Korisnički Kontrolni Panel
Pogledajte svoj profil
Pogledajte svoje postove
ČPP
Prijavite se

Matematički forum na kojem možete da diskutujete o raznim matematičkim oblastima, pomognete drugima oko rešavanja zadataka, a i da dobijete pomoć kada vam zatreba

Index stranica ‹ OSTALE MATEMATIČKE OBLASTI ‹ GEOMETRIJA

Određivanje rastojanja u funkciji ugla

[inlmath]\triangle ABC\sim\triangle A'B'C'[/inlmath]

Određivanje rastojanja u funkciji ugla

Postod _Maja » Utorak, 13. Decembar 2016, 18:08

Zdravo svima, da li bi neko mogao mi pomogne da izrazim rastojanje [inlmath]?[/inlmath] u funkciji ugla [inlmath]\varphi[/inlmath] i ovih poznatih rastojanja?
Pretpostavljam da treba da se uvede još jedan ugao, ali ne znam kako da uspostavim vezu između njega i ovog zadatog ugla.

Hvalaa :D

slika.jpg
slika.jpg (42.36 KiB) Pogledano 345 puta
Poslednji put menjao Daniel dana Utorak, 13. Decembar 2016, 19:23, izmenjena samo jedanput
Razlog: Kropovanje slike
_Maja  OFFLINE

Zahvalio se: 0 puta
Pohvaljen: 0 puta

Sharuj ovu temu na:

Share on Facebook Facebook Share on Twitter Twitter Share on MySpace MySpace Share on Google+ Google+

Re: Određivanje rastojanja u funkciji ugla

Postod Daniel » Utorak, 13. Decembar 2016, 19:37

Zdravo,

rastojanje.png
rastojanje.png (976 Bajta) Pogledano 345 puta

• Pošto su ti poznata tri elementa trougla [inlmath]\triangle ABC[/inlmath] (dve stranice i ugao između njih), možeš što sinusnom što kosinusnom teoremom odrediti i ostale elemente tog trougla. Radi sledećeg koraka, bitni su ti stranica [inlmath]BC[/inlmath] i ugao [inlmath]\angle ABC[/inlmath].
  • Posmatrajući pravougli trougao [inlmath]\triangle BDE[/inlmath], odrediš dužinu katete [inlmath]BE[/inlmath] na osnovu poznate hipotenuze [inlmath]BD[/inlmath] (koja predstavlja zbir poznate dužine [inlmath]CD=c[/inlmath] i upravo izračunate dužine [inlmath]BC[/inlmath]) i kosinusa poznatog ugla [inlmath]\angle EBD[/inlmath] (koji je jednak upravo izračunatom uglu [inlmath]\angle ABC[/inlmath]).
  • Tražena dužina jednaka je razlici poznate dužine [inlmath]AB=m[/inlmath] i upravo izračunate dužine [inlmath]BE[/inlmath].
I do not fear death. I had been dead for billions and billions of years before I was born, and had not suffered the slightest inconvenience from it. – Mark Twain
Korisnikov avatar
Daniel  OFFLINE
Administrator

Zahvalio se: 5214 puta
Pohvaljen: 4975 puta

Postod _Mita » Ponedeljak, 19. Decembar 2016, 12:13

Odgovaram sa drugog naloga jer sa mog ne mogu da se prijavim :insane:
Da li moze jednostavnije nekako da se resi rastojanje, jer nakon toga treba taj izraz da razvijem u Maklorenov red i jos neke operacije da sprovedem a ovako dobijenom izrazu ne mogu niiista da uradim skoro :)
Korisnikov avatar
_Mita  OFFLINE

Zahvalio se: 46 puta
Pohvaljen: 37 puta

Postod Daniel » Ponedeljak, 19. Decembar 2016, 14:50

_Mita je napisao:Odgovaram sa drugog naloga jer sa mog ne mogu da se prijavim :insane:

:?:
Moram temu privremeno da zaključam, dok ne razjasnimo ovo.
To ćemo preko privatnih poruka, kako ne bismo temu o geometriji opterećivali tehničkim pitanjima oko pristupa nalogu (i oko ulaženja na tuđi).
Zamolio bih sve forumaše da, kada ne mogu da pristupe svom nalogu, to ne rešavaju na ovakav način, već da problem izlože u rubrici „Kutak za goste“, onako kako je to i opisano u tački 24. Pravilnika.

Što se tiče zadatka, ja sam pokazao najjednostavniji način koji ja uočavam i mislim da jednostavnijeg načina i nema. Možda me neko svojom idejom za rešavanje i demantuje – ali tek nakon otključavanja teme.
I do not fear death. I had been dead for billions and billions of years before I was born, and had not suffered the slightest inconvenience from it. – Mark Twain
Korisnikov avatar
Daniel  OFFLINE
Administrator

Postod Daniel » Ponedeljak, 19. Decembar 2016, 17:35

OK, sve je razjašnjeno, a problem s pristupom nalogu otklonjen.
Otključavam temu.
Korisnikov avatar
Daniel  OFFLINE
Administrator

Povratak na GEOMETRIJA