Korisnički Kontrolni Panel
Pogledajte svoj profil
Pogledajte svoje postove
ČPP
Prijavite se

Matematički forum na kojem možete da diskutujete o raznim matematičkim oblastima, pomognete drugima oko rešavanja zadataka, a i da dobijete pomoć kada vam zatreba

Index stranica ‹ OSTALE MATEMATIČKE OBLASTI ‹ ALGEBRA

Dejstva grupa

[inlmath]a^2-b^2=\left(a+b\right)\left(a-b\right)[/inlmath]

Dejstva grupa

Postod MrDjibrilo » Četvrtak, 27. Avgust 2015, 14:39

Nemam pojma uopste kako bih uradio zadatak, tako da ne znam ni koji propratni komentar je odgovarajuc.

Treba mi pomoc oko 2 zadatka iz oblasti Dejstva grupa:

1. Na koliko razlicitih nacina mozemo obojiti drveni ram u obliku pravilnog sestougla ukoliko je svaku stranicu rama potrebno obojiti jednom od date cetiri boje?

2. Rodjendanska torta podeljena je na [inlmath]8[/inlmath] jednakih parcica. Na koliko razlicitih nacina se na tortu mogu poredjati crvene i plave svecice koje se postavljaju u centar svakog parceta?

Na vezbama iz algebre smo radili slicne zadatke, bio je u pitanju petougao i radili smo tako da na petougao dejstvuje grupa [inlmath]D_5[/inlmath]. Meni nije uopste jasan postupak zadatka, pa ako neko ima vremena i volje dosta bi mi pomoglo da mi objasni kako ovi zadaci mogu da se urade pomocu dejstva grupa, ili na bilo koji drugi nacin.

Zahvalio se: 3 puta
Pohvaljen: 1 puta

Sharuj ovu temu na:

Share on Facebook Facebook Share on Twitter Twitter Share on MySpace MySpace Share on Google+ Google+

Re: Dejstva grupa

Postod desideri » Subota, 29. Avgust 2015, 23:18

Zadatak je kombinatorne prirode. I nije preterano težak.
OK dejstvo grupa. Ima toga u algebri.
Ja bih ga uradio bez toga.
Kakve to veze ima s ovim zadatkom?
Poželjno je da nas upoznaš s oznakama koje se koriste tamo gde ti pohađaš predavanja, kako bismo mogli da ti odgovorimo.
Kao i da napišeš šta je za tebe "dejstvo grupa". To jest kako to definišeš. Ili kako su ti definisali. Definišu to razni autori na razne načine, posebno u konkretnom čisto kombinatornom zadatku. Video sam više oznaka, po knjigama i na netu.
Ako bih napisao odgovor uz oznake koja su uobičajene (zavisi gde su uobičajene :) ) to se verovatno ne bi svidelo onima koji su ti zadatak postavili.
Još jednom:
Ne vidim kakve veze ima dejstvo grupa (može i da ima, no ja ne vidim vezu) s jednostavnim zadatkom iz kombinatorike?
Istini za volju, može se i jednačina [inlmath]x+2=6[/inlmath] "uvaliti" npr. u metričke prostore. :D
U međuvremenu ti preporučujem ovaj tutorijal.
Korisnikov avatar

Zahvalio se: 1097 puta
Pohvaljen: 865 puta

Povratak na ALGEBRA