Korisnički Kontrolni Panel
Pogledajte svoj profil
Pogledajte svoje postove
ČPP
Prijavite se

Matematički forum na kojem možete da diskutujete o raznim matematičkim oblastima, pomognete drugima oko rešavanja zadataka, a i da dobijete pomoć kada vam zatreba

Index stranica ‹ OSTALE MATEMATIČKE OBLASTI ‹ ALGEBRA

Matematička indukcija – zadatak

[inlmath]a^2-b^2=\left(a+b\right)\left(a-b\right)[/inlmath]

Matematička indukcija – zadatak

Postod display_error » Subota, 17. Oktobar 2015, 22:45

Dokazati:
[dispmath]\sum_{k=1}^n(-1)^{k+1}{n\choose k}\frac{1}{k}=1+\frac{1}{2}+\frac{1}{3}+\cdots+\frac{1}{n}[/dispmath]
Za [inlmath]n=1[/inlmath] jednakost je tačna.
Za [inlmath]n=m[/inlmath]
[dispmath]m-{m\choose2}\frac{1}{2}+\cdots+(-1)^{m+1}\frac{1}{m}=1+\frac{1}{2}+\cdots+\frac{1}{m}[/dispmath]
Za [inlmath]n=m+1[/inlmath]
[dispmath]\left(\sum_{k=1}^m(-1)^{k+1}{m\choose k}\frac{1}{k}\right)+(-1)^{m+2}\frac{1}{m+1}=1+\frac{1}{2}+\cdots+\frac{1}{m+1}[/dispmath]
Iz zadnje jednakosti, ako je [inlmath]m[/inlmath] neparno onda jednakost nije tačna, dok je za [inlmath]m[/inlmath] parno tačna. Naravno, uvrštavanjem nekih vrednosti za [inlmath]k[/inlmath] i [inlmath]m[/inlmath] jednakost je tačna za sve prirodne brojeve.

Kako dokazati ovu jednakost?

Zahvalio se: 18 puta
Pohvaljen: 3 puta

Sharuj ovu temu na:

Share on Facebook Facebook Share on Twitter Twitter Share on MySpace MySpace Share on Google+ Google+

Re: Matematička indukcija – zadatak

Postod desideri » Subota, 17. Oktobar 2015, 23:33

Moja prva ideja:
[dispmath]\sum_{k=1}^n(-1)^{k+1}{n\choose k}\frac{1}{k}=\sum_{k=1}^n\frac{1}{k}[/dispmath]
I sada dokazujemo da su opšti članovi jednaki. Bez suma. Zar nije tako?
Korisnikov avatar

Zahvalio se: 1097 puta
Pohvaljen: 865 puta

• +1

Re: Matematička indukcija - zadatak

Postod Onomatopeja » Nedelja, 18. Oktobar 2015, 00:17

display_error je napisao:Za [inlmath]n=m+1[/inlmath]
[dispmath]\left(\sum_{k=1}^m(-1)^{k+1}{m\choose k}\frac{1}{k}\right)+(-1)^{m+2}\frac{1}{m+1}=1+\frac{1}{2}+\cdots+\frac{1}{m+1}[/dispmath]

Jesi li siguran da ti je leva strana date jednakosti dobro zapisana? Da nije mozda [inlmath]{m+1\choose k}[/inlmath], ili pak ja gresim?

