Korisnički Kontrolni Panel
Pogledajte svoj profil
Pogledajte svoje postove
ČPP
Prijavite se

Matematički forum na kojem možete da diskutujete o raznim matematičkim oblastima, pomognete drugima oko rešavanja zadataka, a i da dobijete pomoć kada vam zatreba

Index stranica ‹ OSTALE MATEMATIČKE OBLASTI ‹ GEOMETRIJA

Odnos zapremine sfere upisane i piramidu i same piramide

[inlmath]\triangle ABC\sim\triangle A'B'C'[/inlmath]

Odnos zapremine sfere upisane i piramidu i same piramide

Postod NemanjaS » Ponedeljak, 01. Februar 2021, 19:24

Bočna strana pravilne četvorostrane piramide gradi sa osnovom piramide ugao od [inlmath]60^\circ[/inlmath]. Odnos zapremine piramide i sfere upisane u nju je?

Pokušavao sam da uradim kao u sličnom primeru na YouTube-u ali njihova piramida je jednakoivična. Izrazio sam [inlmath]H[/inlmath] preko [inlmath]a[/inlmath] uz pomoć [inlmath]\tan60^\circ[/inlmath]. Ali nikako ne mogu [inlmath]R[/inlmath] poluprečnik sfere da izrazim uz pomoć [inlmath]a[/inlmath] pa ako može neko da mi da smernicu.

Zahvalio se: 7 puta
Pohvaljen: 0 puta

Sharuj ovu temu na:

Share on Facebook Facebook Share on Twitter Twitter Share on MySpace MySpace Share on Google+ Google+
  • +1

Re: Odnos zapremine sfere upisane i piramidu i same piramide

Postod primus » Ponedeljak, 01. Februar 2021, 19:52

Presek ravni koja sadrži visinu piramide i okomita je na ravan osnove piramide i piramide je jednakostranični trougao čija je visina jednaka [inlmath]H[/inlmath]. Kako težišna tačka ovog trougla predstavlja centar sfere upisane u piramidu imamo da je: [inlmath]R=\frac{1}{3}H[/inlmath].
Plenus venter non studet libenter
Korisnikov avatar
primus  OFFLINE

Zahvalio se: 15 puta
Pohvaljen: 279 puta

Postod primus » Ponedeljak, 01. Februar 2021, 20:10

Da budem precizan... mislim na ravan koja prolazi kroz središta dvaju naspramnih osnovnih ivica.
Korisnikov avatar
primus  OFFLINE

Postod NemanjaS » Utorak, 02. Februar 2021, 10:14

Nastavio sam da radim i dobio sam [inlmath]\tan60^\circ=\frac{H}{r_u}[/inlmath] a [inlmath]r_u=\frac{a}{2}[/inlmath] pa iz toga sledi da je [inlmath]H=\frac{\sqrt3\cdot a}{2}[/inlmath]. Da li sam negde pogrešio? To sve kad zamenim u formule za zapreminu i dobijem da je njhov odnos broj [inlmath]\pi[/inlmath]. Za poluprečnik sfere napišem i zamenim u formuli [inlmath]R=\frac{H}{3}[/inlmath]

Zahvalio se: 7 puta
Pohvaljen: 0 puta

• +2

Postod primus » Utorak, 02. Februar 2021, 12:35

Ja dobijam da je [inlmath]V_p=\frac{a^3\sqrt3}{6}[/inlmath], a [inlmath]V_s=\frac{a^3\sqrt3\pi}{54}[/inlmath]. Pa je odnos [inlmath]\frac{V_p}{V_s}=\frac{9}{\pi}[/inlmath].
Korisnikov avatar
primus  OFFLINE

Postod Daniel » Sreda, 03. Februar 2021, 02:17

@NemanjaS
Izuzev krajnjeg rezultata, sve drugo ti je tačno (mada je malo čudna ta oznaka [inlmath]r_u[/inlmath], obično slovom [inlmath]r[/inlmath] označavamo poluprečnik nečega).

Potvrđujem tačnost primusovog rezultata.

Inače, ovde uopšte nemaš potrebe za korišćenjem tangensa. Ovde posmatraš samo jednakostraničan trougao, a za njega su ti poznate sve formule (npr. visina preko stranice itd.)
I do not fear death. I had been dead for billions and billions of years before I was born, and had not suffered the slightest inconvenience from it. – Mark Twain
Korisnikov avatar
Daniel  OFFLINE
Administrator

Zahvalio se: 5214 puta
Pohvaljen: 4975 puta

Povratak na GEOMETRIJA