Korisnički Kontrolni Panel
Pogledajte svoj profil
Pogledajte svoje postove
ČPP
Prijavite se

Matematički forum na kojem možete da diskutujete o raznim matematičkim oblastima, pomognete drugima oko rešavanja zadataka, a i da dobijete pomoć kada vam zatreba

Index stranica ‹ OSTALE MATEMATIČKE OBLASTI ‹ ANALITIČKA GEOMETRIJA

Jednačina kružnice kroz dve tačke

[inlmath]\left(x-p\right)^2+\left(y-q\right)^2=R^2[/inlmath]

Jednačina kružnice kroz dve tačke

Postod igor1 » Sreda, 19. Jun 2019, 14:56

Pozdrav ljudi, sestra koja je treći razred srednje škole treba da odradi neki zadatak da bi popravila ocenu i pitala me je da joj pomognem, a kako ja godinama nisam radio ništa slično moram da vas zamolim za pomoć.
U pitanju je formula za jednačinu kružnice kroz dve tačke, već je jednom odgovarala i profesorka joj je rekla da dođe sledeći čas jer formula nije tačna. Formula koju je ona meni poslala je:
[dispmath]y-y_1=\frac{y_2-y_1}{x_2-x_1}\cdot(x-x_1)[/dispmath] Da li je ta formula dobra ili treba neka druga?
Pokušao sam da nađem rešenje na guglu, ali ništa konkretno nisam našao... Hvala unapred.
Poslednji put menjao miletrans dana Sreda, 19. Jun 2019, 15:16, izmenjena samo jedanput
Razlog: Korekcija LaTex-a
igor1  OFFLINE

Zahvalio se: 2 puta
Pohvaljen: 0 puta

Sharuj ovu temu na:

Share on Facebook Facebook Share on Twitter Twitter Share on MySpace MySpace Share on Google+ Google+
  • +2

Re: Jednačina kružnice kroz dve tačke

Postod miletrans » Sreda, 19. Jun 2019, 15:20

Pozdrav,

Jednačina koju si napisao predstavlja jednačinu prave kroz dve tačke. Ovakav zapis se dosta koristi u situacijama kada je potrebno izvršiti linearnu interpolaciju tabelarnih podataka. Što se tvog pitanja tiče, da li je u pitanju jednačina prave ili jednačina kružnice? Ako su zadate samo dve tačke, one ne određuju kružnicu. Postoji beskonačno mnogo kružnica koje prolaze kroz dve zadate tačke.
Globalni moderator

Zahvalio se: 56 puta
Pohvaljen: 696 puta

• +2

Postod Jovan111 » Sreda, 19. Jun 2019, 15:49

Pozdrav i od mene! Jedino što meni pada na pamet jeste da su ti date dve tačke na kružnici koje su dijametralno suprotne (predstavljaju krajnje tačke prečnika). Tada bi na središtu rastojanja između njih bio centar kružnice.
Korisnikov avatar
Zaslužni forumaš

Zahvalio se: 45 puta
Pohvaljen: 161 puta

Postod igor1 » Sreda, 19. Jun 2019, 15:57

Vrlo verovatno da je onda ona meni pogrešno rekla kružnica umesto prave i da zato ništa nisam ni uspeo da nađem.
Rekla mi je da im ne daje neki konkretan tekst zadatka, već samo dve tačke. Biće da je ipak jednačina prave kroz dve tačke, a da je ona pogrešila negde u računici, pitao sam je pa ću da vidim kad mi odgovori.

Jovan111 je napisao:Pozdrav i od mene! Jedino što meni pada na pamet jeste da su ti date dve tačke na kružnici koje su dijametralno suprotne (predstavljaju krajnje tačke prečnika). Tada bi na središtu rastojanja između njih bio centar kružnice.

Aha, pa možda, da ne isključujemo ni to, ali mislim da je ipak ovo što kaže miletrans, jer je preko ove formule radila i kod profesorke na privatnom času, ali videću tačno kad mi bude javila.

Hvala na odgovorima.
igor1  OFFLINE

Zahvalio se: 2 puta
Pohvaljen: 0 puta

Povratak na ANALITIČKA GEOMETRIJA