Korisnički Kontrolni Panel
Pogledajte svoj profil
Pogledajte svoje postove
ČPP
Prijavite se

Matematički forum na kojem možete da diskutujete o raznim matematičkim oblastima, pomognete drugima oko rešavanja zadataka, a i da dobijete pomoć kada vam zatreba

Index stranica ‹ OSTALE MATEMATIČKE OBLASTI ‹ TRIGONOMETRIJA

Treća stranica trougla

[inlmath]\sin\left(\alpha+\beta\right)=\sin\alpha\cos\beta+\cos\alpha\sin\beta[/inlmath]

Treća stranica trougla

Postod NemanjaS » Nedelja, 14. Mart 2021, 13:33

Ako je u trouglu [inlmath]ABC[/inlmath] ugao kod temena [inlmath]A[/inlmath] dva puta veći od ugla kod temena [inlmath]B[/inlmath], a stranice su [inlmath]AC=2[/inlmath], [inlmath]AB=3[/inlmath], [inlmath]BC=?[/inlmath]
rešenje: [inlmath]BC=\sqrt{10}[/inlmath].

Pokušao sam da radim tako što prvo izračunam [inlmath]\tan x[/inlmath] kod temena [inlmath]B[/inlmath] pa onda pošto je ugao kod [inlmath]A[/inlmath] dva puta veći nego kod [inlmath]B[/inlmath] napisem [inlmath]\tan2x[/inlmath] i napišem formulu za dvostruki ugao i u formuli ubacim ovo [inlmath]\tan x[/inlmath] koje sam izračunao kod [inlmath]B[/inlmath]. Na kraju sam napisao [inlmath]\tan2x=\frac{BC}{3}[/inlmath] i preko toga izrazim [inlmath]BC[/inlmath] gde je greška?

Zahvalio se: 7 puta
Pohvaljen: 0 puta

Sharuj ovu temu na:

Share on Facebook Facebook Share on Twitter Twitter Share on MySpace MySpace Share on Google+ Google+
  • +1

Re: Treća stranica trougla

Postod Frank » Nedelja, 14. Mart 2021, 13:46

Na osnovu čega si izračunao tangens ugla kod temena [inlmath]B[/inlmath]? Nigde u tekstu zadatka nije rečeno da je trougao [inlmath]ABC[/inlmath] pravougli.
Zadatak počni tako što češ ugao kod temena [inlmath]B[/inlmath] obeležiti sa [inlmath]\alpha[/inlmath], ugao kod temena [inlmath]A[/inlmath] sa [inlmath]2\cdot\alpha[/inlmath] i ugao kod temena [inlmath]C[/inlmath] sa [inlmath]180^\circ-3\alpha[/inlmath]. Kad to uradiš dva puta primeniš sinusnu teoremu i gotov zadatak.
https://SecreLocal.com - Chat Meet Girls - No Selfie - Anonymous Adult Dating - Secret Chat Dating
Frank  OFFLINE

Zahvalio se: 223 puta
Pohvaljen: 383 puta

Postod NemanjaS » Nedelja, 14. Mart 2021, 14:22

Ali nije mi jasno šta mogu da uradim sa sinusnom teoremom kad dobijem: [inlmath]\frac{2}{\sin x}=\frac{3}{\sin(180-3x)}[/inlmath] Izivini što pitam po svemu sudeći prostim stvarima ali nije mi jasno šta mogu da uradim sa sinusnom teoremom ako možes napiši mi. Hvala, izvini na smetnji.

Zahvalio se: 7 puta
Pohvaljen: 0 puta

Postod Frank » Nedelja, 14. Mart 2021, 15:06

Ako zamisliš trigonometrijsku kružnicu videćeš da važi [inlmath]\sin(180^\circ-x)=x[/inlmath]. Kad to primeniš na ovaj zadatak biće [inlmath]\sin(180^\circ-3\alpha)=\sin3\alpha[/inlmath]. Sad [inlmath]\sin3\alpha[/inlmath] izrazi preko [inlmath]\sin\alpha[/inlmath], [inlmath]\sin\alpha[/inlmath] na levoj i na desnoj strani će se kratiti, i ostaće samo kvadratna po [inlmath]\sin\alpha[/inlmath]. Mislim da dalje možeš sam...
Inače, do jednakosti [inlmath]\sin(180^\circ-x)=x[/inlmath] možeš doći i preko adicione formule za sinus razlike dva ugla.
https://SecreLocal.com - Chat Meet Girls - No Selfie - Anonymous Adult Dating - Secret Chat Dating
Frank  OFFLINE

• +1

Postod Frank » Nedelja, 14. Mart 2021, 15:26

Frank je napisao:videćeš da važi [inlmath]\sin(180^\circ-x)=x[/inlmath]

Izvinjavam se, greška u kucanju. Treba da bude [inlmath]\sin(180^\circ-x)=\sin x[/inlmath]
Frank  OFFLINE

Povratak na TRIGONOMETRIJA