Korisnički Kontrolni Panel
Pogledajte svoj profil
Pogledajte svoje postove
ČPP
Prijavite se

Matematički forum na kojem možete da diskutujete o raznim matematičkim oblastima, pomognete drugima oko rešavanja zadataka, a i da dobijete pomoć kada vam zatreba

Index stranica OSTALE MATEMATIČKE OBLASTI TRIGONOMETRIJA

Zbir rešenja trigonometrijske jednacine – probni prijemni ETF 2017.

[inlmath]\sin\left(\alpha+\beta\right)=\sin\alpha\cos\beta+\cos\alpha\sin\beta[/inlmath]

Zbir rešenja trigonometrijske jednacine – probni prijemni ETF 2017.

Postod Nađa » Nedelja, 11. Jun 2017, 15:12

* MOD EDIT * Zadatak izdvojen iz ove teme – tačka 10. Pravilnika!

Probni prijemni ispit ETF - 10. jun 2017.
12. zadatak

Pozdrav, imam jedan zadatak sa probnog na ETF-u 2017.
Zbir svih rešenja jednačine [inlmath]|\sin x|=\sin x+2\cos x[/inlmath] koja pripadaju intervalu [inlmath](0,3\pi)[/inlmath] jednak je:

[inlmath]A)\;5\pi\quad[/inlmath] [inlmath]B)\;\frac{11\pi}{2}\quad[/inlmath] [inlmath]C)\;\frac{9\pi}{4}\quad[/inlmath] [inlmath]\enclose{box}{D)}\;\frac{19\pi}{4}\quad[/inlmath] [inlmath]E)\;\frac{39\pi}{4}[/inlmath]

Rešenje je pod [inlmath]D)[/inlmath] ali ja sam dobila da je pod [inlmath]C)[/inlmath].
U zadatku sam imala dva slučaja kada je [inlmath]\sin x>0[/inlmath] i kada je [inlmath]\sin x<0[/inlmath].
I za rešenja sam dobila [inlmath]\frac{\pi}{4}[/inlmath], [inlmath]\frac{3\pi}{4}[/inlmath], [inlmath]\frac{5\pi}{4}[/inlmath]
Gde sam pogrešila? Kako da uradim tačno zadatak?
Hvala unapred :)
Poslednji put menjao Daniel dana Nedelja, 11. Jun 2017, 15:55, izmenjena samo jedanput
Razlog: Korekcija Latexa – ispravka sin i cos u \sin i \cos
Nađa  OFFLINE

Zahvalio se: 137 puta
Pohvaljen: 108 puta

Sharuj ovu temu na:

Share on Facebook Facebook Share on Twitter Twitter Share on MySpace MySpace Share on Google+ Google+

Re: Zbir rešenja trigonometrijske jednacine – probni prijemni ETF 2017.

Postod abudzabadabila » Nedelja, 11. Jun 2017, 15:27

Mislim da su resenja [inlmath]\frac{\pi}{2}[/inlmath] i [inlmath]5\cdot\frac{\pi}{2}[/inlmath] kada je sinus veci od nule i kada je sinus manji od nule resenje je [inlmath]7\cdot\frac{\pi}{4}[/inlmath], da ne kucam postupak ako mozes da se snadjes

Zahvalio se: 5 puta
Pohvaljen: 4 puta

Postod abudzabadabila » Nedelja, 11. Jun 2017, 15:37

I novi zadatak kucaj posebno a ne u komentare starih sto ce te verovatno i Daniel upozoriti :)

Postod abudzabadabila » Nedelja, 11. Jun 2017, 15:42

ako je sinus veci od nule jednacina postaje [inlmath]\cos x=0[/inlmath]

Postod Nađa » Nedelja, 11. Jun 2017, 15:47

Da, da hvala...snasla sam se.
Nađa  OFFLINE

Zahvalio se: 137 puta
Pohvaljen: 108 puta

Postod Daniel » Nedelja, 11. Jun 2017, 16:03

Nađa je napisao:I za rešenja sam dobila [inlmath]\frac{\pi}{4}[/inlmath], [inlmath]\frac{3\pi}{4}[/inlmath], [inlmath]\frac{5\pi}{4}[/inlmath]

Uvrštavanjem svakog od ova tri rešenja u polaznu jednačinu možeš lako utvrditi da li su tačna ili ne.
Rešenje za koje utvrdiš da nije tačno možeš zatim uvrštavati u jedan po jedan korak svog postupka, kako bi locirala u kom je koraku došlo do greške.
Ovo je uopšteno uputstvo – znači, ne samo za ovaj zadatak, nego inače.

abudzabadabila je napisao:I novi zadatak kucaj posebno a ne u komentare starih sto ce te verovatno i Daniel upozoriti :)

Dabome.
I do not fear death. I had been dead for billions and billions of years before I was born, and had not suffered the slightest inconvenience from it. – Mark Twain
Korisnikov avatar
Daniel  OFFLINE
Administrator

