Nadam se da mi Miladin neće zameriti što bih, u njegovom odsustvu, ja pokušao da dam odgovor, a on me može, po potrebi, naknadno dopuniti.

Citirani uslov obezbeđuje da se neki broj [inlmath]\alpha[/inlmath] nalazi izvan intervala [inlmath]\left[x_1,x_2\right][/inlmath], gde [inlmath]x_1[/inlmath] i [inlmath]x_2[/inlmath] označavaju realne korene kvadratne funkcije [inlmath]ax^2+bx+c[/inlmath], gde je [inlmath]a>0[/inlmath], kao u zadatom primeru. Ovo [inlmath]a>0[/inlmath] je vrlo bitno, jer tada grafik funkcije ima teme okrenuto prema dole, kao na slici,

- uslov.png (1.97 KiB) Pogledano 628 puta
to jest, uz prethodno postavljen uslov da je diskriminanta veća od nule, funkcija za sve vrednosti koje se nalaze u intervalu van [inlmath]\left[x_1,x_2\right][/inlmath] (kao [inlmath]\alpha[/inlmath] i [inlmath]\gamma[/inlmath] na slici) ima pozitivnu vrednost, dok za sve vrednosti unutar intervala [inlmath]\left[x_1,x_2\right][/inlmath] (kao [inlmath]\beta[/inlmath] na slici) ima negativnu vrednost. Znači,
[dispmath]\alpha,\gamma\notin\left[x_1,x_2\right],\quad\beta\in\left(x_1,x_2\right)\\
\Rightarrow\quad f\left(\alpha\right)=a\alpha^2+b\alpha+c>0,\quad f\left(\beta\right)=a\beta^2+b\beta+c<0,\quad f\left(\gamma\right)=a\gamma^2+b\gamma+c>0[/dispmath]
E sad, Miladin je ovaj uslov primenio na jedinicu, koja treba da bude izvan intervala [inlmath]\left[x_1,x_2\right][/inlmath]. Treba da bude izvan tog intervala, jer je rečeno da su oba rešenja veća od jedinice. A čim je jedinica izvan intervala, znači da [inlmath]f\left(1\right)=a\cdot 1^2+b\cdot 1+c=a+b+c[/inlmath], prema prethodno prikazanom rezonu, mora biti pozitivno.
Pošto kvadratna jednačina glasi [inlmath]x^2+(m-4)\cdot x+4=0[/inlmath], odatle je:
[dispmath]a=1;\quad b=m-4;\quad c=4[/dispmath]
pa se malopre postavljen uslov [inlmath]a+b+c>0[/inlmath] svodi na [inlmath]1+m-\cancel 4+\cancel 4>0[/inlmath], tj. na [inlmath]m>-1[/inlmath].
To je, dakle, uslov da se jedinica nalazi izvan intervala [inlmath]\left[x_1,x_2\right][/inlmath]. A da bi se jedinica nalazila levo od tog intervala, tj. da su oba rešenja kvadratne jednačine veća od [inlmath]1[/inlmath], to se obezbeđuje dodatnim uslovom da je [inlmath]x[/inlmath]-koordinata temena kvadratne funkcije veća od [inlmath]1[/inlmath], tj. [inlmath]-\frac{b}{2a}>1[/inlmath].