Zahvalio se: 15 puta
Pohvaljen: 588 puta

Postod Daniel » Nedelja, 18. Oktobar 2015, 06:56

desideri je napisao:[dispmath]\sum_{k=1}^n(-1)^{k+1}{n\choose k}\frac{1}{k}=\sum_{k=1}^n\frac{1}{k}[/dispmath]

Pa, nije. Evo za [inlmath]n=2[/inlmath]:
[dispmath]\left(-1\right)^{1+1}{2\choose1}\frac{1}{1}+\left(-1\right)^{2+1}{2\choose2}\frac{1}{2}=1+\frac{1}{2}[/dispmath]
[dispmath]2+\left(-\frac{1}{2}\right)=1+\frac{1}{2}[/dispmath]
Dakle, već za [inlmath]n=2[/inlmath] se vidi da opšti članovi nisu jednaki. Prvi sabirci na levoj i na desnoj strani su [inlmath]2[/inlmath] i [inlmath]1[/inlmath] respektivno, a drugi sabirci na levoj i na desnoj strani su [inlmath]-\frac{1}{2}[/inlmath] i [inlmath]\frac{1}{2}[/inlmath] respektivno.
To što su suma na levoj strani i suma na desnoj strani međusobno jednake, ne znači nužno i da su svi članovi tih suma međusobno jednaki.

Onomatopeja je napisao:Jesi li siguran da ti je leva strana date jednakosti dobro zapisana? Da nije mozda [inlmath]{m+1\choose k}[/inlmath], ili pak ja gresim?

Ne grešiš, zaista treba da stoji [inlmath]{m+1\choose k}[/inlmath].
I do not fear death. I had been dead for billions and billions of years before I was born, and had not suffered the slightest inconvenience from it. – Mark Twain
Korisnikov avatar
Daniel  OFFLINE
Administrator

Zahvalio se: 5214 puta
Pohvaljen: 4975 puta

Postod desideri » Nedelja, 18. Oktobar 2015, 22:58

desideri je napisao:[dispmath]\sum_{k=1}^n(-1)^{k+1}{n\choose k}\frac{1}{k}=\sum_{k=1}^n\frac{1}{k}[/dispmath]

E ovde mi je promakla greška :(

Daniel je napisao:To što su suma na levoj strani i suma na desnoj strani međusobno jednake, ne znači nužno i da su svi članovi tih suma međusobno jednaki.

Daniel je dobro ukazao na ovo:
Ne moraju opšti članovi biti jednaki ako su sume jednake.
Mogu da se članovi potiru tu i tamo, parni ili neparni, pa čak i da nema ni dva ista a da su sume iste.
Ovo je jako bitno, thanks Danielu.

Nego da ja razradim svoju početnu ideju:
[dispmath]\sum_{k=1}^n(-1)^{k+1}{n\choose k}\frac{1}{k}=\sum_{k=1}^n\frac{1}{k}[/dispmath]
Ovo je pretpostavka koju treba dokazati.

Hajde da jednu sumu oduzmemo od druge:
[dispmath]\sum_{k=1}^n(-1)^{k+1}{n\choose k}\frac{1}{k}-\sum_{k=1}^n\frac{1}{k}=\sum_{k=1}^n\frac{1}{k}\left((-1)^{k+1}{n\choose k}-1\right)[/dispmath]
Mislim da je lakše posle ove transformacije matematičkom indukcijom dokazati ono što se traži.
Potrebno je pokazati da je suma na desnoj strani jednaka nuli.
Korisnikov avatar

Postod display_error » Nedelja, 18. Oktobar 2015, 23:45

@desideri

Induktivni korak, [inlmath]n=m+1[/inlmath]:
[dispmath]\sum_{k=1}^{m+1}\frac{1}{k}\Bigg((-1)^{k+1}{m+1\choose k}-1\Bigg)=0[/dispmath][dispmath]m+\frac{1}{2}\left(\frac{-m(m+1)}{2}-1\right)+\frac{1}{3}\left(\frac{m(m+1)(m-1)}{3\cdot2}-1\right)+\cdots+\frac{1}{m+1}\left((-1)^{m+2}-1\right)=0[/dispmath]
Posebno smeta sabirak [inlmath]\frac{1}{m+1}\left((-1)^{m+2}-1\right)[/inlmath] jer određuje parnost. Da li je potrebno posmatrati odvojene slučajeve,
ili vršiti trasformacije?

