Korisnički Kontrolni Panel
Pogledajte svoj profil
Pogledajte svoje postove
ČPP
Prijavite se

Matematički forum na kojem možete da diskutujete o raznim matematičkim oblastima, pomognete drugima oko rešavanja zadataka, a i da dobijete pomoć kada vam zatreba

Index stranica ‹ OSTALE MATEMATIČKE OBLASTI ‹ ANALITIČKA GEOMETRIJA

Napisati jednacinu prave kroz tacku

[inlmath]\left(x-p\right)^2+\left(y-q\right)^2=R^2[/inlmath]

Napisati jednacinu prave kroz tacku

Postod whodin » Utorak, 02. Septembar 2014, 01:14

Ovako glasi zadatak:

Napisati jednacinu prave koja prolazi kroz tacku [inlmath]A(-1, 3)[/inlmath] i sece pravu [inlmath]l:\;3x+2y+2=0[/inlmath] pod uglom od [inlmath]\pi/4[/inlmath]

Pokusala sam nesto da uradim, da izvucem [inlmath]kp[/inlmath] od date jednacine i da zamenim ugao sa [inlmath]\pi/4[/inlmath] tj. [inlmath]45^\circ[/inlmath] kako bih nasla [inlmath]k_2[/inlmath] i sastavila novu jednacinu ali mi to nesto nije islo..tako da me zanima jel se zadatak radi na taj nacin ili na totalno drugaciji? :kojik:
Korisnikov avatar
whodin  OFFLINE

Zahvalio se: 18 puta
Pohvaljen: 0 puta

Sharuj ovu temu na:

Share on Facebook Facebook Share on Twitter Twitter Share on MySpace MySpace Share on Google+ Google+

Re: Napisati jednacinu prave kroz tacku

Postod Daniel » Utorak, 02. Septembar 2014, 01:46

Jeste, radi se na taj način – znači, prvo odrediš koeficijent pravca tražene prave iz uslova da s datom pravom zaklapa taj ugao, a zatim, na osnovu izračunatog koeficijenta pravca i tačke koju tražena prava sadrži, odrediš i jednačinu te prave.

Za koeficijent pravca tražene prave može se dobiti ili [inlmath]k=-\frac{1}{5}[/inlmath] ili [inlmath]k=5[/inlmath] i oba rešenja bi trebalo da budu priznata kao tačna, zavisno od toga u kom smeru se posmatra ugao između te dve prave. Jesi li dobila neko od ova dva rešenja za koeficijent pravca?

Možeš nam napisati šta ti to tačno nije išlo, pa ćemo da pomognemo i objasnimo. :)
I do not fear death. I had been dead for billions and billions of years before I was born, and had not suffered the slightest inconvenience from it. – Mark Twain
Korisnikov avatar
Daniel  OFFLINE
Administrator

Zahvalio se: 5214 puta
Pohvaljen: 4975 puta

Postod whodin » Utorak, 02. Septembar 2014, 11:35

nisam,zato sam i postavila zadatak..dobila sam da mi je [inlmath]k_2=\frac{2\sqrt{2}-6}{4+3\sqrt{2}}[/inlmath]
[dispmath]3x+2y+2=0[/dispmath]
odatle sam dobila:
[dispmath]y=-\frac{3}{2}x-1[/dispmath]
gde mi je [inlmath]k_1=-\frac{3}{2}[/inlmath]
[dispmath]\mathrm{tg}\:\phi=\left|\frac{k_2-k_1}{1+k_2k_1}\right|[/dispmath][dispmath]\frac{\sqrt{2}}{2}=\left|\frac{k_2+\frac{3}{2}}{1-\frac{3}{2}k_2}\right|=\left|\frac{2k_2+3}{2-3k_2}\right|[/dispmath][dispmath]\frac{2k_2+3}{2-3k_2}=\frac{\sqrt{2}}{2}\quad\Rightarrow\quad 2(2k_2+3)=\sqrt{2}(2-3k_2);\quad 4k_2+3\sqrt{2}k_2=2\sqrt{2}-6\quad\Rightarrow\quad k_2=\frac{2\sqrt{2}-6}{4+3\sqrt{2}}[/dispmath]
:eh:
Korisnikov avatar
whodin  OFFLINE

Postod Daniel » Utorak, 02. Septembar 2014, 11:43

[inlmath]\mathrm{tg}\frac{\pi}{4}[/inlmath] nije [inlmath]\frac{\sqrt 2}{2}[/inlmath], već [inlmath]1[/inlmath]. :) Verovatno si pomešala sa sinusom i kosinusom, jer je [inlmath]\sin\frac{\pi}{4}=\cos\frac{\pi}{4}=\frac{\sqrt 2}{2}[/inlmath], ali [inlmath]\mathrm{tg}\frac{\pi}{4}=1[/inlmath].

Samo to ispravi i dobićeš [inlmath]k_2=-\frac{1}{5}[/inlmath], što je jedno od dva tačna rešenja.
I do not fear death. I had been dead for billions and billions of years before I was born, and had not suffered the slightest inconvenience from it. – Mark Twain
Korisnikov avatar
Daniel  OFFLINE
Administrator

Postod whodin » Utorak, 02. Septembar 2014, 12:17

jao da! :facepalm:
hvala! :)

dobila sam da mi je [inlmath]k_2=-\frac{1}{5}[/inlmath] i kad ubacim [inlmath]A(-1,3)[/inlmath] u [inlmath]y-y_2=k(x-x_2)[/inlmath] dobijam [inlmath]5y+x-14=0[/inlmath] :)
Korisnikov avatar
whodin  OFFLINE

• +1

Postod Daniel » Utorak, 02. Septembar 2014, 14:21

:correct:
To je jedno od dva moguća rešenja. Drugo rešenje bi dobila kad bi izraz unutar apsolutne vrednosti, [inlmath]\frac{k_2-k_1}{1+k_2k_1}[/inlmath], izjednačila sa [inlmath]-1[/inlmath] (jer je apsolutna vrednost od [inlmath]-1[/inlmath] takođe [inlmath]1[/inlmath], koliko iznosi [inlmath]\mathrm{tg}\frac{\pi}{4}[/inlmath]) i za taj drugi slučaj bi se dobilo [inlmath]k_2=5[/inlmath].
Korisnikov avatar
Daniel  OFFLINE
Administrator

Povratak na ANALITIČKA GEOMETRIJA