Korisnički Kontrolni Panel
Pogledajte svoj profil
Pogledajte svoje postove
ČPP
Prijavite se

Matematički forum na kojem možete da diskutujete o raznim matematičkim oblastima, pomognete drugima oko rešavanja zadataka, a i da dobijete pomoć kada vam zatreba

Index stranica OSTALE MATEMATIČKE OBLASTI GEOMETRIJA

Valjak upisan u loptu – prijemni ETF 2003.

[inlmath]\triangle ABC\sim\triangle A'B'C'[/inlmath]

Valjak upisan u loptu – prijemni ETF 2003.

Postod Gamma » Nedelja, 24. Avgust 2014, 19:59

Prijemni ispit ETF – 1. jul 2003.
11. zadatak

Ja uopste ne znam kako da ga postavim ovaj zadatak. Jedino sto mi pada na pamet je da visinu trazimo preko extrema kvadratne funkcije. Uopste nemam pojma kako upisati valjak u loptu. Ako moze neka skica sa oznakama i neka ideja kako krenuti?

Visina valjka maksimalne zapremine upisanog u loptu poluprecnika [inlmath]\sqrt3[/inlmath] jednaka je?
[inlmath]A)\;1;\quad[/inlmath] [inlmath]\enclose{box}{B)}\;2;\quad[/inlmath] [inlmath]C)\;2\sqrt2;\quad[/inlmath] [inlmath]D)\;\sqrt3;\quad[/inlmath] [inlmath]E)\;\displaystyle\frac{3}{2}.[/inlmath]
Gamma  OFFLINE

Zahvalio se: 183 puta
Pohvaljen: 239 puta

Sharuj ovu temu na:

Share on Facebook Facebook Share on Twitter Twitter Share on MySpace MySpace Share on Google+ Google+
  • +1

Re: Valjak upisan u loptu – prijemni ETF 2003.

Postod Daniel » Nedelja, 24. Avgust 2014, 20:37

Skica bi izgledala ovako:

valjak.png
valjak.png (1.66 KiB) Pogledano 5716 puta

Na osnovu te skice možeš poluprečnik osnove valjka [inlmath]r[/inlmath] da izraziš preko visine valjka [inlmath]H[/inlmath]. Tako dobijeni izraz uvrstiš umesto [inlmath]r[/inlmath] u formulu za zapreminu valjka i dobio si formulu za zapreminu valjka izraženu samo preko njegove visine [inlmath]H[/inlmath]. Pošto se traži [inlmath]H[/inlmath] za koje će zapremina valjka biti maksimalna, nađeš prvi izvod zapremine po visini [inlmath]H[/inlmath], izjednačiš ga s nulom i odatle nađeš [inlmath]H[/inlmath]. Kako bi se uverio da je u pitanju maksimum zapremine a ne minimum, nađeš još i drugi izvod zapremine, uvrstiš tako dobijeno [inlmath]H[/inlmath] i, pošto ćeš dobiti negativnu vrednost, znači da jeste u pitanju maksimum, kao što se i traži.
I do not fear death. I had been dead for billions and billions of years before I was born, and had not suffered the slightest inconvenience from it. – Mark Twain
Korisnikov avatar
Daniel  OFFLINE
Administrator

Zahvalio se: 5214 puta
Pohvaljen: 4974 puta

Postod Gamma » Nedelja, 24. Avgust 2014, 21:46

Hvala Daniele. Dobijem [inlmath]P=3\pi H-\frac{\pi H^3}{4}[/inlmath]. Ali probem je u tome sto nisam ucio izvode tek sam treci razred zavrsio. Ja sam mislio da se ovo moze preko kvadratne funkcije njenih extrema ja sam zadatke ovakvog tipa uvijek na taj nacin radio ali nema veze ostavicu ovo za poslije.
Gamma  OFFLINE

Postod Daniel » Nedelja, 24. Avgust 2014, 22:00

Čudno, mi smo izvode radili već u drugom srednje... Vremena se menjaju...
Zadaci ovog tipa se ponekad mogu uraditi preko kvadratne funkcije, onda kad se u izrazu za traženu veličinu dobije kvadratna funkcija. Ali, pošto ti ovde figuriše [inlmath]H^3[/inlmath], u pitanju je ne kvadratna, već kubna funkcija, tako da mora preko izvoda...
I do not fear death. I had been dead for billions and billions of years before I was born, and had not suffered the slightest inconvenience from it. – Mark Twain
Korisnikov avatar
Daniel  OFFLINE
Administrator

Zahvalio se: 5214 puta
Pohvaljen: 4974 puta

Postod kristinaaa » Sreda, 11. Mart 2015, 21:09

Pokusala sam da uradim ovaj zadatak, ali me buni kada treba prvi izvod da se nadje, pa ako moze pomoc :)

Zahvalio se: 81 puta
Pohvaljen: 6 puta

Postod Sinisa » Sreda, 11. Mart 2015, 21:22

izrazis poluprecnik baze valjka preko visine, i to uvrstis u formulu za zapreminu

kada uvrstis sve to u formulu za zapreminu (imaces samo jednu nepoznatu [inlmath]H[/inlmath]) onda nadjes izvod te funkcije, tj nadjes izvod pa onda odredis ekstrem (nadjes [inlmath]H[/inlmath] za koje ce taj izvod biti jednak nuli) pa onda uradis drugi izvod da provjeris da li je to max ili min...
Sinisa  OFFLINE

Zahvalio se: 74 puta
Pohvaljen: 399 puta

Postod Gamma » Sreda, 11. Mart 2015, 21:58

Šta ti tačno nije jasno? Gore sam već napisao formulu samo je potrebno naći prvi izvod, ispred [inlmath]H[/inlmath] ima konstanta a to možeš a i ne moraš da rastavljaš kao izvod proizvoda. Dobiješ [inlmath]H_\text{max}=2[/inlmath] i [inlmath]H_\text{min}=-2[/inlmath]
Gamma  OFFLINE

Postod Gamma » Sreda, 11. Mart 2015, 22:17

Da ne bude neke zabune kada sam napisao [inlmath]\min[/inlmath] i [inlmath]\max[/inlmath] mislio sam da će za tu vrijednost [inlmath]H[/inlmath] dobiti maximalna ili minimalna površina. A ne da je to maksimalna i minimalna visina.
Gamma  OFFLINE

Postod Sinisa » Sreda, 11. Mart 2015, 22:30

prvo se postave uslovi da [inlmath]H[/inlmath] mora biti pozitivno... mozda je buni to tvoje oznacavanje zapremina kao [inlmath]P[/inlmath] umjesto [inlmath]V[/inlmath]...

i u prethodnom postu si napisao da se trazi povrsina, a trazi se zapremina...
Sinisa  OFFLINE

Zahvalio se: 74 puta
Pohvaljen: 399 puta

Postod Gamma » Sreda, 11. Mart 2015, 22:49

Nisam ni pročitao zadatak :crazy: Odmah čim sam vidio [inlmath]P[/inlmath] poletio sam na površinu. A zapremina je u pitanju. Greška je treba stavili [inlmath]V[/inlmath] umjesto [inlmath]P[/inlmath].
Gamma  OFFLINE

Povratak na GEOMETRIJA