Radio sam neki zadatak o izracunavanju visine kupe najmanje zapremine opisane oko sfere poluprecnika [inlmath]R[/inlmath]. Izrazim visinu kupe [inlmath]H[/inlmath] preko poluprecnika sfere [inlmath]R[/inlmath], zamenim to u formulu za zapreminu kupe, dobijem koliko je ta zapremina u funkciji od [inlmath]R[/inlmath]:
[dispmath]V_K=\frac{\pi}{3}R^3\frac{(1+\sin\alpha)^3}{\sin\alpha\cos^2\alpha}[/dispmath]
Sad, naravno, trazim izvod zapremine kupe, koji ce biti:
[dispmath]V'_K=\frac{\pi}{3}R^3\frac{(1+\sin\alpha)^2\cos\alpha\Bigl(3\sin\alpha\cos^2\alpha-(1+\sin\alpha)\left(\cos^3\alpha-2\sin^2\alpha\cos\alpha\right)\Bigr)}{\sin^2\alpha\cos^4\alpha}[/dispmath]
E sad, posto mi je visina kupe u funkciji od [inlmath]R[/inlmath], sve se svodi na to da izracunam [inlmath]\sin\alpha[/inlmath] iz prvog izvoda, jer je:
[dispmath]H=R\left(1+\frac{1}{\sin\alpha}\right)[/dispmath]
E sad problem imam kod izjednacavanja izvoda sa nulom, tj. kod resavanja trigonometrijske jednacine:
[dispmath](1+\sin\alpha)^2\cos\alpha\left(3\sin\alpha\cos^2\alpha-(1+\sin\alpha)(\cos^3\alpha-2\sin^2\alpha\cos\alpha)\right)=0[/dispmath]
sto bi trebalo da se svede na:
[dispmath]\sin\alpha=-1\quad\lor\quad\cos\alpha=0\quad\lor\quad3\sin\alpha\cos^2\alpha-(1+\sin\alpha)(\cos^3\alpha-2\sin^2\alpha\cos\alpha)=0[/dispmath]
Prva dva slucaja ce otpasti, jer je [inlmath]\alpha[/inlmath] u zadatku ostar ugao. Stoga, ovo se svodi na:
[dispmath]3\sin\alpha\cos^2\alpha-(1+\sin\alpha)\left(\cos^3\alpha-2\sin^2\alpha\cos\alpha\right)=0[/dispmath]
Nakon sto ovo sredim, jednacinu svedem na
[dispmath](1+\sin\alpha)(2\text{tg}^2\alpha-1)=0\\
\sin\alpha=-1\quad\lor\quad\text{tg}^2\alpha=\frac{1}{2}[/dispmath]
Prvi slucaj opet otpada, jer je [inlmath]\alpha[/inlmath] ostar ugao, pa ostaje samo:
[dispmath]\text{tg}^2\alpha=\frac{1}{2}[/dispmath]
I sad npr. ne mogu da izracunam sinus preko tangensa:
[dispmath]\sin2\alpha=\frac{2\text{tg }\alpha}{1+\text{tg}^2\alpha}[/dispmath]
jer ce mi se pojaviti i [inlmath]\cos\alpha[/inlmath] kasnije. Za resenje se dobije [inlmath]\sin\alpha=\frac{1}{3}[/inlmath].
Medjutim, u resenju koje imam, kazu da pocetnu jednacinu (iz prvog izvoda) mozemo svesti na [inlmath]3\sin^2\alpha+2\sin\alpha-1=0[/inlmath], ali ja ne uvidjam kako bi to moglo da se svede (sto bi bilo odlicno, jer deluje dosta jednostavnije od ovog mog postupka i resenje [inlmath]\sin\alpha=\frac{1}{3}[/inlmath] dobije se veoma lako).

Zapravo, tu i nema nikakvog ozbiljnijeg sređivanja, samo se jednačina podeli sa [inlmath]\cos^3\alpha[/inlmath], je l' da...