Korisnički Kontrolni Panel
Pogledajte svoj profil
Pogledajte svoje postove
ČPP
Prijavite se

Matematički forum na kojem možete da diskutujete o raznim matematičkim oblastima, pomognete drugima oko rešavanja zadataka, a i da dobijete pomoć kada vam zatreba

Index stranica ‹ OSTALE MATEMATIČKE OBLASTI ‹ ANALITIČKA GEOMETRIJA

Jednacina kruga izmedju dve paralelne prave

[inlmath]\left(x-p\right)^2+\left(y-q\right)^2=R^2[/inlmath]

Re: Jednacina kruga izmedju dve paralelne prave

Postod Frank » Nedelja, 23. Februar 2020, 20:29

Daniel je napisao:Pitao si zbog čega sam rekao „u najboljem slučaju“, i ja sam ti dao primer sistema koji nema rešenja.

Ali uprkos tome postoji krug (tacnije 2 kruga) koji zadovoljavaju uslove iz postavke zadatka, prave [inlmath]s[/inlmath] i [inlmath]p[/inlmath] tangente, a sadrzi tacku [inlmath]A[/inlmath]. Mislim, ako sistem nema resenja, logicno je da ne postoji nijedan krug koji zadovoljava navedene uslove.
Nadam se da se ovaj post uklapa u temu. :-P
https://SecreLocal.com - Chat Meet Girls - No Selfie - Anonymous Adult Dating - Secret Chat Dating
Frank  OFFLINE

Zahvalio se: 223 puta
Pohvaljen: 383 puta

Sharuj ovu temu na:

Share on Facebook Facebook Share on Twitter Twitter Share on MySpace MySpace Share on Google+ Google+
  • +1

Postod Daniel » Ponedeljak, 24. Februar 2020, 16:00

Govorio sam uopšteno o sistemima jednačina, zbog toga sam rekao „u najboljem slučaju“.
U ovom konkretnom zadatku, naravno da mora postojati familija kružnica koje dodiruju svaku od dve paralelne prave.
Nadam se da je sad nesporazum otklonjen.
I do not fear death. I had been dead for billions and billions of years before I was born, and had not suffered the slightest inconvenience from it. – Mark Twain
Korisnikov avatar
Daniel  OFFLINE
Administrator

Zahvalio se: 5214 puta
Pohvaljen: 4975 puta

Postod Frank » Ponedeljak, 24. Februar 2020, 17:10

Ma samo mi nije logicno sto kad radim na ovaj nacin sto si ti pokazao kod nekih zadataka ne dobijem vezu i izmedju [inlmath]a[/inlmath] i [inlmath]b[/inlmath] a kad radim na neki svoj nacin (koji cu sad izloziti) dobijem vezu izmedju [inlmath]a[/inlmath] i [inlmath]b[/inlmath]. Zato ja ovoliko zatrakujem svojim pitanjima. :cry: Posto postoji beskonacno puno kruznica mora postojati neka veza izmedju [inlmath]a[/inlmath] i [inlmath]b[/inlmath].
Evo samo da pokazem neki svoj nacin resavanja sistema :P
[dispmath]r^2\left(1+k^2\right)=(ka-b+n_1)^2[/dispmath][dispmath]r^2\left(1+k^2\right)=(ka-b+n_2)^2[/dispmath] Sad kako su leve strane uvek jedanke (za svako [inlmath]r[/inlmath] i [inlmath]k[/inlmath] u opstem slucaju tj. [inlmath]r=2\sqrt5[/inlmath] i [inlmath]k=-2[/inlmath] u ovom konkretnom slucaju) moraju biti i desne jednake. Najlakse je primeniti razliku kvadrata jer se obicno dobije da jedan od dva cinioca ne sadrzi ni [inlmath]a[/inlmath] ni [inlmath]b[/inlmath] (slobodan clan ne menja nista) tako da onaj drugi cinilac mora biti jednak nuli. Samo bih dodao da pri ovakvom nacinu resavanja moze da se dobije da je npr. [inlmath]b=0[/inlmath] ili [inlmath]a=6[/inlmath] (u oba cinioca figurise ili [inlmath]a[/inlmath] ili [inlmath]b[/inlmath]). To znaci da kad je [inlmath]b=0[/inlmath] jednacine su zadovoljene za svako [inlmath]a[/inlmath] (analogno i za [inlmath]a[/inlmath]). Najverovatnije ce, zbog nekog dodatnog uslova (da sadrzi [inlmath]N[/inlmath] i slicno), jedno od ova dva resenja otpasti.
https://SecreLocal.com - Chat Meet Girls - No Selfie - Anonymous Adult Dating - Secret Chat Dating
Frank  OFFLINE

Postod Daniel » Utorak, 25. Februar 2020, 20:02

Ovo s razlikom kvadrata je odlična ideja, na taj način se zaista pojednostavljuje postupak. :thumbup:

Ali, nisam razumeo odakle ti ovo:
Frank je napisao:moze da se dobije da je npr. [inlmath]b=0[/inlmath] ili [inlmath]a=6[/inlmath] (u oba cinioca figurise ili [inlmath]a[/inlmath] ili [inlmath]b[/inlmath]). To znaci da kad je [inlmath]b=0[/inlmath] jednacine su zadovoljene za svako [inlmath]a[/inlmath] (analogno i za [inlmath]a[/inlmath]).
I do not fear death. I had been dead for billions and billions of years before I was born, and had not suffered the slightest inconvenience from it. – Mark Twain
Korisnikov avatar
Daniel  OFFLINE
Administrator

Postod Frank » Utorak, 25. Februar 2020, 21:12

Daniel je napisao:Ali, nisam razumeo odakle ti ovo:

Ne znam da li se razumemo ali nisam mislio na ovaj zadatak nego na neke slicne. Evo na primer ovaj:
Odrediti jednacinu kruga koji sadrzi koordinatni pocetak, a prave [inlmath]p\colon3x-4y+8=0[/inlmath] i [inlmath]s\colon3x+4y+8[/inlmath] su mu tangente.
U ovom zadatku se dobije pomenuta situacija (barem sam ja tako dobio kada sam primenio razliku kvadrata).
Frank je napisao:Ma samo mi nije logicno sto kad radim na ovaj nacin sto si ti pokazao kod nekih zadataka ne dobijem vezu i izmedju [inlmath]a[/inlmath] i [inlmath]b[/inlmath] a kad radim na neki svoj nacin (koji cu sad izloziti) dobijem vezu izmedju [inlmath]a[/inlmath] i [inlmath]b[/inlmath].

Ovo je pitanje iako mozda ne ostavlja takav utisak.
Frank  OFFLINE

• +1

Postod Daniel » Četvrtak, 27. Februar 2020, 19:18

Primer ti baš i nije najbolji, jer se u njemu dobije sistem od dve identične jednačine (tj. dobije se zapravo jedna jednačina), [inlmath]\frac{25}{16}r^2=4[/inlmath].
To je posledica toga što, u ovom konkretnom zadatku, ako je jedna prava tangenta ove kružnice, tada će tangenta te kružnice biti i druga prava.
Pokušaj i da zamisliš vizuelno – ako u opštem slučaju imaš kružnicu s datim koordinatama centra a čiji se poluprečnik traži, tada će ta kružnica biti sasvim određena samo jednom svojom tangentom.
Korisnikov avatar
Daniel  OFFLINE
Administrator

Prethodna

Povratak na ANALITIČKA GEOMETRIJA