ovako, pa vidi šta ti je lakše.
bobanex  OFFLINE
BANOVAN

Zahvalio se: 0 puta
Pohvaljen: 505 puta

Postod lowzyyy » Sreda, 19. Avgust 2015, 19:25

Na prvi nacin ne znam jer se pojave silni koreni, a preko drugog ne dobijam resenje kao oni. Stalno mi smeta [inlmath]\sqrt3[/inlmath] a toga u resenju nema
lowzyyy  OFFLINE

• +1

Postod Daniel » Sreda, 19. Avgust 2015, 19:28

Treba da se dobije rešenje [inlmath]2\sqrt6-2\sqrt2[/inlmath]. Ili, ako izvučeš [inlmath]2\sqrt2[/inlmath], onda [inlmath]2\sqrt2\left(\sqrt3-1\right)[/inlmath].

Ako je u knjizi napisano drugačije rešenje, onda proveri jesi li dobro prepisao zadatak.
I do not fear death. I had been dead for billions and billions of years before I was born, and had not suffered the slightest inconvenience from it. – Mark Twain
Korisnikov avatar
Daniel  OFFLINE
Administrator

Zahvalio se: 5214 puta
Pohvaljen: 4975 puta

Postod lowzyyy » Sreda, 19. Avgust 2015, 19:38

Da moje i vase resenje se poklapa i to kada se izracuna na kalkulatoru je isto ko i na wolfram alpha sajtu. Da li je moguce da su pogresili na testu za prijemni matematckog fakulteta u Beogradu ?
Oni kazu da je odgovor [inlmath]4\sqrt2[/inlmath] Sto nema teorije da bude tacno

Moguce da je prilikom skeniranja pomeren papir pa je razlomacka crta ispala kao minus
Poslednji put menjao lowzyyy dana Sreda, 19. Avgust 2015, 19:41, izmenjena samo jedanput
lowzyyy  OFFLINE

Postod Daniel » Sreda, 19. Avgust 2015, 19:41

Ovako kako si postavio zadatak, tj. kako si napisao početni izraz, zaista nema teorije da bude [inlmath]4\sqrt2[/inlmath]. Ali, kažem ti, proveri još jednom da li si taj početni izraz dobro napisao.

Koje godine je bio taj zadatak na prijemnom?
I do not fear death. I had been dead for billions and billions of years before I was born, and had not suffered the slightest inconvenience from it. – Mark Twain
Korisnikov avatar
Daniel  OFFLINE
Administrator

Postod Daniel » Sreda, 19. Avgust 2015, 19:44

Pošto si u međuvremenu dopisao post,
lowzyyy je napisao:Moguce da je prilikom skeniranja pomeren papir pa je razlomacka crta ispala kao minus

Jeste, upravo tako, sad sam proverio. Ako se izostavi taj prvi minus, dobije se [inlmath]4\sqrt2[/inlmath].
Korisnikov avatar
Daniel  OFFLINE
Administrator

• +1

Postod bobanex » Sreda, 19. Avgust 2015, 20:04

[dispmath]\eqalign{
& {\sqrt3\over\cos{\pi\over12}}+{1\over\sin{\pi\over12}}=4\cdot{{\sqrt3\over2}\cdot\sin{\pi\over12}+{1\over2}\cdot\cos{\pi\over12}\over2\sin{\pi\over12}\cos{\pi\over12}}=\cr
& 4\cdot{\sin{\pi\over12}\cos{\pi\over6}+\cos{\pi\over12}\sin{\pi\over6}\over\sin{\pi\over6}}=4\cdot{\sin{\pi\over4}\over\sin{\pi\over6}}=4{{\sqrt2\over2}\over{1\over2}}=4\sqrt2\cr}[/dispmath]

Ja sam hteo i ranije ovako da ga rešim ali mi se nije uklapalo zbog tog minusa.
bobanex  OFFLINE
BANOVAN

Zahvalio se: 0 puta
Pohvaljen: 505 puta

Povratak na TRIGONOMETRIJA