Korisnički Kontrolni Panel
Pogledajte svoj profil
Pogledajte svoje postove
ČPP
Prijavite se

Matematički forum na kojem možete da diskutujete o raznim matematičkim oblastima, pomognete drugima oko rešavanja zadataka, a i da dobijete pomoć kada vam zatreba

Index stranica ‹ OSTALE MATEMATIČKE OBLASTI ‹ GEOMETRIJA

Konstruisanje normale na prečnik

[inlmath]\triangle ABC\sim\triangle A'B'C'[/inlmath]

Konstruisanje normale na prečnik

Postod Gogele » Subota, 25. Mart 2017, 12:40

Imam problem da rešim sledeći zadatak:

˝Ako je data kružnica [inlmath]k[/inlmath], njen prečnik [inlmath]AB[/inlmath] i tačka [inlmath]P[/inlmath] koja se nalazi na kružnici i ne pripada prečniku, da li je moguće konstruisati normalu na prečnik iz [inlmath]P[/inlmath], koristeći se samo pravim (za crtanje koristimo samo lenjir).˝

Ja sam uradio samo sledeće:
Kroz još jednu tačku na kružnici, tačku [inlmath]C[/inlmath], različitu od date tri tačke, a na manjem od lukova [inlmath]\overset{\frown}{AP}[/inlmath], konstruisao sam pravu, koja se sa pravom [inlmath]p(B,P)[/inlmath] seče u [inlmath]D[/inlmath]. Sledi da je presek [inlmath]AP[/inlmath] i [inlmath]BC[/inlmath] ortocentar trougla [inlmath]ABD[/inlmath] (označimo ga sa [inlmath]Q[/inlmath]). Neka [inlmath]p(D,Q)[/inlmath] seče prečnik u [inlmath]E[/inlmath].
NIsam dobio ništa korisno. Pretpostavljam da treba docrtati neke prave kroz dobro odabrane nove tačke, ali ne znam kroz koje. Molim vas za pomoć!
Gogele  OFFLINE

Zahvalio se: 35 puta
Pohvaljen: 26 puta

Sharuj ovu temu na:

Share on Facebook Facebook Share on Twitter Twitter Share on MySpace MySpace Share on Google+ Google+

Re: Konstruisanje normale na prečnik

Postod Corba248 » Nedelja, 26. Mart 2017, 18:57

Hm, da li se podrazumeva da je pomoću lenjira moguće konstruisati tangentu na kružnicu u datoj tački?
Zaslužni forumaš

Zahvalio se: 37 puta
Pohvaljen: 352 puta

• +1

Re: Konstruisanje normale na prečnik

Postod Onomatopeja » Ponedeljak, 27. Mart 2017, 19:38

Neka je [inlmath]C[/inlmath] tacka koja pripada pravoj [inlmath]AP[/inlmath], takva da je [inlmath]BC\cap k\neq\emptyset[/inlmath] (obelezimo da je [inlmath]BC\cap k=Q[/inlmath]). Tada je [inlmath]\angle APB=\angle AQB=90^{\circ}[/inlmath], pa je [inlmath]AQ\cap BP=H[/inlmath] zapravo ortocentar trougla [inlmath]ABC[/inlmath]. Zato je i prava [inlmath]CH[/inlmath] normalna na pravu [inlmath]AB[/inlmath]. Oznacimo i sa [inlmath]D[/inlmath], tj. [inlmath]E[/inlmath], preseke prave [inlmath]CH[/inlmath] i kruznice [inlmath]k[/inlmath] (pri cemu smo sa [inlmath]D[/inlmath] oznacili tacku preseka koja je sa iste strane precnika [inlmath]AB[/inlmath] kao i tacka [inlmath]P[/inlmath]) i neka je [inlmath]F=DP\cap AB[/inlmath] i [inlmath]G=FE\cap k[/inlmath]. Tada je prava [inlmath]PG[/inlmath] normalna na [inlmath]AB[/inlmath] (neka to ostane da dokazes sam).

Edit: tek sada sam procitao tvoju konstrukciju. Vidim da si bio blizu. Fino.

Zahvalio se: 15 puta
Pohvaljen: 588 puta

Povratak na GEOMETRIJA