Korisnički Kontrolni Panel
Pogledajte svoj profil
Pogledajte svoje postove
ČPP
Prijavite se

Matematički forum na kojem možete da diskutujete o raznim matematičkim oblastima, pomognete drugima oko rešavanja zadataka, a i da dobijete pomoć kada vam zatreba

Index stranica ‹ OSTALE MATEMATIČKE OBLASTI ‹ TRIGONOMETRIJA

Trigonometrijska jednacina s imaginarnim brojem

[inlmath]\sin\left(\alpha+\beta\right)=\sin\alpha\cos\beta+\cos\alpha\sin\beta[/inlmath]

Trigonometrijska jednacina s imaginarnim brojem

Postod extremesportist » Subota, 25. Jun 2016, 22:50

ETF prijemni 2014.
Zadatak 3:

Ako realni brojevi [inlmath]x[/inlmath] i [inlmath]y[/inlmath] zadovoljavaju jednakost [inlmath]\frac{2x+\imath}{y+\imath}=\frac{1+\imath\sin\alpha}{1-\imath\sin3\alpha}[/inlmath], ([inlmath]\alpha\ne k\pi[/inlmath], [inlmath]\alpha\ne\frac{\pi}{2}[/inlmath], [inlmath]k\in\mathbb{Z}[/inlmath], [inlmath]\imath^2=-1[/inlmath]), tada je količnik [inlmath]\frac{y}{x}[/inlmath] jednak:

Rešenje: [inlmath]-2-4\cos2\alpha[/inlmath]

Treba mi ideja kako da krenem sa rešavanjem, odnosno šta da primenim?

Hvala unapred
Korisnikov avatar
Zaslužni forumaš

Zahvalio se: 18 puta
Pohvaljen: 13 puta

Sharuj ovu temu na:

Share on Facebook Facebook Share on Twitter Twitter Share on MySpace MySpace Share on Google+ Google+
  • +1

Re: Trigonometrijska jednacina s imaginarnim brojem

Postod Ilija » Subota, 25. Jun 2016, 23:21

Zadatak je vec obradjen ovde. Zamolio bih te da malo pretrazis forum, ili da odes na odeljak sajta na kome su testovi sa prijemnih ispita i da pogledas tamo da li je zadatak vec resen.
The difference between stupidity and genius is that genius has its limits. — Albert Einstein
Korisnikov avatar
Ilija  OFFLINE
Zaslužni forumaš

Zahvalio se: 172 puta
Pohvaljen: 452 puta

Postod extremesportist » Nedelja, 26. Jun 2016, 10:33

Ok, potrudiću se. Postavio sam samo zadatke kojih nema u odeljku sa prijemnim ispitima, a predpostavio sam da su tamo linkovi ka svim obrađenim zadacima, tako da nisam ni pretraživao forum za onim zadacima koji fale. Hvala u svakom slučaju.
Poslednji put menjao Daniel dana Nedelja, 26. Jun 2016, 11:01, izmenjena samo jedanput
Razlog: Uklonjen citat prethodnog posta (shodno tački 15. Pravilnika)
Korisnikov avatar
Zaslužni forumaš

Postod Daniel » Nedelja, 26. Jun 2016, 11:02

Evo sad proverih, za ovaj zadatak je upravo i bio postavljen link ka toj temi koju je Ilija linkovao. Sigurno ti je promaklo:
http://matemanija.com/prijemni/bg-etf2014.php#3

I, zamolio bih te, vidim da se zaista trudiš da ispoštuješ sva forumska pravila, što je pohvalno, ali takođe nema potrebe citirati ni ceo prethodni post, zbog preglednosti. Ako odgovaraš bez citata, onda se i podrazumeva da odgovaraš na prethodni post, tako da je citat istog suvišan. :)

extremesportist je napisao:a predpostavio sam da su tamo linkovi

pretpostavio (jednačenje po zvučnosti). :)
I do not fear death. I had been dead for billions and billions of years before I was born, and had not suffered the slightest inconvenience from it. – Mark Twain
Korisnikov avatar
Daniel  OFFLINE
Administrator

Zahvalio se: 5214 puta
Pohvaljen: 4975 puta

Postod extremesportist » Nedelja, 26. Jun 2016, 11:24

U redu, slobodno mi skrenite pažnju na sve propuste koje sam napravio. Nov sam ovde i negativne kritike mogu samo pozitivno da utiču na moju buduću aktivnost na forumu, pogotovo kada su upućene na korektan način, što je do sada uvek i bio slučaj. Pozdrav
Korisnikov avatar
Zaslužni forumaš

Povratak na TRIGONOMETRIJA