Korisnički Kontrolni Panel
Pogledajte svoj profil
Pogledajte svoje postove
ČPP
Prijavite se

Matematički forum na kojem možete da diskutujete o raznim matematičkim oblastima, pomognete drugima oko rešavanja zadataka, a i da dobijete pomoć kada vam zatreba

Index stranica ‹ OSTALE MATEMATIČKE OBLASTI ‹ TRIGONOMETRIJA

Trigonometrijska jednacina

[inlmath]\sin\left(\alpha+\beta\right)=\sin\alpha\cos\beta+\cos\alpha\sin\beta[/inlmath]

Trigonometrijska jednacina

Postod Mećava » Ponedeljak, 01. Februar 2016, 20:51

Zdravo ljudi, evo opet ja. Stvarno se izvainjavam ako spamujem na ovom forumu. Spremam se za faks; a nemam od koga da trazim pomoc. Vi ste mi ovde nekako najblizi zato zelim da Vam se zahvalim. Hvala!
A sto se tice zadatka on ovako glasi.

Koliko resenja ima jednacina [inlmath]\sin2x=\cos5x[/inlmath] u intervalu [inlmath]\displaystyle\left(\frac{\pi}{3};\frac{2\pi}{3}\right)[/inlmath]?

Resenje: [inlmath]3[/inlmath]
Mećava  OFFLINE

Zahvalio se: 2 puta
Pohvaljen: 7 puta

Sharuj ovu temu na:

Share on Facebook Facebook Share on Twitter Twitter Share on MySpace MySpace Share on Google+ Google+

Re: Trigonometrijska jednacina

Postod Daniel » Ponedeljak, 01. Februar 2016, 20:53

Hvala na lepim rečima, :thumbup: lepo ih je čuti. :)
Ali, to te ne oslobađa obaveze poštovanja Pravilnika. Hajde, dopuni pitanje u skladu s tačkom 6, pa da radimo.
I do not fear death. I had been dead for billions and billions of years before I was born, and had not suffered the slightest inconvenience from it. – Mark Twain
Korisnikov avatar
Daniel  OFFLINE
Administrator

Zahvalio se: 5214 puta
Pohvaljen: 4975 puta

Postod Mećava » Ponedeljak, 01. Februar 2016, 21:28

Sto se tice ovog zadatka stvarno ne znam sta bih radio. Mozda ovo [inlmath]\sin2x[/inlmath] da napisem kao [inlmath]2\sin x\cos x[/inlmath] a ovo [inlmath]\cos5x[/inlmath] nemam pojma.
Mećava  OFFLINE

Postod Ilija » Ponedeljak, 01. Februar 2016, 21:33

Pa mozes napisati [inlmath]\cos5x=\cos(3x+2x)[/inlmath].
The difference between stupidity and genius is that genius has its limits. — Albert Einstein
Korisnikov avatar
Ilija  OFFLINE
Zaslužni forumaš

Zahvalio se: 172 puta
Pohvaljen: 452 puta

• +1

Postod Onomatopeja » Ponedeljak, 01. Februar 2016, 21:40

Ideja: predstaviti [inlmath]\cos5x=\sin\bigl({\large\frac{\pi}{2}}-5x\bigr)[/inlmath], prebaciti na levu stranu u samoj jednacini, i primeniti formulu za razliku sinusa.

Zahvalio se: 15 puta
Pohvaljen: 588 puta

Postod Mećava » Ponedeljak, 01. Februar 2016, 21:42

[dispmath]\cos(x)\bigl(1-2\cos(2x)+2\cos(4x)\bigr)[/dispmath][dispmath]\cos^5(x)-10\cos^3(x)\sin^2(x)+5\cos(x)\sin^4(x)[/dispmath]
to se dobije ako rastavis adiciom [inlmath]\cos5x[/inlmath]
Poslednji put menjao Daniel dana Utorak, 02. Februar 2016, 02:59, izmenjena samo jedanput
Razlog: Korekcija Latexa – cos u \cos i sin u \sin
Mećava  OFFLINE

Postod Ilija » Ponedeljak, 01. Februar 2016, 21:58

Na intervalu [inlmath]\displaystyle\left(\frac{\pi}{3},\frac{2\pi}{3}\right)[/inlmath] dobijem tri resenja i to: [inlmath]\displaystyle\frac{\pi}{2}[/inlmath], [inlmath]\displaystyle\frac{5\pi}{14}[/inlmath] i [inlmath]\displaystyle\frac{25\pi}{42}[/inlmath].
The difference between stupidity and genius is that genius has its limits. — Albert Einstein
Korisnikov avatar
Ilija  OFFLINE
Zaslužni forumaš

Postod Mećava » Ponedeljak, 01. Februar 2016, 22:03

U resenju pise samo 3 rezultata nekazu koja su. Mislim da si dobro uradio, ipak si dobio 3 broja kako je i receno. Bravo! Je l mozes meni to nekako postupno da napises posto sam piglu :cry:
Mećava  OFFLINE

Postod Daniel » Ponedeljak, 01. Februar 2016, 22:06

@Ilija
Prva dva su ti u redu, al' proveri ovo treće, treba da bude [inlmath]\displaystyle\frac{9\pi}{14}[/inlmath].
I do not fear death. I had been dead for billions and billions of years before I was born, and had not suffered the slightest inconvenience from it. – Mark Twain
Korisnikov avatar
Daniel  OFFLINE
Administrator

Zahvalio se: 5214 puta
Pohvaljen: 4975 puta

• +1

Postod Ilija » Ponedeljak, 01. Februar 2016, 22:25

Da, da...brzam, pa naravno i pogresim - i to u sabiranju. :D Treba [inlmath]\displaystyle\frac{27\pi}{42}=\frac{9\pi}{14}[/inlmath] umesto [inlmath]\displaystyle\frac{25\pi}{42}[/inlmath], koje sam napisao za trece resenje.
Korisnikov avatar
Ilija  OFFLINE
Zaslužni forumaš

Sledeća

Povratak na TRIGONOMETRIJA