Korisnički Kontrolni Panel
Pogledajte svoj profil
Pogledajte svoje postove
ČPP
Prijavite se

Matematički forum na kojem možete da diskutujete o raznim matematičkim oblastima, pomognete drugima oko rešavanja zadataka, a i da dobijete pomoć kada vam zatreba

Index stranica OSTALE MATEMATIČKE OBLASTI ALGEBRA

Rešenja iracionalne jednačine – prvi probni prijemni FON 2020.

[inlmath]a^2-b^2=\left(a+b\right)\left(a-b\right)[/inlmath]

Rešenja iracionalne jednačine – prvi probni prijemni FON 2020.

Postod storm » Utorak, 20. Jun 2023, 16:45

Prvi probni prijemni ispit FON (prva grupa) – 13. jun 2020.
9. zadatak

Pozdrav, hteo sam da pitam u vezi ovog zadatka. Konkretno, da li se može uraditi kako sam ovde ja (s' obzirom da sam, na kraju, dobio tačno rešenje).

Glasi:
Sva realna rešenja jednačine [inlmath]x=1-\sqrt{1-x\sqrt{x^2+16}}[/inlmath] pripadaju skupu:
[inlmath]A)\;(-4,0];\quad[/inlmath] [inlmath]B)\;(−1,3];\quad[/inlmath] [inlmath]C)\;(−2,2];\quad[/inlmath] [inlmath]D)\;(−6,−2];\quad[/inlmath] [inlmath]E)\;[0,4].[/inlmath]
Tačno rešenje je [inlmath]{\color{blue}A)}\;(-4,0][/inlmath].

Postavio sam uslov:
[dispmath]x^2+16\ge0\;(\forall x\in\mathbb{R})[/dispmath] Zatim, uzeo sam proizvoljno [inlmath]x[/inlmath] (u ovom slučaju [inlmath]x=1[/inlmath]):
[dispmath]f(1)\colon1=1-\sqrt{1-1\sqrt{1^2+16}}\\
1=1-\sqrt{1-\sqrt{17}}[/dispmath] Što je jasno da nije tačno. Time sam eliminisao [inlmath]x=1[/inlmath] i odgovore [inlmath]B[/inlmath], [inlmath]C[/inlmath] i [inlmath]E[/inlmath] (domene koji sadrže [inlmath]1[/inlmath] u sebi).

Onda sam uzeo [inlmath]x=0[/inlmath]:
[dispmath]f(0)\colon0=1-\sqrt{1-0\sqrt{0^2+16}}\\
0=1-\sqrt1[/dispmath] Što je tačno.

[dispmath]0=0[/dispmath] Samim tim, [inlmath]x[/inlmath] može biti [inlmath]0[/inlmath], te uzimamo odgovor:
[inlmath]\color{blue}A)\;(−4,0][/inlmath]

Sasvim sam svestan da sam, možda, negde totalno omašio. Dosad se nisam sretao sa ovakvim tipom zadatka (osim u slučaju La Granžove formule, koja mi je takođe pala na pamet. Ali, ne dobijam ništa blizu rešenja). Nisam imao nikakvu ideju u momentu, pa reko' da proverim ovde. Svaka korekcija i sugestija dobro dolaze. Hvala! :)
Fortis fortuna adiuvat
storm  OFFLINE

Zahvalio se: 7 puta
Pohvaljen: 1 puta

Sharuj ovu temu na:

Share on Facebook Facebook Share on Twitter Twitter Share on MySpace MySpace Share on Google+ Google+
  • +1

Re: Rešenja iracionalne jednačine – prvi probni prijemni FON 2020.

Postod Daniel » Sreda, 21. Jun 2023, 01:45

storm je napisao:Time sam eliminisao [inlmath]x=1[/inlmath] i odgovore [inlmath]B[/inlmath], [inlmath]C[/inlmath] i [inlmath]E[/inlmath] (domene koji sadrže [inlmath]1[/inlmath] u sebi).

