Korisnički Kontrolni Panel
Pogledajte svoj profil
Pogledajte svoje postove
ČPP
Prijavite se

Matematički forum na kojem možete da diskutujete o raznim matematičkim oblastima, pomognete drugima oko rešavanja zadataka, a i da dobijete pomoć kada vam zatreba

Index stranica ‹ OSTALE MATEMATIČKE OBLASTI ‹ ALGEBRA

Kvadratna jednadžba s parametrom

[inlmath]a^2-b^2=\left(a+b\right)\left(a-b\right)[/inlmath]

Kvadratna jednadžba s parametrom

Postod indira-aa » Petak, 29. Mart 2013, 19:15

U zavisnosti od parametra [inlmath]m[/inlmath] odrediti prirodu rješenja kvadratne jednačine [dispmath]mx^2-(m+2)x+5=0[/dispmath]

Zahvalio se: 78 puta
Pohvaljen: 3 puta

Sharuj ovu temu na:

Share on Facebook Facebook Share on Twitter Twitter Share on MySpace MySpace Share on Google+ Google+
  • +1

Re: Kvadratna jednadžba s parametrom

Postod Milovan » Petak, 29. Mart 2013, 19:35

Diskriminanta je [inlmath](m+2)^2-20m[/inlmath], odnosno [inlmath]m^2-16m+4[/inlmath].
Ako je ovaj izraz pozitivan- onda su rešenja realna.
Ako je jednaka nuli, rešenje je jedinstveno (tj. kvadratna i dalje ima dva rešenja, samo što su ista).
Za negativne vrednosti ovog izraza kvadratna jednačina nema realnih korena.
Korisnikov avatar
Milovan  OFFLINE

Zahvalio se: 356 puta
Pohvaljen: 704 puta

Postod indira-aa » Subota, 30. Mart 2013, 12:33

Eeeeh sad, ja sam pokušala i ovaj zadatak uraditi.dobila sam [dispmath]D=m^2-16m+4.[/dispmath]To je ok, e sad sta dalje, ja sam stavila prvi slučaj kad je [inlmath]D>0[/inlmath] i rješenje [inlmath]D[/inlmath], uvrstila u [dispmath]m_{1,2}[/dispmath], naravno dobila sam besmislen rezultat, pa sam stala i nisam dalje radila, jer predpostavljam da ce tako biti i za [inlmath]D=0[/inlmath], i [inlmath]D<0[/inlmath]..pa onda zaključujem da se tako ne radi bas:)

Postod Daniel » Subota, 30. Mart 2013, 12:48

Sve ti je Milovan lepo napisao – samo treba čitati. :)
– Kada je [inlmath]m^2-16m+4>0[/inlmath] rešenja su realna – rešiš kvadratnu nejednačinu i nađeš za koje [inlmath]m[/inlmath] je ovo zadovoljeno.
– Kada je [inlmath]m^2-16m+4=0[/inlmath] postoji jedno realno rešenje – rešiš kvadratnu jednačinu i nađeš za koje [inlmath]m[/inlmath] je ovo zadovoljeno.
– Kada je [inlmath]m^2-16m+4<0[/inlmath] rešenja su konjugovano kompleksna – rešiš kvadratnu nejednačinu i nađeš za koje [inlmath]m[/inlmath] je ovo zadovoljeno.

indira-aa je napisao:ja sam stavila prvi slučaj kad je [inlmath]D>0[/inlmath] i rješenje [inlmath]D[/inlmath], uvrstila u [dispmath]m_{1,2}[/dispmath]

Ovu rečenicu nisam uspeo da razumem.
I do not fear death. I had been dead for billions and billions of years before I was born, and had not suffered the slightest inconvenience from it. – Mark Twain
Korisnikov avatar
Daniel  OFFLINE
Administrator

Zahvalio se: 5214 puta
Pohvaljen: 4975 puta

Postod indira-aa » Subota, 30. Mart 2013, 19:20

Milovan je napisao:Diskriminanta je [inlmath](m+2)^2-20 m[/inlmath], odnosno [inlmath]m^2-16 m+4[/inlmath]

