Korisnički Kontrolni Panel
Pogledajte svoj profil
Pogledajte svoje postove
ČPP
Prijavite se

Matematički forum na kojem možete da diskutujete o raznim matematičkim oblastima, pomognete drugima oko rešavanja zadataka, a i da dobijete pomoć kada vam zatreba

Index stranica ‹ OSTALE MATEMATIČKE OBLASTI ‹ GEOMETRIJA

Zapremina kupe kao funkcija visine kupe

[inlmath]\triangle ABC\sim\triangle A'B'C'[/inlmath]

Zapremina kupe kao funkcija visine kupe

Postod branko123 » Nedelja, 25. Septembar 2016, 20:56

4. razred gimnazije i radimo oblast definisanosti funkcija.
Na kontrolnom smo dobili jedan zadatak i niko ga nije tacno uradio. :unsure:
Oko lopte poluprecnika [inlmath]r=2[/inlmath] opisana je prava kupa. Izrazi zapreminu kupe kao funkciju visine kupe.
Je l moze pomoc? :kojik:
Poslednji put menjao Ilija dana Nedelja, 25. Septembar 2016, 21:40, izmenjena samo jedanput
Razlog: Korekcija naslova teme i Latex koda

Zahvalio se: 7 puta
Pohvaljen: 0 puta

Sharuj ovu temu na:

Share on Facebook Facebook Share on Twitter Twitter Share on MySpace MySpace Share on Google+ Google+

Re: Zapremina kupe kao funkcija visine kupe

Postod Trougao » Nedelja, 25. Septembar 2016, 23:29

Evo kako bih ja to radio. Prvo slika poprecnog preseka:

Kupa.png
Kupa.png (2.26 KiB) Pogledano 486 puta

Zapremina kupe je [inlmath]V=\frac{B\cdot H}{3}[/inlmath]. Mi imamo visinu jer treba da izrazimo zapreminu preko visine, sada samo treba da vidimo kako su visina kupe koja je opisana oko lopte i njena baza [inlmath]B[/inlmath] povezani. Stranicu [inlmath]\mathrm{BC}[/inlmath] (ona nam je poluprecnik baze kupe) cu obelezavati sa [inlmath]y[/inlmath] zbog lakseg pisanja. Povrsina baze je [inlmath]B=y^2\pi[/inlmath]. Kada bi nacrtao par slika sa razlicitim visinama kupe primetio bi da se duzina poluprecnika baze kupe menja tj. zavisi od visine kupe. Kada nadjemo tu vezu izmedju [inlmath]y[/inlmath] i [inlmath]H[/inlmath] mi smo sustinski resili problem jer umesto [inlmath]B[/inlmath] u formulu za zapreminu ubacimo neku formulu koja samo sazdrzi [inlmath]H[/inlmath] i konstante.
Da bismo nasli tu vezu prvo primetimo da su [inlmath]\bigtriangleup\mathrm{ABC}[/inlmath] i [inlmath]\bigtriangleup\mathrm{AOD}[/inlmath] slicni.
[dispmath]\frac{\mathrm{OD}}{\mathrm{BC}}=\frac{\mathrm{AD}}{\mathrm{AB}}[/dispmath]
Odatle nalazis stranicu [inlmath]\mathrm{BC}[/inlmath] i dobijes koliko je.
[dispmath]y=\frac{r\cdot H}{AD}[/dispmath]
Sada samo treba da pronadjemo koliko je stranica [inlmath]AD[/inlmath]. Vidimo da je [inlmath]\bigtriangleup\mathrm{AOD}[/inlmath] pravougli pa primenjujemo Pitagorinu teoremu. [inlmath]\mathrm{AD}=\sqrt{\mathrm{AO}^2-\mathrm{OD}^2}=\sqrt{(H-r)^2-r^2}=\sqrt{H^2-2rH}[/inlmath]
Vratimo nazad u formulu za [inlmath]y[/inlmath].
[dispmath]y=\frac{r\cdot H}{\sqrt{H^2-2rH}}[/dispmath]
Sada pronadjemo povrsinu baze:
[dispmath]B=y^2\pi=\frac{r^2\cdot H}{H-2r}\pi[/dispmath]
I sada sve to ubacimo u formulu za zapreminu kupe:
[dispmath]\enclose{box}{V=\frac{r^2\cdot H^2}{H-2r}\cdot\frac{\pi}{3}}[/dispmath]
Preskako sam neke racunske delove jer sam mislio da nema potrebe sve da ispisujem, nadam se je postupak jasan.
Trougao  OFFLINE

Zahvalio se: 57 puta
Pohvaljen: 107 puta

Postod branko123 » Ponedeljak, 26. Septembar 2016, 14:40

Jasno je meni to, ali ne znam kako da ispitam potkorenu velicinu.
Profesor je pre tog kontrolnog radio slican zadatak samo je data kruznica [inlmath]r=10[/inlmath],
u njoj je upisan pravougaonik cija je jedna stranica [inlmath]x[/inlmath] i treba izraziti [inlmath]P[/inlmath] pravougaonika kao funkciju od [inlmath]x[/inlmath].

