Odavde znamo da [inlmath]2x-1[/inlmath] i [inlmath]4x+1[/inlmath] treba da budu suprotnog znaka, odnosno razilikujemo opciije:
1) [inlmath]2x-1\ge 0,\;4x+1\le 0[/inlmath]
2) [inlmath]2x-1\le 0,\;4x+1\ge 0[/inlmath]
Za [inlmath]x[/inlmath] različito od [inlmath]4[/inlmath]:
[dispmath]\frac{x}{x+7}>0[/dispmath]
Odatle na kraju dobijamo sledeći skup rešenja:
[dispmath]x\in\left(-\infty,-7\right)\cup\left(0,4\right)\cup\left(4,+\infty\right)[/dispmath]
[inlmath]-1<x<0[/inlmath] i [inlmath]\frac{1}{2}<x<1[/inlmath]
indira-aa je napisao:Odavde znamo da [inlmath]2x-1[/inlmath] i [inlmath]4x+1[/inlmath] treba da budu suprotnog znaka, odnosno razilikujemo opciije:
1) [inlmath]2x-1\ge 0,\;4x+1\le 0[/inlmath]
2) [inlmath]2x-1\le 0,\;4x+1\ge 0[/inlmath]
Ako moze samo ovo pojasnjenje malo jednostavnije..
indira-aa je napisao:Za [inlmath]x[/inlmath] različito od [inlmath]4[/inlmath]:
[dispmath]\frac{x}{x+7}>0[/dispmath]
Odatle na kraju dobijamo sledeći skup rešenja:
[dispmath]x\in\left(-\infty,-7\right)\cup\left(0,4\right)\cup\left(4,+\infty\right)[/dispmath]
I pojasnjenje ovog, kako onda za [inlmath]x[/inlmath] različito od [inlmath]7[/inlmath]? Treba li to, moze li kako bez tog razlicito od [inlmath]4[/inlmath] da se dobije rjesenje?
indira-aa je napisao:[inlmath]-1<x<0[/inlmath] i [inlmath]\frac{1}{2}<x<1[/inlmath]
Hehe i ovog. naravno jasna mi je izrada zadatka, zato to nisam citirala, jedino odredjivanja ovih rjesenja su mi proble, jer ja to radim preko tabele one [inlmath]+,-[/inlmath] i onda predstavim na osi i odredim rjesenja.
HVALA
Rešenje trećeg ti ne valja, obrati pažnju na to da radiš sa strogom nejednakošcu, zašto uključuješ granične tačke intervala?
Što se trinoma tiče, izmnoži ta dva člana i uporedi sa polaznim oblikom- ispada da nisu isti, dakle tu nema govora o jednakosti.
[dispmath]2x^2+x-1=x^2+x^2+x-1=x^2-1+x^2+x=[/dispmath]
[dispmath]=(x-1)(x+1)+x(x+1)=(x+1)(x-1+x)=(2x-1)(x+1)[/dispmath]
Korisnici koji su trenutno na forumu: Nema registrovanih korisnika i 9 gostiju