Korisnički Kontrolni Panel
Pogledajte svoj profil
Pogledajte svoje postove
ČPP
Prijavite se

Matematički forum na kojem možete da diskutujete o raznim matematičkim oblastima, pomognete drugima oko rešavanja zadataka, a i da dobijete pomoć kada vam zatreba

Index stranica ‹ OSTALE MATEMATIČKE OBLASTI ‹ TRIGONOMETRIJA

Osa simetrije trigonometrijske funkcije – probni prijemni MATF 2019.

[inlmath]\sin\left(\alpha+\beta\right)=\sin\alpha\cos\beta+\cos\alpha\sin\beta[/inlmath]

Osa simetrije trigonometrijske funkcije – probni prijemni MATF 2019.

Postod Marijameme » Četvrtak, 25. Jun 2020, 16:40

Probni prijemni ispit MATF – 15. jun 2019.
10. zadatak

Imam problem sa ovim zadatkom, a on glasi:
Najmanji pozitivan realan broj [inlmath]a[/inlmath] za koji je prava [inlmath]x=a[/inlmath] osa simetrije grafika funkcije [inlmath]y=\sin\left(2x-\frac{4\pi}{3}\right)[/inlmath] je?
Rešenje je [inlmath]\frac{5\pi}{12}[/inlmath].
Nemam ideju kako bih uopšte počela da radim zadatak, ako neko može da pomogne ja bih bila zahvalna.
Poslednji put menjao Daniel dana Subota, 27. Jun 2020, 00:29, izmenjena 2 puta
Razlog: Ispravka izraza za funkciju (plus u minus); dopuna naziva teme i dodavanje linka ka zadatku

Zahvalio se: 5 puta
Pohvaljen: 0 puta

Sharuj ovu temu na:

Share on Facebook Facebook Share on Twitter Twitter Share on MySpace MySpace Share on Google+ Google+
  • +1

Re: Osa simetrije trigonometrijske funkcije – probni prijemni MATF 2019.

Postod miletrans » Četvrtak, 25. Jun 2020, 18:12

Pozdrav uz dobrodošlicu.

Najčešći i najpoznatiji slučaj kada je neka prava oblika [inlmath]x=\text{const}[/inlmath] osa simetrije neke funkcije imamo kod parnih funkcija kada je prava [inlmath]x=0[/inlmath] osa simetrije. Šta u tom slučaju znamo o toj funkciji? Znamo da je:
[dispmath]f(x)=f(-x)[/dispmath] Zapišimo to u malo drugačijem obliku:
[dispmath]f(0+x)=f(0-x)[/dispmath] Ako sada hoćemo da posmatramo simetriju u odnosu na pravu [inlmath]x=a[/inlmath] umesto na [inlmath]x=0[/inlmath], to možemo da zapišemo kao:
[dispmath]f(a+x)=f(a-x)[/dispmath] Pokušaj da primeniš ovo na ovaj konkretan slučaj.
Globalni moderator

Zahvalio se: 56 puta
Pohvaljen: 696 puta

Postod Marijameme » Četvrtak, 25. Jun 2020, 20:13

Hvala na odgovoru!
Mislim da sam shvatila ideju po kojoj se rešava zadatak, ali kada počnem da računam ne uspevam da dobijem tačno rešenje.
Evo i mog postupka:
kad primenim [inlmath]f(a+x)=f(a-x)[/inlmath], dobijam:
[dispmath]\sin\left(2(a+x)-\frac{4\pi}{3}\right)=\sin\left(2(a-x)-\frac{4\pi}{3}\right)\\
\sin\left(2(a+x)-\frac{4\pi}{3}\right)-\sin\left(2(a-x)-\frac{4\pi}{3}\right)=0[/dispmath] i kad primenim formulu za prelazak iz razlike u proizvod, dobijam:
[dispmath]\sin2x\cdot\cos\left(2a-\frac{4\pi}{3}\right)=0[/dispmath] i iz toga da mi je [inlmath]a=\frac{11\pi}{12}[/inlmath], a to nije rešenje. Ne znam šta sam pogrešila. :unsure:

Postod Daniel » Četvrtak, 25. Jun 2020, 20:45

Marijameme je napisao:Najmanji pozitivan realan broj [inlmath]a[/inlmath] za koji je prava [inlmath]x=a[/inlmath] osa simetrije grafika funkcije [inlmath]y=\sin\left(2x+\frac{4\pi}{3}\right)[/inlmath] je?

