Korisnički Kontrolni Panel
Pogledajte svoj profil
Pogledajte svoje postove
ČPP
Prijavite se

Matematički forum na kojem možete da diskutujete o raznim matematičkim oblastima, pomognete drugima oko rešavanja zadataka, a i da dobijete pomoć kada vam zatreba

Index stranica ‹ OSTALE MATEMATIČKE OBLASTI ‹ TRIGONOMETRIJA

Jednacina nekog tela

[inlmath]\sin\left(\alpha+\beta\right)=\sin\alpha\cos\beta+\cos\alpha\sin\beta[/inlmath]

Jednacina nekog tela

Postod murgalord » Nedelja, 12. Mart 2017, 00:30

Treba mi da sredim [inlmath]x[/inlmath] i [inlmath]y[/inlmath] da bih dobio jednacinu nekog tela, ali nikako ne mogu da se snadjem. Uradim po nekoliko transformacija, ali nista da sredim da izgubim [inlmath]\sin[/inlmath] i [inlmath]\cos[/inlmath], pa ako neko moze da uradi bicu zahvalan
[dispmath]x=3\sin x,\;y=2\cos3x[/dispmath]
Poslednji put menjao Daniel dana Nedelja, 12. Mart 2017, 16:04, izmenjena samo jedanput
Razlog: Korekcija Latexa – ispravka sin i cos u \sin i \cos

Zahvalio se: 1 puta
Pohvaljen: 0 puta

Sharuj ovu temu na:

Share on Facebook Facebook Share on Twitter Twitter Share on MySpace MySpace Share on Google+ Google+

Re: Jednacina nekog tela

Postod Daniel » Nedelja, 12. Mart 2017, 01:01

Hajde, lepo postavi pitanje. Napiši kompletan tekst zadatka, kako glasi od reči do reči.
I do not fear death. I had been dead for billions and billions of years before I was born, and had not suffered the slightest inconvenience from it. – Mark Twain
Korisnikov avatar
Daniel  OFFLINE
Administrator

Zahvalio se: 5214 puta
Pohvaljen: 4975 puta

Postod murgalord » Nedelja, 12. Mart 2017, 01:25

Stvar je sto je ovo zadatak iz mehanike, pa nisam pisao zadatak.

Zadatak glasi:

Odredi i nacrtaj trajektoriju tacke
Poslednji put menjao Daniel dana Nedelja, 12. Mart 2017, 16:02, izmenjena samo jedanput
Razlog: Uklanjanje citata prethodnog posta – tačka 15. Pravilnika!

• +1

Postod Gogele » Nedelja, 12. Mart 2017, 12:18

Zašto piše da je [inlmath]x=3\sin x[/inlmath]? Zar to nije malo protivrečno! Da nije [inlmath]x[/inlmath] definisano pomoću neke druge promenljive, npr. [inlmath]z[/inlmath]? Da nije možda [inlmath]z=3\sin x[/inlmath]? Ako je tako dobiće se dve trajektorije u dve ravni ([inlmath]y[/inlmath] i [inlmath]z[/inlmath]) trodimenzionalnog koordinatnog sistema, zar ne?

P.S. Pokušavam da i ja nekom pomognem, da ne bude da samo tražim pomoć! :)
Gogele  OFFLINE

Zahvalio se: 35 puta
Pohvaljen: 26 puta

Postod murgalord » Nedelja, 12. Mart 2017, 14:52

[dispmath]x=3\sin t,\;y=2\cos3t[/dispmath] Meni treba trajektorija tacke, brzina i putanja, nije mi problem brzinu i putanju resiti nego trajektoriju. Telo se nalazi u [inlmath]x,y[/inlmath] ravni
Poslednji put menjao Daniel dana Nedelja, 12. Mart 2017, 16:05, izmenjena samo jedanput
Razlog: Korekcija Latexa – ispravka sin i cos u \sin i \cos x

• +1

Postod Gogele » Nedelja, 12. Mart 2017, 19:49

murgalord je napisao:Meni treba trajektorija tacke, brzina i putanja, nije mi problem brzinu i putanju resiti nego trajektoriju. Telo se nalazi u [inlmath]x,y[/inlmath] ravni.

Možda trebaš da izraziš [inlmath]t[/inlmath] preko [inlmath]x[/inlmath], pa da uvrstiš u [inlmath]y[/inlmath] i onda da ispituješ tok te funkcije, kako bi nacrtao njen grafik. Da li to traži taj zadatak?
Gogele  OFFLINE

Zahvalio se: 35 puta
Pohvaljen: 26 puta

Postod murgalord » Nedelja, 12. Mart 2017, 23:05

Nije, potrebno je da se zadatak resi matematicki, tj da se napravi sistem jednacina i da se izgube sinus i kosinus i da dobijem funkciju. Ovo [inlmath]t[/inlmath] se ne dira, ono menjamo samo na kraju, tj kada dobijemo funkciju, tj brzinu i ubrzanje
Poslednji put menjao Daniel dana Nedelja, 12. Mart 2017, 23:56, izmenjena samo jedanput
Razlog: Uklanjanje citata prethodnog posta – tačka 15. Pravilnika!

Postod Daniel » Nedelja, 12. Mart 2017, 23:56

@murgalord, imaš opomenu zbog tačke 15. Pravilnika, koju kršiš već drugi put u okviru samo ove jedne teme.

Što se tiče tvog pitanja, ne mogu ti pomoći jer nikako ne uspevam da razumem šta je zapravo tvoj cilj (pomislio sam isto ovo što i Gogele, al' kažeš da nije ni to).
I do not fear death. I had been dead for billions and billions of years before I was born, and had not suffered the slightest inconvenience from it. – Mark Twain
Korisnikov avatar
Daniel  OFFLINE
Administrator

Zahvalio se: 5214 puta
Pohvaljen: 4975 puta

• +1

Postod desideri » Subota, 18. Mart 2017, 15:20

Prvo, ne može se reći da je "telo" u dve dimenzije. Telo postoji u tri dimenzije.
Drugo, ovo su parametarske jednačine neke krive u dve dimenzije (naravno, [inlmath]t[/inlmath] je parametar):
[inlmath]x=3\sin t,\;y=2\cos3t[/inlmath]
Treće, mislim da sam razumeo šta je cilj.

Evo najpre lakšeg primera:
[inlmath]x=3\sin t,\;y=2\cos t[/inlmath]

[inlmath]\frac{x}{3}=\sin t,\;\frac{y}{2}=\cos t[/inlmath]

Odavde se lako dobija:
[dispmath]\frac{x^2}{9}+\frac{y^2}{4}=1[/dispmath] što predstavlja jednačinu elipse (a ne tela, ponavljam) u dve dimenzije.

U tvom zadatku je potrebno samo malo trigonometrije (preporučujem adicionu formulu za razlaganje): [inlmath]\cos3t[/inlmath]
Korisnikov avatar

Zahvalio se: 1097 puta
Pohvaljen: 865 puta

Povratak na TRIGONOMETRIJA