Broj resenja jednacine [inlmath]\cos2x=0[/inlmath] u intervalu [inlmath][20,50][/inlmath]
i sad
[dispmath]\cos2x=0[/dispmath][dispmath]2x=\frac{\pi}{2}+k\pi[/dispmath][dispmath]x=\frac{\pi(2x+1)}{4}[/dispmath]
i ajmo sad da odredimo interval
Herien Wolf je napisao:Imam samo jedno pitanje, da li je zadati interval u stepenima ?
kad je napisao:[dispmath]\cos^2x=\cos^2\left(\frac{\pi}{2}-x\right)[/dispmath][dispmath]x=\frac{\pi}{2}-x+2k\pi[/dispmath]
kad je napisao:[dispmath]x=\frac{\pi}{4}+k\pi[/dispmath][dispmath]x_1=\frac{\pi}{4}+k\pi,\quad x_2=-\frac{\pi}{4}+k\pi[/dispmath]
Daniel je napisao:Međutim, ovde si,kad je napisao:[dispmath]x=\frac{\pi}{4}+k\pi[/dispmath][dispmath]x_1=\frac{\pi}{4}+k\pi,\quad x_2=-\frac{\pi}{4}+k\pi[/dispmath]
na neki meni nejasan način, odjednom dobio i taj drugi skup rešenja, [inlmath]x_2=-\frac{\pi}{4}+k\pi[/inlmath], koji bi inače dobio da si uzeo u obzir ono što sam malopre napisao.
Daniel je napisao:Kad imamo [inlmath]\cos\alpha=\cos\beta[/inlmath], tada iz toga ne sledi samo da je [inlmath]\alpha=\beta+2k\pi[/inlmath], već i da je [inlmath]\alpha=-\beta+2k\pi[/inlmath] (zamisli trigonometrijsku kružnicu).
Korisnici koji su trenutno na forumu: Nema registrovanih korisnika i 2 gostiju