Korisnički Kontrolni Panel
Pogledajte svoj profil
Pogledajte svoje postove
ČPP
Prijavite se

Matematički forum na kojem možete da diskutujete o raznim matematičkim oblastima, pomognete drugima oko rešavanja zadataka, a i da dobijete pomoć kada vam zatreba

Index stranica ‹ OSTALE MATEMATIČKE OBLASTI ‹ TRIGONOMETRIJA

Trigonometrijska jednacina s parametrom

[inlmath]\sin\left(\alpha+\beta\right)=\sin\alpha\cos\beta+\cos\alpha\sin\beta[/inlmath]

Trigonometrijska jednacina s parametrom

Postod jovanmilic97 » Četvrtak, 16. Jun 2016, 01:22

* MOD EDIT * Izdvojeno iz ove teme

Evo ovde cu da nastavim da ne otvaram novi thread.. Ja ne znam sta treba da uradim ni kako da pocnem. Resenje je [inlmath]p[/inlmath] pripada skupu [inlmath]\left[\frac{\sqrt5-1}{2},1\right][/inlmath]
Odrediti realan parametar [inlmath]p[/inlmath] tako da jednacina ima resenja.
[dispmath]\cos x+\sqrt{1+p}\cdot\sin x=1+\sqrt{1-p}[/dispmath]
Poslednji put menjao Daniel dana Četvrtak, 16. Jun 2016, 01:44, izmenjena samo jedanput
Razlog: Korekcija Latex-koda – dodati backslashovi (\) pre „sin“ i „cos“

Zahvalio se: 20 puta
Pohvaljen: 30 puta

Sharuj ovu temu na:

Share on Facebook Facebook Share on Twitter Twitter Share on MySpace MySpace Share on Google+ Google+

Re: Trigonometrijska jednacina s parametrom

Postod Daniel » Četvrtak, 16. Jun 2016, 01:48

jovanmilic97 je napisao:Evo ovde cu da nastavim da ne otvaram novi thread..

Kad zadatak nema mnogo sličnosti s prethodnim, kao što je ovde bio slučaj, tada ga obavezno treba staviti u novu temu (tačka 10. Pravilnika).

Korigovao sam ti Latex – sinus i kosinus se u Latexu pišu kao \sin x i \cos x, a ne sin x i cos x. Uoči razliku: [inlmath]\sin x[/inlmath] i [inlmath]sin x[/inlmath].
I do not fear death. I had been dead for billions and billions of years before I was born, and had not suffered the slightest inconvenience from it. – Mark Twain
Korisnikov avatar
Daniel  OFFLINE
Administrator

Zahvalio se: 5214 puta
Pohvaljen: 4975 puta

Postod jovanmilic97 » Četvrtak, 16. Jun 2016, 01:50

Pa jeste da je trigonometrijska jednacina sa parametrom ali je opet bila jednacina(makar sam mislio a ima slicnosti, izgleda nema), pa nisam hteo da otvaram novi thread da spamujem. Izvinjavam se. Takodje, primljeno k znanju za sinus i kosinus. :)

