Korisnički Kontrolni Panel
Pogledajte svoj profil
Pogledajte svoje postove
ČPP
Prijavite se

Matematički forum na kojem možete da diskutujete o raznim matematičkim oblastima, pomognete drugima oko rešavanja zadataka, a i da dobijete pomoć kada vam zatreba

Index stranica ‹ OSTALE MATEMATIČKE OBLASTI ‹ TRIGONOMETRIJA

Sistem trigonometrijskih jednačina

[inlmath]\sin\left(\alpha+\beta\right)=\sin\alpha\cos\beta+\cos\alpha\sin\beta[/inlmath]

Sistem trigonometrijskih jednačina

Postod boske » Nedelja, 01. Maj 2016, 04:11

Potrebna mi je pomoć oko zadatka, jer mi se rešenje ne slaže sa rešenjem u zbirci za prijemni.
Dat je sistem jednačina sa apsolutnim vrednostima:
[dispmath]\cos x-\cos y=\sin(x+y)\\
|x|+|y|=\frac{\pi}{4}[/dispmath]
Poslednji put menjao Daniel dana Nedelja, 01. Maj 2016, 06:38, izmenjena samo jedanput
Razlog: Dodavanje Latexa – tačka 13. Pravilnika
boske  OFFLINE

Zahvalio se: 0 puta
Pohvaljen: 0 puta

Sharuj ovu temu na:

Share on Facebook Facebook Share on Twitter Twitter Share on MySpace MySpace Share on Google+ Google+
  • +1

Re: Sistem trigonometrijskih jednačina

Postod Daniel » Nedelja, 01. Maj 2016, 06:38

Pozdrav, da bismo mogli da ti pomognemo, potrebno je da konkretizuješ šta tačno treba da ti se pomogne.
Siguran sam da ne očekuješ da ti radimo ceo zadatak, od početka do kraja. :)
Dakle, napiši to što si uradio kako bismo ti ukazali na grešku u postupku, napiši koje rešenje ti dobijaš a koje rešenje je napisano u zbirci.

Uputio bih te da pročitaš Pravilnik ovog foruma, kako bi ubuduće znao kako pitanja treba postavljati.
Editovao sam ti post i dodao Latex (u skladu s tačkom 13), a tebe ću zamoliti da pitanje još dopuniš u skladu s tačkom 6. Pa da krenemo na posô. :)
I do not fear death. I had been dead for billions and billions of years before I was born, and had not suffered the slightest inconvenience from it. – Mark Twain
Korisnikov avatar
Daniel  OFFLINE
Administrator

Zahvalio se: 5214 puta
Pohvaljen: 4975 puta

Postod boske » Nedelja, 01. Maj 2016, 15:40

Sledeći put ću slediti upute. Naučiću i da koristim Latex. Problem je bio što kada računski rešim sistem dobijem da sistem nema rešenja, a piše da ima dva. Čak znam i koja su to dva rešenja, ali mi negde jednostavno nestanu. Na kraju sam shvatio da sam pogrešio u tome što sam na samom početku jednačine, nakon razvijanja formule za razliku kosinusa sa leve strane i dvostruki ugao sa desne strane, skratio sa zajedničkim članom, a upravo se u tome članu krilo rešenje. :) Sad bih i pokazao u čemu je fora, ali treba da prvo naučim rad u Latex-u.
boske  OFFLINE

• +1

Postod Daniel » Nedelja, 01. Maj 2016, 19:39

OK, napisaću ja. :) Dakle, nakon transformacija koje si spomenuo, dobio si
[dispmath]-2\sin\frac{x+y}{2}\sin\frac{x-y}{2}=2\sin\frac{x+y}{2}\cos\frac{x+y}{2}[/dispmath]
i onda si greškom skratio činilac [inlmath]\sin\frac{x+y}{2}[/inlmath], zanemarujući mogućnost da i on može biti nula. To se, istina, ne može desiti za slučajeve [inlmath]x+y=\frac{\pi}{4}[/inlmath] i [inlmath]-x-y=\frac{\pi}{4}[/inlmath], ali je moguće za slučajeve [inlmath]x-y=\frac{\pi}{4}[/inlmath] i [inlmath]-x+y=\frac{\pi}{4}[/inlmath].
Kao rešenja se dobiju [inlmath]\left(x,y\right)=\left(\frac{\pi}{8},-\frac{\pi}{8}\right)[/inlmath] i [inlmath]\left(x,y\right)=\left(-\frac{\pi}{8},\frac{\pi}{8}\right)[/inlmath].

Što se Latexa tiče, vrlo brzo se nauči, potrebno je da razumeš prva tri-četiri pasusa. Ovo ostalo je manje–više nabrajanje komandi. Ako nešto treba dodatno pojasniti, pitaj slobodno.
I do not fear death. I had been dead for billions and billions of years before I was born, and had not suffered the slightest inconvenience from it. – Mark Twain
Korisnikov avatar
Daniel  OFFLINE
Administrator

Zahvalio se: 5214 puta
Pohvaljen: 4975 puta

Postod boske » Sreda, 04. Maj 2016, 19:10

Sve je baš tako kao što si napisao. :)
boske  OFFLINE

Povratak na TRIGONOMETRIJA