Korisnički Kontrolni Panel
Pogledajte svoj profil
Pogledajte svoje postove
ČPP
Prijavite se

Matematički forum na kojem možete da diskutujete o raznim matematičkim oblastima, pomognete drugima oko rešavanja zadataka, a i da dobijete pomoć kada vam zatreba

Index stranica ‹ OSTALE MATEMATIČKE OBLASTI ‹ GEOMETRIJA

Kružnica i kvadrat – MATF prijemni 2014

[inlmath]\triangle ABC\sim\triangle A'B'C'[/inlmath]

Kružnica i kvadrat – MATF prijemni 2014

Postod @^2 » Ponedeljak, 14. Jul 2014, 16:56

Treba mi pomoc oko ovog zadatka, ne znam odakle da pocnem :D .
"Kružnica prolazi kroz krajnje tačke jedne stranice kvadrata i kroz središte naspramne stranice.
Ako je stranica kvadrata dužine [inlmath]a[/inlmath], onda je prečnik kružnice:"
@^2  OFFLINE

Zahvalio se: 1 puta
Pohvaljen: 0 puta

Sharuj ovu temu na:

Share on Facebook Facebook Share on Twitter Twitter Share on MySpace MySpace Share on Google+ Google+
  • +1

Re: Kružnica i kvadrat – MATF prijemni 2014

Postod Daniel » Ponedeljak, 14. Jul 2014, 17:24

To bi bila ovakva situacija:

kruznica i kvadrat.png
kruznica i kvadrat.png (1.57 KiB) Pogledano 2615 puta

Mislim da slika zaista sve govori. :) Pitagorina teorema i – rešen zadatak. :)
Samo, obrati pažnju na to da ti se traži prečnik kružnice, a ne poluprečnik – znači, kad nađeš [inlmath]r[/inlmath], treba da odgovoriš koliko je [inlmath]2r[/inlmath].
I do not fear death. I had been dead for billions and billions of years before I was born, and had not suffered the slightest inconvenience from it. – Mark Twain
Korisnikov avatar
Daniel  OFFLINE
Administrator

Zahvalio se: 5214 puta
Pohvaljen: 4974 puta

Postod @^2 » Ponedeljak, 14. Jul 2014, 19:02

Da to je to :) , hvala. Zbunilo me je to sto su rekli da prolazi kroz srediste, a meni se cini da ona u stvari dodiruje.
@^2  OFFLINE

Postod @^2 » Ponedeljak, 14. Jul 2014, 19:13

Moja greska, da, prolazi.
@^2  OFFLINE

• +1

Postod Daniel » Utorak, 15. Jul 2014, 20:52

Verovatno te bunilo to što je u zadatku rečeno da kružnica prolazi kroz središte te stranice kvadrata, a nije rečeno da dodiruje tu stranicu.
To što prolazi kroz središte te stranice, može značiti i da seče, ali i da dodiruje tu stranicu – bitno je samo da sadrži tu središnju tačku stranice.

U ovom slučaju je sasvim lako dokazati da, ako kružnica sadrži središte te naspramne stranice, onda može jedino da dodiruje tu stranicu, ne i da je seče.

Pošto kružnica sadrži dve krajnje tačke jedne stranice kvadrata, to znači da će ta stranica kvadrata biti tetiva te kružnice, što, opet, znači da se centar te kružnice mora nalaziti na simetrali te stranice kvadrata, kao tetive te kružnice.
Simetrala te stranice kvadrata je istovremeno i simetrala naspramne stranice. Pošto se na simetrali naspramne stranice nalazi centar kružnice, a središnja tačka naspramne stranice (koja se takođe nalazi na simetrali) pripada kružnici, sledi da je naspramna stranica tangenta te kružnice, tj. da se kružnica i naspramna stranica dodiruju.
I do not fear death. I had been dead for billions and billions of years before I was born, and had not suffered the slightest inconvenience from it. – Mark Twain
Korisnikov avatar
Daniel  OFFLINE
Administrator

Zahvalio se: 5214 puta
Pohvaljen: 4974 puta

Povratak na GEOMETRIJA