forzajuve je napisao:Imam dva nova zadatka koja sam resio i dobio tacno resenje ali imam nekoliko pitanja:
[dispmath]\lim_{n\to\infty}\frac{(-1)^n+7^n}{7^n+\cos n}=\lim_{n\to\infty}\frac{7^n}{7^n+\cos n}=\lim_{n\to\infty}\frac{1}{1+\frac{\cos n}{7^n}}[/dispmath]
E prvo ovo da malo prokomentarišem. Ovaj prvi korak, [inlmath]\lim\limits_{n\to\infty}\frac{(-1)^n+7^n}{7^n+\cos n}=\lim\limits_{n\to\infty}\frac{7^n}{7^n+\cos n}[/inlmath] ne može tako da se piše,

tj. sabirak [inlmath]\left(-1\right)^n[/inlmath] ne može tek tako da nestane. Pravilnije bi bilo brojilac i imenilac podeliti sa [inlmath]7^n[/inlmath]:
[dispmath]\lim_{n\to\infty}\frac{\left(-1\right)^n+7^n}{7^n+\cos n}=\lim_{n\to\infty}\frac{\cancelto{0}{\frac{\left(-1\right)^n}{7^n}}+1}{1+\frac{\cos n}{7^n}}=\lim_{n\to\infty}\frac{1}{1+\frac{\cos n}{7^n}}=\cdots[/dispmath]
Naravno, [inlmath]\frac{\left(-1\right)^n}{7^n}[/inlmath] teži nuli kada [inlmath]n\to\infty[/inlmath] zbog toga što je brojilac čas [inlmath]1[/inlmath], čas [inlmath]-1[/inlmath], ali je uvek neka konačna vrednost, dok je imenilac vrednost koja teži beskonačnosti, a količnik konačne i beskonačne vrednosti je nula.
A isti rezon koristimo i za ovo što si pitao,
forzajuve je napisao:Jel ovo [inlmath]\frac{\cos n}{7^n}[/inlmath] tezi nuli ili jos treba nekako da se rastavi?
Da, teži nuli za [inlmath]n\to\infty[/inlmath]. Slično priči od malopre, u brojiocu imamo neku vrednost koja u beskonačnosti jeste neodređena, ali za koju znamo da mora pripadati intervalu [inlmath]\left[-1,1\right][/inlmath], dakle, vrednost joj je konačna (iako je neodređena), dok u imeniocu imamo vrednost koja teži beskonačnosti. Njihov količnik, prema tome, teži nuli.
forzajuve je napisao:Sad nesto razmisljam, iako sam napisao da tezi nuli mislim da ipak ne tezi zato sto za [inlmath]n=0[/inlmath] dobijemo da je to jedan - ne znam, pogubljen sam

Za [inlmath]n=0[/inlmath] jeste jedinica, ali mi ovde uopšte i ne posmatramo slučaj kad [inlmath]n\to 0[/inlmath], već kad [inlmath]n\to\infty[/inlmath].

forzajuve je napisao:A slicno pitanje i za ovaj drugi:
[dispmath]\lim_{n\to\infty}\frac{\sin\frac{n}{n^3+1}}{n!+3}=\lim_{n\to\infty}\frac{\frac{n}{n^3+1}}{n!+3}=\lim_{n\to\infty}\frac{1}{\left(n^3+1\right)((n-1)!+3)}[/dispmath]
Da li ja sad mogu da napisem da [inlmath]\frac{1}{\left(n^3+1\right)((n-1)!+3)}[/inlmath] tezi nuli i tu zavrsim zadatak? Nekako me buni to kad tezi nuli, a kad jedinici.
Da, za [inlmath]n\to\infty[/inlmath] izraz [inlmath]\frac{1}{\left(n^3+1\right)((n-1)!+3)}[/inlmath] teži nuli, napišeš tako i završiš zadatak. Doduše, taj izraz ti nije najtačniji, trebalo bi da se dobije [inlmath]\frac{1}{\left(n^3+1\right)((n-1)!+\frac{3}{n})}[/inlmath] (proveri gde ti je greška), ali i on takođe teži nuli.