Uradila sam ja [inlmath]D[/inlmath],i stavila da je [dispmath]m^2-16m+4>0[/dispmath] i pokusala to rijesiti pomocu kvadratne jednacine,ali nikako ne dobijem fin rezultat,nista ni sa cim,pokusala sam i da rastavim kao [inlmath]m(m-16)+4>0[/inlmath]..ali ni tako ne ide, pa bar da znam za taj slucaj,za ostale bi ja sama :)

• +1

Postod Milovan » Subota, 30. Mart 2013, 19:26

Ne dobijaš "fin" rezultat jer on i nije "fin". :) Zašto bi morao biti? :)

Kada to izjednačiš sa nulom:

[inlmath]m^2-16m+64-60=(m-8)^2-60=\left(m-8-\sqrt{60}\right)\left(m-8+\sqrt{60}\right)=0[/inlmath], dobijaš ne tako elegantna rešenja, ali to ne menja situaciju...
Ponašaš se kao da su nule te funkcije neki brojevi tipa [inlmath]2,3,4[/inlmath].
Korisnikov avatar
Milovan  OFFLINE

Zahvalio se: 356 puta
Pohvaljen: 704 puta

Postod indira-aa » Subota, 30. Mart 2013, 19:30

Ja sam dobila da je [dispmath]m_1=\frac{16+2\sqrt{15}}{2}[/dispmath] i [dispmath]m_2=\frac{16-2\sqrt{15}}{2}[/dispmath]

Postod Daniel » Subota, 30. Mart 2013, 19:35

U brojiocima pred korenom treba da se nalazi četvorka, a ne dvojka.
I zatim, naravno, skratiš razlomke.
I do not fear death. I had been dead for billions and billions of years before I was born, and had not suffered the slightest inconvenience from it. – Mark Twain
Korisnikov avatar
Daniel  OFFLINE
Administrator

Postod indira-aa » Subota, 30. Mart 2013, 19:41

Daniel je napisao:U brojiocima pred korenom treba da se nalazi četvorka, a ne dvojka.
I zatim, naravno, skratiš razlomke.

Ajooj [inlmath]4[/inlmath] da da, [dispmath]\sqrt{16}[/dispmath]je [inlmath]4[/inlmath]..kad rastavim [dispmath]\sqrt{250}[/dispmath] na [dispmath]\sqrt{16}\sqrt{15}[/dispmath] i kad skratim dobijem [dispmath]8\pm 4\sqrt{15}.[/dispmath]
Koje je rjesenje onda prihvatljivo?Oba?

I onda to tako uradim i za [inlmath]D=0[/inlmath] i [inlmath]D<0[/inlmath]..i diskutujem rjesenja,jel tako?

• +1

Postod Daniel » Subota, 30. Mart 2013, 20:01

Ne [inlmath]\sqrt{250}[/inlmath]... već [inlmath]\sqrt{240}[/inlmath]. OK, sigurno greška pri kucanju.
I kad skratiš s dvojkom brojilac i imenilac, treba da ti ostane [inlmath]8\pm 2\sqrt{15}[/inlmath], a ne [inlmath]8\pm 4\sqrt{15}[/inlmath].
I dalje rešavaš kao što i inače rešavaš bilo koju kvadratnu nejednačinu. Pošto je koeficijent uz kvadratni član jednak [inlmath]1[/inlmath], dakle pozitivan je, funkcija će imati pozitivne vednosti (a to je ono što se traži) izvan intervala ograničenog njenim nulama. Dakle,
[dispmath]m\in\left(-\infty,8-2\sqrt{15}\right)\cup\left(8+2\sqrt{15},+\infty\right)[/dispmath]
Pri rešavanju [inlmath]D=0[/inlmath] kao rešenja uzimaš [inlmath]m_1[/inlmath] i [inlmath]m_2[/inlmath], a pri rešavanju [inlmath]D<0[/inlmath] kao rešenja uzimaš interval između [inlmath]m_1[/inlmath] i [inlmath]m_2[/inlmath].
Korisnikov avatar
Daniel  OFFLINE
Administrator

Sledeća

Povratak na ALGEBRA