Da li funkcija glasi [inlmath]y=\sin\left(2x{\color{red}+}\frac{4\pi}{3}\right)[/inlmath] ili [inlmath]y=\sin\left(2x{\color{red}-}\frac{4\pi}{3}\right)[/inlmath]?
Molim da prvo ovo raščistimo.
I do not fear death. I had been dead for billions and billions of years before I was born, and had not suffered the slightest inconvenience from it. – Mark Twain
Korisnikov avatar
Daniel  OFFLINE
Administrator

Zahvalio se: 5214 puta
Pohvaljen: 4975 puta

Postod Marijameme » Četvrtak, 25. Jun 2020, 21:25

U pravu ste, funkcija glasi [inlmath]y=\sin\left(2x-\frac{4\pi}{3}\right)[/inlmath], ja sam pogrešila kada sam kucala tekst zadatka, izvinjavam se, nisam primetila. :oops:

Postod Daniel » Četvrtak, 25. Jun 2020, 21:32

U redu, uneo sam ispravku u uvodni post. Molim, ako može bez persiranja, hvala.

Marijameme je napisao:[dispmath]\sin2x\cdot\cos\left(2a-\frac{4\pi}{3}\right)=0[/dispmath] i iz toga da mi je [inlmath]a=\frac{11\pi}{12}[/inlmath], a to nije rešenje.

Zaboravila si da dodaš period.
Znači, iz [inlmath]\cos\alpha=0[/inlmath] ne sledi samo [inlmath]\alpha=\frac{\pi}{2}[/inlmath], već sledi [inlmath]\alpha=\frac{\pi}{2}{\color{red}+k\pi}[/inlmath].
I do not fear death. I had been dead for billions and billions of years before I was born, and had not suffered the slightest inconvenience from it. – Mark Twain
Korisnikov avatar
Daniel  OFFLINE
Administrator

Postod Marijameme » Četvrtak, 25. Jun 2020, 21:55

Daniel je napisao:Znači, iz [inlmath]\cos\alpha=0[/inlmath] ne sledi samo [inlmath]\alpha=\frac{\pi}{2}[/inlmath], već sledi [inlmath]\alpha=\frac{\pi}{2}{\color{red}+k\pi}[/inlmath].

Da, sad kad sam to uzela u obzir nalazim tačno rešnenje, ja sam ga i napisala kad sam rešavala, ali sam ga i eliminisala misleći da će najmanja vrednost biti kada je [inlmath]k=0[/inlmath].
Hvala na odgovoru, Danielu i miletransu, obojica ste mi pomogli.

Postod Daniel » Četvrtak, 25. Jun 2020, 23:04

Možda lakši način bio bi da se uoči, imajući u vidu oblik sinusne funkcije, da će ose simetrije biti sve one „vertikalne“ prave koje prolaze kroz minimume i maksimume sinusne funkcije (tj. kroz tačke u kojima sinusna funkcija ima vrednost [inlmath]-1[/inlmath] ili [inlmath]1[/inlmath]:

ose simetrije.png
ose simetrije.png (975 Bajta) Pogledano 2145 puta

Na slici su prave koje predstavljaju ose simetrije nacrtane plavom bojom.
Vrednost [inlmath]x[/inlmath]-koordinata minimuma i maksimuma date sinusne funkcije određuje se iz jednačine
[dispmath]\sin\left(2x-\frac{4\pi}{3}\right)=\pm1\\
\Longrightarrow\quad2x-\frac{4\pi}{3}=\frac{\pi}{2}+k\pi\\
\vdots\\
x=\frac{11\pi}{12}+\frac{k\pi}{2}[/dispmath] Vrednost parametra [inlmath]a[/inlmath] u jednačini tražene prave [inlmath]x=a[/inlmath] biće jednaka najmanjoj pozitivnoj od svih tih [inlmath]x[/inlmath]-koordinata.
Korisnikov avatar
Daniel  OFFLINE
Administrator

Povratak na TRIGONOMETRIJA