Korisnički Kontrolni Panel
Pogledajte svoj profil
Pogledajte svoje postove
ČPP
Prijavite se

Matematički forum na kojem možete da diskutujete o raznim matematičkim oblastima, pomognete drugima oko rešavanja zadataka, a i da dobijete pomoć kada vam zatreba

Index stranica ‹ OSTALE MATEMATIČKE OBLASTI ‹ ALGEBRA

Stepenovanje – dokaz indukcijom

[inlmath]a^2-b^2=\left(a+b\right)\left(a-b\right)[/inlmath]

Re: Stepenovanje – dokaz indukcijom

Postod indira-aa » Subota, 08. Jun 2013, 18:33

Daniel je napisao:[inlmath]a^{m\left(n-1\right)}\cdot a^m[/inlmath] nije jednako [inlmath]a^{m\left(n-1\right)+1}[/inlmath]. Inače, ubavic ti je već izveo kompletan dokaz.

Uredu uredu, ali po Ubavicevom postu, to bi onda znacilo da je [dispmath]a^{m(n+1)},[/dispmath] a kako da dobijem da je to [dispmath]a^{mn}?[/dispmath] i zasto je Ubavic uzimao da dokaze tvrdnju za [inlmath]n+1[/inlmath], zasto ne za [inlmath]n-1[/inlmath], kao sto sam ja radila u prvom dokazu? Kako da znam kad da primijenim koji?

Da li moze ovako:
[dispmath]a^{m(n-1)}\cdot a^m=a^{m(n-1)+m}=a^{mn-m+m}=a^{mn}[/dispmath]

Zahvalio se: 78 puta
Pohvaljen: 3 puta

Sharuj ovu temu na:

Share on Facebook Facebook Share on Twitter Twitter Share on MySpace MySpace Share on Google+ Google+

Postod ubavic » Subota, 08. Jun 2013, 21:07

Očigledno je da ne shvataš baš najbolje dokaz indukcijom. Prvo što radiš kada pokušavaš da dokažeš da je neka tvrdnja tačna za sve prirodne brojeve je da pokažeš da je tvrdnja tačna za [inlmath]k=1[/inlmath] tj [inlmath]T(1)[/inlmath] . Sledeći korak je da predpostaviš da je tvrdnja tačna za bilo koje [inlmath]k[/inlmath] i iz toga zaključiš da je tvrdnja tačna i za [inlmath]k+1[/inlmath]. Jer ako je tvrdnja tačna za [inlmath]k=1[/inlmath] i za svako [inlmath]k+1[/inlmath] onda je tvrdnja tačna i za [inlmath]2[/inlmath], ako je tvrdnja tačna i za [inlmath]k=2[/inlmath] i za [inlmath]k+1[/inlmath] onda je tvrdnja tačna i za [inlmath]3[/inlmath], ako je tvrdnja tačna za [inlmath]3[/inlmath]... Izraženo jezikom matematičke logike:
[dispmath](T(1)\land ((\forall k\ge 1)T(k)\Rightarrow T(k+1)))\Rightarrow(\forall n\ge 1)T(n)[/dispmath]
Nadam se da shvataš sad kako ovaj dokaz funkcioniše.
ubavic  OFFLINE
Zaslužni forumaš

Zahvalio se: 388 puta
Pohvaljen: 648 puta

• +1

Postod Daniel » Subota, 08. Jun 2013, 23:20

Posmatraj matematičku indukciju ovako:

indira-aa je napisao:zasto je Ubavic uzimao da dokaze tvrdnju za [inlmath]n+1[/inlmath], zasto ne za [inlmath]n-1[/inlmath], kao sto sam ja radila u prvom dokazu?

Ako malo razmisliš, shvatićeš da je potpuno svejedno da li uvedeš pretpostavku za [inlmath]n-1[/inlmath] pa dokazuješ za [inlmath]n[/inlmath], ili uvedeš pretpostavku za [inlmath]n[/inlmath] pa dokazuješ za [inlmath]n+1[/inlmath]. Princip je u tome da, ako pretpostaviš da tvrdnja važi za neki prirodan broj (bio to [inlmath]n-1[/inlmath] ili [inlmath]n[/inlmath]), tada će važiti i za prvi sledeći prirodan broj.
Ustaljeno je da se pretpostavka postavlja za [inlmath]n[/inlmath] i dokazuje za [inlmath]n+1[/inlmath], kao što je ubavic radio, ali pošto ste vi radili uvodeći pretpostavku za [inlmath]n-1[/inlmath] pa dokazujući za [inlmath]n[/inlmath], takav postupak sam ti i ja prikazao čisto da bih se držao vašeg načina, ali zaista je potpuno svejedno.
I do not fear death. I had been dead for billions and billions of years before I was born, and had not suffered the slightest inconvenience from it. – Mark Twain
Korisnikov avatar
Daniel  OFFLINE
Administrator

Zahvalio se: 5214 puta
Pohvaljen: 4975 puta

Prethodna

Povratak na ALGEBRA