Zahvalio se: 5213 puta
Pohvaljen: 4974 puta

Trigonometrijska jednačina sa apsolutnom vrednošću

Postod philospher » Petak, 26. Jun 2020, 13:11

* MOD EDIT * Spojene dve teme s istim zadatkom

Zadatak glasi: Koliki je zbir svih realnih rešenja na intervalu [inlmath](0,3\pi)[/inlmath]
Rezutat je: [inlmath]\frac{19\pi}{4}[/inlmath]
[dispmath]|\sin x|=\sin x+2\cos x[/dispmath] Zadatak deluje poprilično lako, međutim ne uspevam da ga rešim kako treba.
Moj postupak
Prvi slučaj:
[dispmath]\sin x=\sin x+2\cos x[/dispmath][dispmath]\cos x=0[/dispmath][dispmath]x=\frac{\pi}{2}+n\pi,\;n=\{1,2,3\}[/dispmath] Drugi slučaj:
[dispmath]-\sin x=\sin x+2\cos x[/dispmath][dispmath]-2\sin x=2\cos x[/dispmath][dispmath]\sin x=-\cos x[/dispmath][dispmath]\frac{\sin x}{\cos x}=\frac{-\cos x}{\cos x}[/dispmath][dispmath]\tan x=-1[/dispmath][dispmath]x=-\frac{\pi}{4}+n\pi,\;n=\{1,2,3\}???[/dispmath] Nakon što saberem sva rešenja, rezultat ne bude ni blizu [inlmath]\frac{19\pi}{4}[/inlmath]
Prosvetlite me. Verovatno propuštam nešto veoma očigledno, ali ne uviđam šta.
Ili to, ili je zadatak komplikovaniji nego što se na prvi pogled čini i treba da se radi drugom metodom?
Poslednji put menjao Daniel dana Petak, 26. Jun 2020, 23:18, izmenjena 2 puta
Razlog: Korekcija Latexa (sin(x) -> \sin x; slično i za cos); spajanje s temom u kojoj se nalazi isti zadatak

Zahvalio se: 6 puta
Pohvaljen: 0 puta

• +1

Re: Trigonometrijska jednačina sa apsolutnom vrednošću

Postod Daniel » Petak, 26. Jun 2020, 13:48

Ovo je 12. zadatak s probnog prijemnog za ETF 2017. godine (što uvek treba naglasiti) i, budući da na stranici za taj prijemni ispod tog zadatka postoji link, to znači da je već obrađivan na forumu i da eventualna dodatna pitanja treba postaviti u toj temi, kako ne bismo duplirali zadatke.

Ovde si razdvojio rešavanje na dva slučaja, što je u redu jer imamo apsolutnu vrednost, ali si zaboravio da postaviš uslov za svaki od ta dva slučaja i da odbaciš ona rešenja koja ne ispunjavaju taj uslov.
I do not fear death. I had been dead for billions and billions of years before I was born, and had not suffered the slightest inconvenience from it. – Mark Twain
Korisnikov avatar
Daniel  OFFLINE
Administrator

Zahvalio se: 5213 puta
Pohvaljen: 4974 puta

• +1

Re: Trigonometrijska jednačina sa apsolutnom vrednošću

Postod Frank » Petak, 26. Jun 2020, 14:17

Budući da u linkovanoj temi nema detaljno obrađen zadatak, neće škoditi da ceo postupak imamo u ovoj temi. Verujem i da će philospher lakše uvideti svoje greške ako ispred sebe ima celokupno rešenje.
[dispmath]|\sin x|=\sin x+2\cos x\\
\sin x=\sin x+2\cos x,\hspace{3mm}\sin x\ge0\\
\cos x=0\;\Longrightarrow\;x=\frac{\pi}{2}+n\pi\\
0<\frac{\pi}{2}+n\pi<3\pi\;\Longrightarrow\;n=0,1,2\\
x_1=\frac{\pi}{2}+0\cdot\pi=\frac{\pi}{2}\hspace{7mm}x_2=\frac{\pi}{2}+\pi=\frac{3\pi}{2}\hspace{7mm}x_3=\frac{\pi}{2}+2\pi=\frac{5\pi}{2}[/dispmath] Zbog uslova [inlmath]\sin x\ge0[/inlmath] rešenje [inlmath]x_2=\frac{3\pi}{2}[/inlmath] odbacujemo. Sad idemo drugi slučaj:
[dispmath]-\sin x=\sin x+2\cos x,\hspace{2mm}\sin x<0\\
\sin x+\cos x=0\\
\sqrt2\left(\sin x\frac{\sqrt2}{2}+\cos x\frac{\sqrt2}{2}\right)=0\\
\sin x\cos\frac{\pi}{4}+\cos x\sin\frac{\pi}{4}=0\\
\sin\left(x+\frac{\pi}{4}\right)=0\\
x+\frac{\pi}{4}=k\pi\;\Longrightarrow\;x=-\frac{\pi}{4}+k\pi\\
0<-\frac{\pi}{4}+k\pi<3\pi\;\Longrightarrow\;k=1,2,3\\
x_4=-\frac{\pi}{4}+\pi=\frac{3\pi}{4}\hspace{7mm}x_5=-\frac{\pi}{4}+2\pi=\frac{7\pi}{4}\hspace{7mm}x_6=-\frac{\pi}{4}+3\pi=\frac{11\pi}{4}[/dispmath] Zbog uslova [inlmath]\sin x<0[/inlmath] rešenja [inlmath]x_4=\frac{3\pi}{4}[/inlmath] i [inlmath]x_6=\frac{11\pi}{4}[/inlmath] odbacujemo.
Prema tome, konačno rešenje zadatka biće
[dispmath]\enclose{box}{x_1+x_3+x_5=\frac{\pi}{2}+\frac{5\pi}{2}+\frac{7\pi}{4}=\frac{19\pi}{4}}[/dispmath]
https://SecreLocal.com - Chat Meet Girls - No Selfie - Anonymous Adult Dating - Secret Chat Dating
Frank  OFFLINE

Zahvalio se: 223 puta
Pohvaljen: 383 puta

Povratak na TRIGONOMETRIJA