Nisam dobro napisao, kada sam napisao [inlmath]a>0[/inlmath] mislio sam na [inlmath]a[/inlmath] kao koeficijent uz kvadratni clan, izvinjavam se

Da li bih mogao ovako da dodjem do resenja, tj. znam da mogu, samo ne znam da li je potpuno ispravan nacin ni da li bih mogao isti da upotrebim pri resavanju drugog zadatka ovoga tipa:
Posmatramo sledecu nejednacinu kada se [inlmath]1[/inlmath] prebaci sa druge strane:
[dispmath]\left(5^x\right)^2+4(a-1)5^x+a-1>0[/dispmath] Tri slucaja:
[dispmath]a=1,\;a>1,\;a<1[/dispmath] Broj [inlmath]1[/inlmath] uzimam zbog toga sto se [inlmath]a-1[/inlmath] nalazi uz [inlmath]5^x[/inlmath] pa bi tako doslo do "eliminacije" ovog clana.
1) Ako uzmemo da je [inlmath]a=1[/inlmath] jasno se vidi da je izraz uvek pozitivan sto znaci [inlmath]a\in\{1\}[/inlmath]
2) [inlmath]a>1[/inlmath] isti slucaj kao i prvi, koji god broj da se uzme za [inlmath]a[/inlmath] a da je veci od [inlmath]1[/inlmath] jasno se vidi da ce izraz biti pozitivan za svako [inlmath]x\in\mathbb{R}[/inlmath] pa iz toga zakljucujemo i da je [inlmath]a>1[/inlmath]
3) [inlmath]a<1[/inlmath] iz ovog slucaja se vidi da izraz nece biti pozitivan ni za jedno [inlmath]x[/inlmath].
Na osnovu ovih slucajeva zakljucujemo da [inlmath]a\in[1,+\infty)[/inlmath]
Nekako mi je previse komplikovan postupak na tom linku sto si mi okacio. I u zbirci je navedeno nesto slicno ovome sto sam napisao. Prvo je odredjen minimum funkcije pomocu izvoda i dobije se da je [inlmath]t=2-2a[/inlmath]. U svakom slucaju evo resenja iz zbirke, pa ako mozes ovo da mi objasnis jer deluje mnoooogo jednostavnije nego ono sto si mi okacio..

Rešenje. Uvedimo smenu [inlmath]t=5^x[/inlmath]. Primetimo da je [inlmath]t>0[/inlmath]. Data nejednakost važi ako i samo ako je
[dispmath]t^2+4(a-1)t+a-1>0,\quad\text{za }t>0.[/dispmath] Neka je [inlmath]f(t)=t^2+4(a-1)t+a-1[/inlmath]. Vrednost promenljive [inlmath]t[/inlmath] za koju funkcija [inlmath]f(t)[/inlmath] dostiže minimalnu vrednost se određuje iz uslova
[dispmath]f'(t)=0,\quad\text{tj.}\quad2t+4(a-1)=0.[/dispmath] Iz poslednjeg uslova se dobija [inlmath]t=2-2a[/inlmath]. Za [inlmath]a>1[/inlmath] je [inlmath]2-2a<0[/inlmath], pa je [inlmath]f(t)>0[/inlmath] za svako [inlmath]t>0[/inlmath] ako i samo ako je [inlmath]f(0)=a-1>0[/inlmath], tj. za [inlmath]a>1[/inlmath]
Za [inlmath]a=1[/inlmath] je [inlmath]f(t)=t^2[/inlmath], pa je [inlmath]f(t)>0[/inlmath] za svako [inlmath]t>0[/inlmath].
Za [inlmath]a<1[/inlmath] je [inlmath]t=2-2a>0[/inlmath], pa je [inlmath]f(t)>0[/inlmath] za svako [inlmath]t>0[/inlmath] ako i samo ako [inlmath]f(t)[/inlmath] nema realnih nula tj. ako i samo ako je
[dispmath]D(a)=[4(a-1)]^2-4(a-1)<0,[/dispmath] što je ispunjeno za [inlmath]\displaystyle a\in\left(1,\frac{5}{4}\right)[/inlmath].
Prema tome, skup svih vrednosti realnog parametra [inlmath]a[/inlmath] za koje važi data nejednakost za svako [inlmath]x\in\mathbb{R}[/inlmath] je [inlmath][1,+\infty)[/inlmath].