Postod desideri » Nedelja, 18. Oktobar 2015, 23:50

Evo pogledaću.
Mislim da je potrebno razmotriti i parnost-neparnost.
No prvo sumu prikaži kao sumu do [inlmath]m[/inlmath] plus [inlmath]m+1[/inlmath] član. tako se radi "induktivna suma".
Korisnikov avatar

Postod Onomatopeja » Nedelja, 18. Oktobar 2015, 23:54

Znam kako se moze resiti ovaj zadatak. Naime, davno sam naleteo na dati problem i bilo mi je potrebno sad malo vise vremena da se setim tog resenja. Sutra pisem resenje, ali napominjem da resenje ne sadrzi u sebi indukciju i da ima odredjene zackoljice (nije bas jednostavno, tj. pravolinijsko). Mada, ne kazem, mozda ce neko naci i jednostavniji nacin (ali, prvo da ispisem to resenje (to sutra)).

Postod Onomatopeja » Ponedeljak, 19. Oktobar 2015, 19:15

U redu, evo i odgovora. Naime, glavni trik jeste primetiti da vazi [inlmath]\displaystyle\enclose{box}{\frac{1}{k}=\int\limits_0^1t^{k-1}\,\mathrm dt}[/inlmath]. I onda, magija moze da pocne. Naime, sad vidimo da vazi
[dispmath]\sum_{k=1}^n(-1)^{k+1}{n\choose k}\frac{1}{k}=\sum_{k=1}^n\left((-1)^{k+1}{n\choose k}\int\limits_0^1t^{k-1}\,\mathrm dt\right)=\int\limits_0^1\!\left(\sum_{k=1}^n(-1)^{k+1}{n\choose k}t^{k-1}\right)\,\mathrm dt=(*),[/dispmath]
gde smo smeli da udjemo sumom pod ovaj integral, jer je u pitanju konacna suma. Sada, nekako se namece da ova suma pocinje od binomne formule. I zaista, posle malo vise gledanja, uocava se da vazi
[dispmath]\sum_{k=1}^n(-1)^{k+1}{n\choose k}t^{k-1}=\frac{1-(1-t)^n}{t}.[/dispmath]
Zato dobijamo
[dispmath](*)=\int\limits_0^1\frac{1-(1-t)^n}{t}\,\mathrm dt=\int\limits_0^1\frac{1-x^n}{1-x}\,\mathrm dx[/dispmath]
posle smene [inlmath]1-t=x[/inlmath]. Odavde se nazire kako se dobija konacno resenje. Naime, kako je [inlmath]\displaystyle\frac{1-x^n}{1-x}=1+x+\cdots+x^{n-1}[/inlmath], to smo dobili kada sve povezemo
[dispmath]\sum_{k=1}^n(-1)^{k+1}{n\choose k}\frac{1}{k}=\int\limits_0^1\left(1+x+\cdots+x^{n-1}\right)\,\mathrm dx=\sum_{k=1}^n\frac{1}{k},[/dispmath]
integracijom clan po clan.

I za one sumnjicave, tacka [inlmath]1[/inlmath] nije problematicna u prethodnom postupku (deljenje nulom, tralala), jer je skup [inlmath]\{1\}[/inlmath] zapravo skup (Lebegove) mere nula, te mozemo smatrati da [inlmath]x\in[0,1)[/inlmath] kod integracije.

Postod display_error » Ponedeljak, 19. Oktobar 2015, 20:38

@Onomatopeja

Svaka čast, nekako sam pretpostavio da ćeš rešavati zadatak preko integrala...

Nije mi baš jasan postupak, kako izvesti [inlmath]\frac{1}{k}=\int\limits_0^1t^{k-1}\mathrm dt[/inlmath] i [inlmath]\sum\limits_{k=1}^n{n\choose k}(-1)^{k+1}t^{k-1}=\frac{1-(1-t)^n}{t}[/inlmath]

Sledeća

Povratak na ALGEBRA