• +1

Postod Ilija » Četvrtak, 16. Jun 2016, 12:59

Ja sam radio ovako. Postavim uslov za [inlmath]p[/inlmath], i on glasi [inlmath]p\in[-1,1][/inlmath]. Pa uvedem smenu [inlmath]1+\sqrt{1-p}=t[/inlmath], na osnovu cega cemo dobiti da je [inlmath]\sqrt{1+p}=\sqrt{1+2t-t^2}[/inlmath], pa se polazna jednacina svede na:
[dispmath]\sqrt{1+2t-t^2}\sin x=t-\cos x[/dispmath]
Onda kvadriramo, pa dobijamo:
[dispmath]\left(1+2t-t^2\right)\sin^2x=t^2-2t\cos x+\cos^2x\\
\vdots\\
\cos^2x\left(t^2-2t-2\right)+2t\cos x+\left(1+2t-2t^2\right)=0[/dispmath]
Da bi ovo imalo resenje, diskriminanta mora biti veca ili jednaka nuli, tj.:
[dispmath]D=8t^4-24t^3+24t+8\ge0\\
t\in\left(-\infty,\;\frac{1-\sqrt5}{2}\right]\cup\left[1-\sqrt2,\;\frac{1+\sqrt5}{2}\right]\cup\left[1+\sqrt2,\;+\infty\right)[/dispmath]
Zbog uslova [inlmath]t\in[1-\sqrt2,\;1+\sqrt2][/inlmath], ovaj interval se svodi na:
[dispmath]t\in\left[1-\sqrt2,\;\frac{1+\sqrt5}{2}\right]\cup\{1+\sqrt2\}[/dispmath]
I sad se to svodi na resavanje nejednacine:
[dispmath]1-\sqrt2\le1+\sqrt{1-p}\le\frac{1+\sqrt5}{2}[/dispmath]
odakle dobijamo resenje [inlmath]p\in\left[\frac{-1+\sqrt5}{2},\;1\right][/inlmath].
The difference between stupidity and genius is that genius has its limits. — Albert Einstein
Korisnikov avatar
Ilija  OFFLINE
Zaslužni forumaš

Zahvalio se: 172 puta
Pohvaljen: 452 puta

Postod jovanmilic97 » Četvrtak, 16. Jun 2016, 15:29

Ovo je odlicno resenje, svaka cast! Hvala! :thumbup:
Nikad mi ne bi palo na pamet da svedem na kvadratnu jednacinu i onda da radim preko determinante.

Postod Daniel » Četvrtak, 16. Jun 2016, 21:40

@Ilija, ako može par komentara i pitanja u vezi s tvojim postupkom.
Ilija je napisao:Postavim uslov za [inlmath]p[/inlmath], i on glasi [inlmath]p\in[-1,1][/inlmath]. Pa uvedem smenu [inlmath]1+\sqrt{1-p}=t[/inlmath],

i tu bi sad trebalo postaviti uslov [inlmath]t\in\left[1,\;1+\sqrt2\right][/inlmath], što sledi iz [inlmath]p\in\left[-1,1\right][/inlmath]. Verujem da si ovo i imao na umu samo nisi napisao, ali eto, čisto da napomenem.

Ilija je napisao:Pa uvedem smenu [inlmath]1+\sqrt{1-p}=t[/inlmath], na osnovu cega cemo dobiti da je [inlmath]\sqrt{1+p}=\sqrt{1+2t-t^2}[/inlmath],

Tu bi takođe valjalo malo prokomentarisati. Dobijamo [inlmath]\sqrt{1-p}=t-1[/inlmath], pa sad uočavamo da je leva strana nenegativna (kvadratni koren), a da je takođe i desna strana nenegativna zbog toga što [inlmath]t[/inlmath] ne može biti manje od jedinice (uslov koji sam malopre napisao za interval [inlmath]t[/inlmath]). Zbog toga što su obe strane jednačine nenegativne, možemo ih bez problema kvadrirati, čime dobijamo [inlmath]1-p=t^2-2t+1[/inlmath], odatle [inlmath]1+p=1+2t-t^2[/inlmath], to jest [inlmath]\sqrt{1+p}=\sqrt{1+2t-t^2}[/inlmath].

Ilija je napisao:[dispmath]\sqrt{1+2t-t^2}\sin x=t-\cos x[/dispmath]
Onda kvadriramo, pa dobijamo:
[dispmath]\left(1+2t-t^2\right)\sin^2x=t^2-2t\cos x+\cos^2x[/dispmath]

Ovaj korak mi je problematičan. OK, desna strana je očigledno nenegativna, jer je [inlmath]t[/inlmath] najmanje jedan a kosinus ne može biti veći od jedinice. Ali, šta je s levom stranom? Sinus može biti i pozitivan i negativan, a kvadriranjem se gubi informacija o njegovom znaku. :think1:

