Korisnički Kontrolni Panel
Pogledajte svoj profil
Pogledajte svoje postove
ČPP
Prijavite se

Matematički forum na kojem možete da diskutujete o raznim matematičkim oblastima, pomognete drugima oko rešavanja zadataka, a i da dobijete pomoć kada vam zatreba

Index stranica ‹ OSTALE MATEMATIČKE OBLASTI ‹ ALGEBRA

Dokaz s logaritmima

[inlmath]a^2-b^2=\left(a+b\right)\left(a-b\right)[/inlmath]

Dokaz s logaritmima

Postod dr.trovacek » Ponedeljak, 03. April 2017, 22:45

Dokaži da za pozitivne realne brojeve [inlmath]a[/inlmath] i [inlmath]b[/inlmath] ([inlmath]a>b[/inlmath]) vrijedi [inlmath]a^2+b^2=6ab[/inlmath] onda i samo onda ako je
[dispmath]\log(a+b)-\log(a-b)=\frac{1}{2}\log2[/dispmath] Bio bih veoma zahvalan ako bi netko mogao postati objašnjenje i malo pojasniti o čemu se radi...
Poslednji put menjao Daniel dana Utorak, 04. April 2017, 21:55, izmenjena samo jedanput
Razlog: Smanjivanje fonta; dodavanje Latex-tagova i korekcija Latexa

Zahvalio se: 2 puta
Pohvaljen: 3 puta

Sharuj ovu temu na:

Share on Facebook Facebook Share on Twitter Twitter Share on MySpace MySpace Share on Google+ Google+
  • +1

Re: Dokaz s logaritmima

Postod Corba248 » Utorak, 04. April 2017, 00:03

Prvo, želim ti dobrodošlicu na forum. :)
Drugo, ne znam zašto si ovolikim slovima napisao svoj post :?: . Takođe, trebalo je da naglasiš koji ti je tačno deo nejasan, ili ako nemaš ideju da tako i napišeš. U svakom slučaju, ništa strašno, za prvi put, nisi toliko loše postavio pitanje (pre svega, mislim na (donekle) korišćenje Latex-a, koji je trebalo da iskoristiš i u tekstu zadatka). Mada bi mogao još jednom da pročitaš Pravilnik (tačke 3. i 6.).
Ne znam koliko su ti poznate osobine logaritama, ovde bi trebalo primeniti sledeće:
[dispmath]\log{a}+\log{b}=\log{a\cdot b}\\
\log{a}-\log{b}=\log\small{\frac{a}{b}}\\
x\cdot\log{a}=\log{a^x}[/dispmath] Dakle, polaznu jednakost pomnožiš sa dva (da bi izgubio ovu polovinu) i nakon što iskoristiš gorenavedene osobine logaritama dobićeš:
[dispmath]\log\frac{(a+b)^2}{(a-b)^2}=\log2[/dispmath] odnosno:
[dispmath]\frac{(a+b)^2}{(a-b)^2}=2\\
(a+b)^2=2\cdot(a-b)^2\\
a^2+2ab+b^2=2a^2-4ab+2b^2[/dispmath] sada skratiš šta se skratiti može i dobićeš ono što se traži u zadatku, odnosno:
[dispmath]a^2+b^2=6ab[/dispmath]
P. S. Treba primetiti i da nismo u startu morali obe strane da množimo sa [inlmath]2[/inlmath], u tom slučaju dobili bismo:
[dispmath]\frac{a+b}{a-b}=\sqrt2[/dispmath] pa bismo sada kvadrirali i dobili isto, međutim kod kvadriranja uvek treba biti oprezan, u ovom zadatku ne, ali uopšte da, recimo u slučaju [inlmath]a>b[/inlmath] iz ovoga ne sledi [inlmath]a^2>b^2[/inlmath] ([inlmath]3>-4[/inlmath], ali [inlmath]9<16[/inlmath]).
Zaslužni forumaš

Zahvalio se: 37 puta
Pohvaljen: 352 puta

Postod dr.trovacek » Utorak, 04. April 2017, 20:53

Hvala na izraženoj dobrodošlici i na opaskama, kao i na razumijevanu.
Početnik sam u Latex-u, pa se još baš ne snalazim, potrudit ću se ubuduće bolje pripaziti kako i što pišem, a i svakako ću dodatno proučiti Pravilnik foruma, kao i instrukcije za Latex... malo mi se žurilo s ovim zadatkom...

Moje isprike za velika slova, pisao sam tako čisto stoga što imam problema s vidom :P .. vidim normalno dok nosim naočale, no puno je lakše čitati veća slova jer manje naprežem oči. Promaklo mi je da se u Pravilniku pisanje velikim fontom također smatra "vikanjem", jer sam mislio da vikanje općenito podrazumijeva samo pisanje verzalom, tj. svim štampanim slovima i eventualno podebljanim fontom...ubuduće ću zumirati stranicu u pregledniku da vidim veća slova prilikom pisanja...

Što se tiče zadatka, sada mi je sve jasno. Upoznat sam s osnovnim pravilima logaritma ali jednostavno se nisam sjetio na koji način dokazati, sad razbijam glavu kako mi nije ovo palo na pamet :angry-fire: ...

Ovo rješenje mi je puno bolje sjelo nego ono iz knjige... oni su to objasnili malo šturo i išli nekim obrnutim putem, a to sve me samo dodatno zbunilo - sad mi je i to rješenje jasnije.

