Korisnički Kontrolni Panel
Pogledajte svoj profil
Pogledajte svoje postove
ČPP
Prijavite se

Matematički forum na kojem možete da diskutujete o raznim matematičkim oblastima, pomognete drugima oko rešavanja zadataka, a i da dobijete pomoć kada vam zatreba

Index stranica OSTALE MATEMATIČKE OBLASTI KOMBINATORIKA

Poredjati u red

[inlmath]{n\choose k}=\frac{n!}{\left(n-k\right)!k!}[/inlmath]

Poredjati u red

Postod _Mita » Četvrtak, 27. Jun 2013, 18:41

Na koliko nacina se u red mogu poredjati [inlmath]5[/inlmath] ucenika i [inlmath]2[/inlmath] ucenice, tako da ucenice ne stoje jedna pored druge?

Ja sam pokusao da odradim kao obicne permutacije. Dakle [inlmath]7![/inlmath], a onda od toga da oduzmem one permutacije u kojima su devojcice jedna do druge i za to sam dobio [inlmath]6\cdot 5![/inlmath] ([inlmath]6[/inlmath] nacina na koje devojcice mogu da se nadju jedna pored druge [inlmath]\cdot[/inlmath] raspored decaka u tim slucajevima). Medjutim, dobijam [inlmath]5040-720=4320[/inlmath], a trazeni rezultat je [inlmath]3600[/inlmath]. Sta sam izostavio?
Korisnikov avatar
_Mita  OFFLINE

Zahvalio se: 46 puta
Pohvaljen: 37 puta

Sharuj ovu temu na:

Share on Facebook Facebook Share on Twitter Twitter Share on MySpace MySpace Share on Google+ Google+
  • +1

Re: Poredjati u red

Postod Daniel » Četvrtak, 27. Jun 2013, 18:47

Zaboravio si da i same devojčice mogu na dva načina da stoje jedna pored druge. :) Devojčica [inlmath]A[/inlmath] može da bude levo od devojčice [inlmath]B[/inlmath], a isto tako može i devojčica [inlmath]B[/inlmath] da bude levo od devojčice [inlmath]A[/inlmath].

Znači, treba da oduzmeš još [inlmath]6\cdot 5![/inlmath], tj. [inlmath]720[/inlmath] i tačno dobijaš [inlmath]3600[/inlmath].
I do not fear death. I had been dead for billions and billions of years before I was born, and had not suffered the slightest inconvenience from it. – Mark Twain
Korisnikov avatar
Daniel  OFFLINE
Administrator

Zahvalio se: 5214 puta
Pohvaljen: 4974 puta

Postod _Mita » Četvrtak, 27. Jun 2013, 18:52

Zapitao sam se da l' uopste treba permutacije da se rade, bar mi je logika bila dobra :)
Hvala :D
Korisnikov avatar
_Mita  OFFLINE

• +1

Postod Daniel » Četvrtak, 27. Jun 2013, 21:53

Logika ti je bila sasvim dobra, upravo se tako i radi. :thumbup:

Možeš i na ovaj način – da svakog od pet učenika posmatraš kao po jedan element (to je ukupno [inlmath]5[/inlmath] elemenata), a te dve učenice, pošto je jedna levo a druga odmah desno do nje, posmatraš kao jedan element (tj. [inlmath]6.[/inlmath] element tog skupa), budući da se one ne razdvajaju, pa će to onda biti permutacije od [inlmath]6[/inlmath] elemenata, tj. [inlmath]6![/inlmath]. I onda to još pomnožiš sa dva jer imamo i drugi slučaj, kada je ona što je bila levo sada desno i obratno...

Bio je danas jedan vrlo sličan zadatak, pa možeš i njega pogledati...
I do not fear death. I had been dead for billions and billions of years before I was born, and had not suffered the slightest inconvenience from it. – Mark Twain
Korisnikov avatar
Daniel  OFFLINE
Administrator

Zahvalio se: 5214 puta
Pohvaljen: 4974 puta

Postod _Mita » Petak, 28. Jun 2013, 16:35

Super, sad znam jos jedan zadatak iz kombinatorike :D
Korisnikov avatar
_Mita  OFFLINE