Međutim, može li se prva derivacija (a samim time i druga malo pojednostavniti)? vidio sam od nekih kolega, da su uz [inlmath]\frac{2}{3}[/inlmath] u prvoj derivaciji izlučili i [inlmath]x[/inlmath] na nešto... ?

eseper je napisao:1. [inlmath]2x^2[/inlmath] i nazivnik nam nisu "kandidati" za određivanje ekstrema? Da li je to zato što, kada bi uvrstili bilo koji broj umjesto x-a, bismo dobili broj koji je veći od nule, ili zbog nečeg drugog? Koliko shvaćam, kandidati su samo oni izrazi kod kojih bismo dobili [inlmath]=0[/inlmath] ili [inlmath]<0[/inlmath]? Ako možeš što jednostavnijim, laičkim jezikom objasniti
U izrazu nigde ne figuriše nikakav parametar [inlmath]a[/inlmath].eseper je napisao:2. Dakle, kandidat za ekstreme je [inlmath]\left(x^2-12\right)[/inlmath]. Rješavanjem toga uredno dobijemo [inlmath]2\sqrt{3}[/inlmath] i [inlmath]- 2\sqrt{3}[/inlmath] i uvrštavanjem tih brojeva u početnu funkciju dobijemo [inlmath]\pm 6\sqrt{3}[/inlmath]. Što je min, a što max, možemo iščitati (valjda?) iz drugog izvoda, međutim.
3. Naš profesor traži da to iščitamo iz intervala monotonosti, tj. iz one tabele. E sada, kada idem raditi tabelu, što su mi sve kandidati za unos parametara iz prvog izvoda? Očito je da to više nije samo [inlmath]\left(x^2-12\right)[/inlmath], nego što sve? Znam da zamaram, ali ako ti molim te ne bi bio problem napraviti tu tabelu, da vidim točno gdje griješim. U nju sam unio točke koje se dobiju iz [inlmath]x^2-12[/inlmath] i [inlmath]x^2-4[/inlmath].
| [dispmath]\phantom{000000}x\phantom{000000}[/dispmath] | [dispmath]\phantom{0}-4\phantom{0}[/dispmath] | [dispmath]\phantom{0}-2\sqrt 3\phantom{0}[/dispmath] | [dispmath]-1[/dispmath] | [dispmath]0[/dispmath] | [dispmath]1[/dispmath] | [dispmath]\phantom{0}2\sqrt 3\phantom{0}[/dispmath] | [dispmath]\phantom{00}4\phantom{00}[/dispmath] |
| [dispmath]{y=x^2-12}[/dispmath] | [dispmath]4[/dispmath] | [dispmath]0[/dispmath] | [dispmath]\phantom{0}-11\phantom{0}[/dispmath] | [dispmath]\phantom{0}-12\phantom{0}[/dispmath] | [dispmath]\phantom{0}-11\phantom{0}[/dispmath] | [dispmath]0[/dispmath] | [dispmath]4[/dispmath] |
eseper je napisao:Dobijem da funkcija
raste od [inlmath]\left<-\infty,2\sqrt{3}\right>[/inlmath],
zatim od [inlmath]\left<2\sqrt{3},-2\right>[/inlmath] pada.
E sada, od [inlmath]\left<-2,2\right>[/inlmath] funkcija mi raste jer imam dva minusa (što daje plus), međutim ona i u tom intervalu treba padati. Dakle, negdje griješim.
eseper je napisao:Od [inlmath]\left<2,2\sqrt{3}\right>[/inlmath] mi opet pada (imam [inlmath]-[/inlmath] i [inlmath]+[/inlmath])
i [inlmath]\left<2\sqrt{3},+\infty\right>[/inlmath] opet raste.
Infleksiju sam ispravno odredio.
Nadam se da je jasno ono što mi je nejasno

eseper je napisao:E, ali vidi što stoji u rješenjima. Zato mi i nije jasno!
Intervali monotonosti: Funkcija je rastuća [inlmath]\left<-\infty,-2\sqrt 3\right>\cup\left<2\sqrt 3,+\infty\right>[/inlmath], a padajuća [inlmath]\left<-2\sqrt 3,-2\right>\cup\left<-2,2\right>\cup\left<2,2\sqrt 3\right>[/inlmath].
eseper je napisao:x-a je riječ iks ([inlmath]x[/inlmath]) u genitivu, pa sam dodao nastavak. Ali, to nije pametno pa ću ubuduće izbjegavati

Korisnici koji su trenutno na forumu: Nema registrovanih korisnika i 4 gostiju