Time što si eliminisao [inlmath]x=1[/inlmath] nisi eliminisao odgovore [inlmath]B[/inlmath], [inlmath]C[/inlmath] i [inlmath]E[/inlmath]. Ima i drugih vrednosti za koje bi [inlmath]x[/inlmath] moglo pripadati nekima od tih intervala. Da je jedno od rešenja npr. [inlmath]x=2[/inlmath] (što nisi ispitao), to bi zadovoljavalo upravo sva tri odgovora koja si pogrešno eliminisao, [inlmath]B[/inlmath], [inlmath]C[/inlmath] i [inlmath]E[/inlmath].

storm je napisao:Samim tim, [inlmath]x[/inlmath] može biti [inlmath]0[/inlmath], te uzimamo odgovor:
[inlmath]\color{blue}A)\;(−4,0][/inlmath]

Time što si dobio [inlmath]x=0[/inlmath] eliminisao si samo odgovor pod [inlmath]D)[/inlmath].
Ova jednačina ima dva rešenja, a ti si pronašao samo jedno. S drugim rešenjem, video bi da se ta dva rešenja uklapaju u samo jedan od ponuđenih intervala.
Osim toga, šta da si dobio da [inlmath]x[/inlmath] nije jednako [inlmath]0[/inlmath]? Dalje bi napipavao moguće vrednosti? A šta da rešenja nisu celobrojna?
Uopšte ne preporučujem ovakav način rešavanja, već preporučujem standardan način rešavanja iracionalnih jednačina.
I do not fear death. I had been dead for billions and billions of years before I was born, and had not suffered the slightest inconvenience from it. – Mark Twain
Korisnikov avatar
Daniel  OFFLINE
Administrator

Zahvalio se: 5213 puta
Pohvaljen: 4974 puta

Postod storm » Sreda, 21. Jun 2023, 08:55

Hvala na odgovoru!

Naravno, složiću se da nije baš najprikladniji način rešavanja. Ovde sam išao čisto na neku logiku i posrećilo mi se...

Da li bih mogao da dobijem neku smernicu za pronalaženje drugog rešenja? Da li sam omašio neki uslov?
Ništa mi, nažalost, ne dolazi.

Hvala puno! :thumbup:
Fortis fortuna adiuvat
storm  OFFLINE

• +1

Postod Daniel » Četvrtak, 22. Jun 2023, 01:30

Standardna iracionalna jednačina, nema tu nikakve posebne filozofije, možeš malo i pretražiti rubriku „Algebra“, imali smo baš dosta takvih zadataka...

Ukratko, nakon postavljanja uslova nenegativnosti potkorenih veličina, koreni idu na jednu stranu, ostalo na drugu, dobije se
[dispmath]\sqrt{1-x\sqrt{x^2+16}}=1-x[/dispmath] Naravno, sad treba obe strane kvadrirati kako bismo se oslobodili korena, ali pre kvadriranja, pošto je leva strana nenegativna, moramo postaviti uslov da je nenegativna i desna strana (tj. [inlmath]1-x\ge0[/inlmath]), jer se kvadriranjem gubi informacija o znaku...

Posle će biti potrebno da još jednom primeniš prethodno opisani postupak...
Pokušaj tako, pa javi ako negde zapne.
I do not fear death. I had been dead for billions and billions of years before I was born, and had not suffered the slightest inconvenience from it. – Mark Twain
Korisnikov avatar
Daniel  OFFLINE
Administrator

Zahvalio se: 5213 puta
Pohvaljen: 4974 puta

Postod storm » Četvrtak, 22. Jun 2023, 19:18

Naravno. To mi je palo na pamet odmah nakon mog drugog pitanja... No reko' da ne brišem, za slučaj da je neko hteo da uskoči u pomoć (a i jer je LaTex težak za upotrebu, pa da se ne protraći trud :lol:).
Uspeo sam da uradim.

Hvala!
Fortis fortuna adiuvat
storm  OFFLINE

Povratak na ALGEBRA