Frank je napisao:Ovo je deo zadatka iz analiticke al nisam hteo da ga tamo postavljam, da opet ne idem daleko od teme, kao u nekom od mojih prethodnih postova.
Dobro, zar se nismo dogovorili da
uvek treba postaviti tekst osnovnog zadatka? Ako bismo znali kako glasi ceo zadatak, možda bismo ti mogli predložiti neki način koji ne bi doveo do ovog sistema jednačina (a možda i ne, ne mogu znati ovako napamet).
Frank je napisao:Kad smo kod izjednacavanja desnih strana 3 jednacine da pitam nesto. Na primer, da sam na levoj ostavio [inlmath]r^2[/inlmath] kako onda da izjednacim desne strane sve tri jednacine, to mi nije jasno? Ako izjednacim prvo desne strane prve i druge jednacine trebalo bi da dobijem neku vezu izmedju [inlmath]p[/inlmath] i [inlmath]q[/inlmath]? Potom to ubacim u trecu jednacinu. Nisam nikad radio na ovaj nacin pa mi nije bas najjasniji.
Znači, sistem svedeš na
[dispmath]\begin{array}{l}
p^2+q^2-r^2=2p+4q+2\\
p^2+q^2-r^2=6p-4\\
p^2+q^2-r^2=-8p-2q-17
\end{array}[/dispmath] Pošto su leve strane jednake, moraju biti i desne, pa njih izjednačavamo. Izjednačimo npr. prvu i drugu, dobijemo [inlmath]4p-4q=6[/inlmath], iliti [inlmath]2p-2q=3[/inlmath]. Izjednačimo zatim drugu i treću, dobijemo [inlmath]14p+2q=-13[/inlmath] (nema potrebe izjednačavati još i prvu i treću, jer bi to bilo suvišno (time bismo dobili [inlmath]10p+6q=-19[/inlmath], koja ionako direktno sledi oduzimanjem prethodno dobijene dve). Dakle, imamo linearan sistem od dve jednačine s dve nepoznate, [inlmath]p[/inlmath] i [inlmath]q[/inlmath], i on se lako reši. Nakon toga se još nađe i [inlmath]r[/inlmath], uvrštavanjem dobijenih vrednosti [inlmath]p[/inlmath] i [inlmath]q[/inlmath] u neku od početnih jednačina..