Ilija je napisao:[dispmath]D=8t^4-24t^3+24t+8\ge0\\
t\in\left(-\infty,\;\frac{1-\sqrt5}{2}\right]\cup\left[1-\sqrt2,\;\frac{1+\sqrt5}{2}\right]\cup\left[1+\sqrt2,\;+\infty\right)[/dispmath]

Na koji način si rešio ovu (ne)jednačinu četvrtog stepena? :think1:

Ja bih ponudio jedno drugačije rešenje. Koristio bih transformaciju [inlmath]A\sin x+B\cos x=a\sin\left(x+\varphi\right)[/inlmath], pri čemu je [inlmath]a=\sqrt{A^2+B^2}[/inlmath] (videti ovaj post). Primenom te transformacije dobijamo
[dispmath]\sqrt{1^2+\left(\sqrt{1+p}\right)^2}\sin\left(x+\varphi\right)=1+\sqrt{1-p}\\
\sqrt{p+2}\sin\left(x+\varphi\right)=1+\sqrt{1-p}[/dispmath]
Odatle vidimo da [inlmath]\sin\left(x+\varphi\right)[/inlmath] mora biti pozitivan (jer su i izraz [inlmath]\sqrt{p+2}[/inlmath] i izraz [inlmath]1+\sqrt{1-p}[/inlmath] pozitivni). Dakle, [inlmath]\sin\left(x+\varphi\right)\in\left(0,1\right][/inlmath]. Prema tome, iz prethodne jednačine sledi da je
[dispmath]\sqrt{p+2}\ge1+\sqrt{1-p}[/dispmath]
čime smo dobili jednostavnu iracionalnu nejednačinu. Budući da su obe njene strane pozitivne, možemo je komotno kvadrirati, sigurni da se time neće promeniti smer znaka nejednakosti,
[dispmath]p+2\ge1+2\sqrt{1-p}+1-p\\
\cancel2p\ge\cancel2\sqrt{1-p}\\
p\ge\sqrt{1-p}\\[/dispmath]
Pošto je desna strana nenegativna, postavljamo uslov da i leva strana mora biti nenegativna (jer nije manja od desne strane), tj. da je [inlmath]p\ge0[/inlmath], a zatim kvadriramo:
[dispmath]p^2\ge1-p\\
p^2+p-1\ge0\\
\vdots[/dispmath]
I do not fear death. I had been dead for billions and billions of years before I was born, and had not suffered the slightest inconvenience from it. – Mark Twain
Korisnikov avatar
Daniel  OFFLINE
Administrator

Zahvalio se: 5214 puta
Pohvaljen: 4975 puta

Postod Ilija » Četvrtak, 16. Jun 2016, 23:12

Daniel je napisao:i tu bi sad trebalo postaviti uslov [inlmath]t\in\left[1,\;1+\sqrt2\right][/inlmath], što sledi iz [inlmath]p\in\left[-1,1\right][/inlmath]. Verujem da si ovo i imao na umu samo nisi napisao, ali eto, čisto da napomenem.

:thumbup:

Daniel je napisao:Ovaj korak mi je problematičan. OK, desna strana je očigledno nenegativna, jer je [inlmath]t[/inlmath] najmanje jedan a kosinus ne može biti veći od jedinice. Ali, šta je s levom stranom? Sinus može biti i pozitivan i negativan, a kvadriranjem se gubi informacija o njegovom znaku. :think1:

Pa imao sam to u vidu, ali sta je tu je. Ne znam sta bih odgovorio zaista. Ne utice na rezultat. xD

Daniel je napisao:Na koji način si rešio ovu (ne)jednačinu četvrtog stepena? :think1:

Faktorizacija?

Iskreno iako mi je formula poznata, nikad mi ne bi palo na pamet ovakvo resavanje (kao sto si ti prikazao).
The difference between stupidity and genius is that genius has its limits. — Albert Einstein
Korisnikov avatar
Ilija  OFFLINE
Zaslužni forumaš

Zahvalio se: 172 puta
Pohvaljen: 452 puta

Povratak na TRIGONOMETRIJA