On je radio na sledeci nacin: Posto je [inlmath]P=x\cdot b[/inlmath] a dijagonala pravougaonika [inlmath]20\;(d=2r)[/inlmath]
preko pitagorine teoreme dobijemo da je [inlmath]b^2=400-x^2[/inlmath] i kada to korenujemo dobijemo da je [inlmath]b=\pm\sqrt{400-x^2}[/inlmath]
Posto je to iracionalna funkcija treba da odredimo njen domen(to su lekcije koje trenutno radimo)
imamo uslov da je [inlmath]400-x^2\ge0[/inlmath]
i preko grafika dobijemo da je [inlmath]x\in[0,20][/inlmath]
Znaci meni nije jasno kako da uradim sa korenom ono sto je on radio u ovom zadatku. tj kako da odredim domen za elemente ispod korena.
Poslednji put menjao Daniel dana Sreda, 28. Septembar 2016, 13:11, izmenjena samo jedanput
Razlog: Dodavanje Latex-tagova, uz korekciju Latex-koda (* u \cdot)

• +1

Postod Trougao » Ponedeljak, 26. Septembar 2016, 15:09

Savetovao bih ti da koristis latex za matematicke formule u skladu sa pravilnikom a i zbog preglednosti, ako ga ne znas imas uputstvo.
Tebe buni kako da odredis domen funkcije?
[dispmath]f(x)=\sqrt{400-x^2}[/dispmath]
Sada posto je koren definisan samo za pozitivne realne brojeve izraz pod korenom treba da bude veci od nule.
[dispmath]400-x^2\geq 0\\
(20-x)(20+x)\geq0[/dispmath]
Resenje ovoga su [inlmath]\forall x\in[-20, 20][/inlmath] i to je resenje, ali posto ovaj zadatak ima veze sa geometrijom zakljucujemo da nema smisla imati negativne duzine stranica/dijagonala, uglova, povrsina itd. pa vidimo da ce nam odgovor iz onog intervala biti samo [inlmath]\forall x\in[0, 20][/inlmath]
Trougao  OFFLINE

Postod branko123 » Ponedeljak, 26. Septembar 2016, 20:22

Ja sam razumeo kako je on odredio domen u zadatku sa pravougaonikom,
ali ne razumem kako da odredim domen za zadatak sa kupom i loptom :?

Postod Trougao » Ponedeljak, 26. Septembar 2016, 20:53

Stvarno ne razumem u cemu je problem. XD
Pa pogledas krajnu formulu za zapreminu:
[dispmath]V=\frac{r^2\cdot H^2}{H-2r}\cdot\frac{\pi}{3}[/dispmath]
Samo ubacimo [inlmath]r=2[/inlmath] :
[dispmath]V(H)=\frac{4H^2}{H-4}\cdot\frac{\pi}{3}[/dispmath]
I ovde vidis da je zapremina funkcija po visini kupe. Ovo je jedna racinalno razlomljena funkcija.
U brojiocu je sve u redu on je definisan za ceo skup realnih brojeva. Imenilac mora biti razlicit od nule u ovom slucaju [inlmath]4[/inlmath].
Imamo da je funkcija zapremine definisana [inlmath]\forall H\in(-\infty,4)\cup(4,+\infty)[/inlmath]. Naravno posto je ovo geometrijski zadatak odbacujemo one [inlmath]H[/inlmath] kada je zapremina negativna, pa imamo da je resenje [inlmath]\forall H\in(4,+\infty)[/inlmath].
To se i moglo zakljuciti sa slike jer ako je [inlmath]H\leq2r[/inlmath] visina bi bila unutar lopte tj. ne bismo imali kupu, ali visinu mozemo slobodno produzavati do beskonacnosti.
Trougao  OFFLINE

Postod branko123 » Ponedeljak, 26. Septembar 2016, 22:00

Hvala mnooogo
Skontao sam konacno
Ni ja ne znam kako odmah nisam tako uradio :thumbup: :wink2: :D

Povratak na GEOMETRIJA