Korisnički Kontrolni Panel
Pogledajte svoj profil
Pogledajte svoje postove
ČPP
Prijavite se

Matematički forum na kojem možete da diskutujete o raznim matematičkim oblastima, pomognete drugima oko rešavanja zadataka, a i da dobijete pomoć kada vam zatreba

Index stranica ‹ OSTALE MATEMATIČKE OBLASTI ‹ ALGEBRA

Logaritam i realni parametar p

[inlmath]a^2-b^2=\left(a+b\right)\left(a-b\right)[/inlmath]

Logaritam i realni parametar p

Postod dzenan9999 » Sreda, 29. Jun 2016, 01:51

Pokušavam da riješim zadatak [inlmath]x+\log_{1/3}\left(9^x+3\cdot p\right)=0[/inlmath] Zadatak glasi naći sve vrijednosti realnog parametra [inlmath]p[/inlmath] za koje jednaćina nema realna rješenja. Sada ja sam radio na način da prvo definišem definiono područje [inlmath]9^x+3p>0[/inlmath] ali sad ne znam da li treba da definišem [inlmath]p[/inlmath] ili [inlmath]x[/inlmath]. Zatim se poslije prebacivanja [inlmath]x[/inlmath] na drugu strane dobije [inlmath]3^x=3^{2x}+3p[/inlmath] ali opet ne znam sta dalje. Mozeli neko da mi pomogne i jednom za stalno definise sta se trazi u ovim zadatcima da li da trazim prvo [inlmath]x[/inlmath] pa [inlmath]p[/inlmath] ili ? I da mi pomogne uraditi baš ovaj zadatak

Zahvalio se: 0 puta
Pohvaljen: 4 puta

Sharuj ovu temu na:

Share on Facebook Facebook Share on Twitter Twitter Share on MySpace MySpace Share on Google+ Google+

Re: Logaritam i realni parametar p

Postod dzenan9999 » Sreda, 29. Jun 2016, 22:23

Zar niko ne može da riješi zadatak ? Ako može neko bar da proba.Hvala

• +1

Postod Ilija » Četvrtak, 30. Jun 2016, 02:00

Mozes to dovesti na oblik:
[dispmath]\log_{1/3}\left(9^x+3p\right)=-x\\
9^x+3p=\left(\frac{1}{3}\right)^{-x}\\
9^x+3p=3^x\\\
\\\
\text{smena:}\;\;3^x=t\\\
\\\
t^2-t+3p=0[/dispmath]
Da ovo ne bi imalo realna resenja, mora biti [inlmath]D<0[/inlmath]. Na osnovu cega dobijas da je [inlmath]\displaystyle p<\frac{1}{12}[/inlmath].

To bi trebalo da je to.

I da, nemoj pozurivati sa zadatkom i resavanjem. Ako neko zna i ako neko zeli da ti odgovori, siguran sam da ce i odgovoriti.
The difference between stupidity and genius is that genius has its limits. — Albert Einstein
Korisnikov avatar
Ilija  OFFLINE
Zaslužni forumaš

Zahvalio se: 172 puta
Pohvaljen: 452 puta

• +1

Postod Daniel » Četvrtak, 30. Jun 2016, 13:47

Ilija je napisao:Da ovo ne bi imalo realna resenja, mora biti [inlmath]D<0[/inlmath]. Na osnovu cega dobijas da je [inlmath]\displaystyle p{\color{red}<}\frac{1}{12}[/inlmath].

Tako je, diskriminanta treba da bude negativna, samo imaš grešku u znaku – iz negativnosti diskriminante se dobije [inlmath]\displaystyle p>\frac{1}{12}[/inlmath].
I za te vrednosti parametra [inlmath]p[/inlmath] jednačina sigurno neće imati realna rešenja. Ali, ja bih još ispitao i slučaj [inlmath]\displaystyle p\le\frac{1}{12}[/inlmath]. Tada jednačina takođe neće imati realna rešenja onda kada je argument logaritma [inlmath]9^x+3\cdot p[/inlmath] manji od nule ili nula za oba rešenja kvadratne jednačine (jer tada logaritam neće biti definisan).
S obzirom na uvedenu smenu [inlmath]3^x=t\;\left(t>0\right)[/inlmath], uslov [inlmath]9^x+3\cdot p\le0[/inlmath] možemo zapisati kao [inlmath]t^2+3\cdot p\le0[/inlmath].
Rešenja jednačine [inlmath]t^2-t+3p=0[/inlmath] su
[dispmath]t_{1,2}=\frac{1\pm\sqrt{1-12p}}{2}[/dispmath]
To uvrstimo u uslov [inlmath]t^2+3\cdot p\le0[/inlmath]:
[dispmath]\left(\frac{1\pm\sqrt{1-12p}}{2}\right)^2+3\cdot p\le0\\
\vdots\\
1\pm\sqrt{1-12p}\le0[/dispmath]
Izraz [inlmath]1+\sqrt{1-12p}[/inlmath] je najmanje jedinica, tako da za njega ova nejednačina ne važi ni za jedno [inlmath]p[/inlmath], čime je pokazano da za slučaj [inlmath]\displaystyle p\le\frac{1}{12}[/inlmath] argument logaritma ne može biti [inlmath]\le0[/inlmath] za oba rešenja, što znači da postoji bar jedno realno rešenje. Dakle, ovaj slučaj otpada i ostaje samo onaj prvi slučaj, [inlmath]\displaystyle p>\frac{1}{12}[/inlmath].

Ilija je napisao:I da, nemoj pozurivati sa zadatkom i resavanjem. Ako neko zna i ako neko zeli da ti odgovori, siguran sam da ce i odgovoriti.

Upravo tako, ovde svi radimo volonterski. Tim pre, @dzenan9999, što dosad nisam video da si ti nekom od forumaša bilo šta pokušao da pomogneš.
I do not fear death. I had been dead for billions and billions of years before I was born, and had not suffered the slightest inconvenience from it. – Mark Twain
Korisnikov avatar
Daniel  OFFLINE
Administrator

Zahvalio se: 5214 puta
Pohvaljen: 4975 puta

Postod Ilija » Četvrtak, 30. Jun 2016, 14:00

Greska u kucanju, hvala na ispravci. :)
The difference between stupidity and genius is that genius has its limits. — Albert Einstein
Korisnikov avatar
Ilija  OFFLINE
Zaslužni forumaš

Zahvalio se: 172 puta
Pohvaljen: 452 puta

Postod dzenan9999 » Četvrtak, 30. Jun 2016, 15:04

Ok.Hvala puno obojici.Izvinite što sam vas požurivao, trenutno se spremam za prijemni pa nemam vremena da se više posvetim forumu, ali kada ovo bude iza mene posvetiti ću se ☺

Povratak na ALGEBRA