Rješenje iz knjige:

Jednakost [inlmath]a^2+b^2=6ab[/inlmath] ekvivalentna je dvjema jednakostima: [inlmath](a+b)^2=8ab[/inlmath] i [inlmath](a-b)^2=4ab[/inlmath].
Podijelimo li ih, dobit ćemo:
[dispmath]\left(\frac{a+b}{a-b}\right)^2=2[/dispmath] a odatle izravno slijedi druga jednakost.

Eto, nadam se da su matematički izrazi sada bolje ukomponirani u rečenice, svakako mi izgleda puno preglednije.

Hvala još jednom na svemu. :)

Zahvalio se: 2 puta
Pohvaljen: 3 puta

• +1

Postod Corba248 » Utorak, 04. April 2017, 21:53

Nema na čemu. :)
Eto, već si se snašao sa Latex-om. :thumbup:
Njihovo rešenje se ne razlikuje mnogo, s tim što su oni išli u "kontra smeru" ekvivalencije:
[dispmath]a^2+b^2=6ab\iff\log(a+b)-\log(a-b)=\frac{1}{2}\log2[/dispmath] i, naravno, [inlmath]a,b>0[/inlmath]. Dobro je što si postavio i njihovo rešenje, sad imamo dokaze "iz oba smera". :)
Zaslužni forumaš

Zahvalio se: 37 puta
Pohvaljen: 352 puta

Postod Daniel » Utorak, 04. April 2017, 23:30

@dr.trovacek, dobrodošlica i od mene. :)
Korigovao sam tvoj post, u skladu s pravilima – veliki font nije nepoželjan samo na ovom forumu, već postoji i neko nepisano pravilo da se u bilo kakvoj internet-komunikaciji uvećana slova tumače kao vikanje. OK, jasno je da to ovde nije bio slučaj, rekao si šta je bio razlog, nego čisto da za to znaš i van ovog foruma. :)

Malo bih prokomentarisao uslove koji su dati u zadatku.
Formule
[dispmath]\log a+\log b=\log a\cdot b\\
\log a-\log b=\log\frac{a}{b}\\
x\log a=\log a^x[/dispmath] važe samo kada su [inlmath]a[/inlmath] i [inlmath]b[/inlmath] strogo pozitivni brojevi. U suprotnom, ne bi svi izrazi bili definisani. Recimo, ako su i [inlmath]a[/inlmath] i [inlmath]b[/inlmath] negativni, tada bi u jednakosti [inlmath]\log a+\log b=\log a\cdot b[/inlmath] desna strana bila definisana, ali leva ne bi, pa samim tim ni jednakost ne bi mogla važiti.

Zbog toga je bitan uslov u tekstu zadatka da su [inlmath]a[/inlmath] i [inlmath]b[/inlmath] pozitivni realni brojevi, kako bi [inlmath]\log a[/inlmath] i [inlmath]\log b[/inlmath] bili definisani, ali i da bi [inlmath]a+b[/inlmath] bio pozitivan broj, kao i uslov da je [inlmath]a>b[/inlmath], kako bi [inlmath]a-b[/inlmath] bio pozitivan broj. To je bitno, kako bi važilo [inlmath]\log(a+b)-\log(a-b)=\log\frac{a+b}{a-b}[/inlmath].
A pošto je odatle pozitivan i količnik [inlmath]\frac{a+b}{a-b}[/inlmath], samim tim važi i [inlmath]2\log\frac{a+b}{a-b}=\log\frac{(a+b)^2}{(a-b)^2}[/inlmath].

O tome je Corba248 pisao u ovom delu,
Corba248 je napisao:P. S. Treba primetiti i da nismo u startu morali obe strane da množimo sa [inlmath]2[/inlmath], u tom slučaju dobili bismo:
[dispmath]\frac{a+b}{a-b}=\sqrt2[/dispmath] pa bismo sada kvadrirali i dobili isto, međutim kod kvadriranja uvek treba biti oprezan, u ovom zadatku ne, ali uopšte da, recimo u slučaju [inlmath]a>b[/inlmath] iz ovoga ne sledi [inlmath]a^2>b^2[/inlmath] ([inlmath]3>-4[/inlmath], ali [inlmath]9<16[/inlmath]).

(Da se neko ne zbuni, [inlmath]a[/inlmath] i [inlmath]b[/inlmath] iz primera [inlmath]a>b[/inlmath] nemaju nikakve veze s [inlmath]a[/inlmath] i [inlmath]b[/inlmath] iz jednačine [inlmath]\frac{a+b}{a-b}=\sqrt2[/inlmath].)
A pri kvadriranju jednačine [inlmath]\frac{a+b}{a-b}=\sqrt2[/inlmath], kao i prilikom kvadriranja bilo koje jednačine, treba voditi računa o predznaku leve i desne strane pre kvadriranja, pa ako je potrebno, postaviti uslove. Ovde, kao što Corba248 reče, nema potrebe za time, jer su i [inlmath]a+b[/inlmath] i [inlmath]a-b[/inlmath] pozitivni (zbog pomenutih uslova u tekstu zadatka) što znači da je i [inlmath]\frac{a+b}{a-b}[/inlmath] pozitivan, tj. pozitivne su obe strane jednačine, te se ista može bez problema kvadrirati.
I do not fear death. I had been dead for billions and billions of years before I was born, and had not suffered the slightest inconvenience from it. – Mark Twain
Korisnikov avatar
Daniel  OFFLINE
Administrator

Zahvalio se: 5214 puta
Pohvaljen: 4975 puta

Povratak na ALGEBRA