indira-aa je napisao:P.S. Ovo mi dodje super vjezba, jer i u mene ima ovaj zadatak samo drugi brojevi, mislim tako nam je svima.. pa taman svoj sam uradila pod a i b..samo ovo sam zapela
indira-aa je napisao:I sad ne znam kako da to izjednacim da dobijem sistem :/
Da si zaista ranije uradila dva ovakva primera, kao što kažeš da jesi, znala bi i kako da odavde dobiješ sistem.
Ako već na ovom forumu dobijaš pomoć oko raznih zadataka, najmanje što se od tebe očekuje je da ne izmišljaš, da ne praviš klonirane (duplirane) naloge, kao i da čitaš uputstva i primere koje ti dajemo.
Dakle, još jednom, princip dobijanja sistema jednačina, iz mog ranijeg posta u ovoj temi, u kome sam na primeru zadatka pod a) objasnio postupak:
Daniel je napisao:Posle sređivanja brojioca i grupisanja sabiraka istog stepena promenljive [inlmath]x[/inlmath], dobija se[dispmath]F\left(x\right)=\frac{\left(A+B\right)x^2+\left(-4A-3B+C\right)x+\left(4A+2B-C\right)}{\left(x-1\right)\left(x-2\right)^2}[/dispmath]i kad to izjednačimo s početnim oblikom[dispmath]F\left(x\right)=\frac{2x+1}{\left(x-1\right)\left(x-2\right)^2}[/dispmath]dobijamo sistem od tri jednačine s tri nepoznate[dispmath]A+B=0[/dispmath][dispmath]-4A-3B+C=2[/dispmath][dispmath]4A+2B-C=1[/dispmath]
a ima i još mnogo sličnih primera na temi na koju sam u tom svom postu dao link.