Korisnički Kontrolni Panel
Pogledajte svoj profil
Pogledajte svoje postove
ČPP
Prijavite se

Matematički forum na kojem možete da diskutujete o raznim matematičkim oblastima, pomognete drugima oko rešavanja zadataka, a i da dobijete pomoć kada vam zatreba

Index stranica ‹ OSTALE MATEMATIČKE OBLASTI ‹ GEOMETRIJA

Odrediti površinu trapeza – FTN

[inlmath]\triangle ABC\sim\triangle A'B'C'[/inlmath]

Odrediti površinu trapeza – FTN

Postod ninaaa88 » Sreda, 02. Jun 2021, 18:28

Pozdrav! Nova sam na forumu, pa vas molim da ne zamjerite na greskama.
Treba mi pomoć oko sledeceg zadatka:

U trapezu [inlmath]ABCD[/inlmath] ugao kod temena [inlmath]B[/inlmath] je [inlmath]60^\circ[/inlmath], a dijagonala [inlmath]AC[/inlmath] je normalna na krak [inlmath]BC[/inlmath] i simetrala je ugla kod temena [inlmath]A[/inlmath]. Ako je obim trapeza [inlmath]20[/inlmath], naći njegovu površinu.

Naime, nacrtala sam skicu, ali ne znam kako dalje, uvijek mi fali podataka da bih dobila visinu?
Hvala.
Poslednji put menjao Daniel dana Sreda, 02. Jun 2021, 22:03, izmenjena samo jedanput
Razlog: Promena naziva teme u adekvatniji – tačka 9. Pravilnika; dodavanje Latexa – tačka 13. Pravilnika!

Zahvalio se: 0 puta
Pohvaljen: 0 puta

Sharuj ovu temu na:

Share on Facebook Facebook Share on Twitter Twitter Share on MySpace MySpace Share on Google+ Google+
  • +1

Re: Odrediti površinu trapeza – FTN

Postod Acim » Sreda, 02. Jun 2021, 21:33

Pozdrav,
Izvinjavam se na skici, nisam baš vešt u tome.
Uglavnom, evo par hintova. Kad imaš uglove tipa [inlmath]30^\circ[/inlmath], [inlmath]60^\circ[/inlmath], [inlmath]90^\circ[/inlmath], znaj da je hipotenuza duplo veća od katete naspram [inlmath]30^\circ[/inlmath]. Konkretno u ovom slučaju, to bi bilo [inlmath]c=2x[/inlmath]. Isto to možeš uraditi u trouglu obeleženog žutom bojom. Potom možeš primeniti pitagorine teoreme (žuti i crveni trougao). Takođe bitan podatak, a koji nije naglašen u tekstu je da je ovaj trapez u stvari jednakokraki. E sad, ne znam najbolje da objasnim zbog čega je to tako, pa prepuštam boljima od mene taj deo.
Na kraju, primeni sve podatke, izrazi odgovarajuće elemente i dobićeš na kraju rešenje.
Nadam se da sam bio od pomoći. :)
P.S. Izvinjavam se moderatorima ako sam prekoračio veličinu slike, smanjio sam je koliko je bilo moguće.
Prikačeni fajlovi
trapez.png
trapez.png (4.43 KiB) Pogledano 1969 puta
Acim  OFFLINE

Zahvalio se: 221 puta
Pohvaljen: 55 puta

• +1

Postod Daniel » Četvrtak, 03. Jun 2021, 00:40

Acim je napisao:Takođe bitan podatak, a koji nije naglašen u tekstu je da je ovaj trapez u stvari jednakokraki. E sad, ne znam najbolje da objasnim zbog čega je to tako, pa prepuštam boljima od mene taj deo.

Posmatrajući trougao [inlmath]\triangle ABC[/inlmath], dolazimo do [inlmath]\angle BAC=180^\circ-\angle ABC-\angle ACB=180^\circ-60^\circ-90^\circ=30^\circ[/inlmath].

Iz podatka da je [inlmath]AC[/inlmath] simetrala ugla [inlmath]\angle BAD[/inlmath], sledi [inlmath]\angle BAD=2\angle BAC=2\cdot30^\circ=60^\circ[/inlmath]

Prema tome, [inlmath]\angle BAC=\angle ABC(=60^\circ)[/inlmath], što znači da je u pitanju jednakokraki trapez (iz podatka da su dva ugla pri osnovici trapeza jednaka, na osnovu podudarnosti trouglova sledi i da su kraci tog trapeza jednake dužine).

Acim je napisao:Na kraju, primeni sve podatke, izrazi odgovarajuće elemente i dobićeš na kraju rešenje.

Mala dopuna – preporučujem da se i stranica [inlmath]a[/inlmath] i stranica [inlmath]b[/inlmath] izraze preko stranice [inlmath]c[/inlmath] (prema Acimovom uputstvu o odnosu hipotenuze i stranice naspram [inlmath]30^\circ[/inlmath]). Znajući obim, nakon toga se lako odredi svaka od stranica. Zatim se visina trapeza (koja je još potrebna za računanje površine) nađe kao visina jednakostraničnog trougla stranice [inlmath]c[/inlmath]. Dakle, može se i bez Pitagore.

Acim je napisao:P.S. Izvinjavam se moderatorima ako sam prekoračio veličinu slike, smanjio sam je koliko je bilo moguće.

Super je, baš kako treba. :thumbup:

ninaaa88 je napisao:Pozdrav! Nova sam na forumu, pa vas molim da ne zamjerite na greskama.

Dobro došla. OK, ne zameram, budući da je prvi post. Radi budućih postova, uputio bih te da se upoznaš s Pravilnikom ovog foruma (obrati posebno pažnju na tačke 6, 9. i 13).
I do not fear death. I had been dead for billions and billions of years before I was born, and had not suffered the slightest inconvenience from it. – Mark Twain
Korisnikov avatar
Daniel  OFFLINE
Administrator

Zahvalio se: 5214 puta
Pohvaljen: 4975 puta

Postod ninaaa88 » Četvrtak, 03. Jun 2021, 07:18

Hvala vam, pomogli ste mi!

Zahvalio se: 0 puta
Pohvaljen: 0 puta

Povratak na GEOMETRIJA