Korisnički Kontrolni Panel
Pogledajte svoj profil
Pogledajte svoje postove
ČPP
Prijavite se

Matematički forum na kojem možete da diskutujete o raznim matematičkim oblastima, pomognete drugima oko rešavanja zadataka, a i da dobijete pomoć kada vam zatreba

Index stranica ‹ OSTALE MATEMATIČKE OBLASTI ‹ ANALITIČKA GEOMETRIJA

Napisati rastojanje izmedju ravni

[inlmath]\left(x-p\right)^2+\left(y-q\right)^2=R^2[/inlmath]

Napisati rastojanje izmedju ravni

Postod JelenaPa » Nedelja, 31. Avgust 2014, 17:16

Zadatak:

b) Ispitati uzajamni odnos ravni [inlmath]q:\;2x+3y−z=6[/inlmath] i [inlmath]p:\;−x+3y+2z=−3[/inlmath]. Ako se ove dve ravni seku, odrediti jednačinu presečne prave, a ako su paralelne odrediti rastojanje izmedju njih.
Prvi deo zadatka znam da uradim,tj.ako se seku,ali kako da odredim rastojanje izmedju njih?

Zahvalio se: 0 puta
Pohvaljen: 0 puta

Sharuj ovu temu na:

Share on Facebook Facebook Share on Twitter Twitter Share on MySpace MySpace Share on Google+ Google+

Re: Napisati rastojanje izmedju ravni

Postod Daniel » Nedelja, 31. Avgust 2014, 23:59

(Pretpostavljam da je naslov teme „Napisati rastojanje izmedju pravih“ pogrešan, pa sam ga korigovao.)

Pa, jesi li odredila da li se te ravni seku ili su paralelne? :) Od toga zavisi da li nakon toga tražiš njihov presek ili njihovo rastojanje, baš kao što je i navedeno u tekstu zadatka.
I do not fear death. I had been dead for billions and billions of years before I was born, and had not suffered the slightest inconvenience from it. – Mark Twain
Korisnikov avatar
Daniel  OFFLINE
Administrator

Zahvalio se: 5214 puta
Pohvaljen: 4975 puta

Postod JelenaPa » Sreda, 03. Septembar 2014, 13:17

Da,ako sam dobro proverila seku se :D ali za slucaj da mi se pojavi takav zadatak a da su paralelne ne znam kako da odredim rastojanje,radili smo samo od tacke npr. [inlmath]M[/inlmath]. :P

Zahvalio se: 0 puta
Pohvaljen: 0 puta

Postod Daniel » Sreda, 03. Septembar 2014, 15:58

Uzmeš neku proizvoljnu tačku na jednoj od te dve paralelne ravni, najbolje tako da dve koordinate te tačke budu nule, radi što jednostavnijeg računa. Zatim kroz tu tačku postaviš pravu normalnu na te dve ravni. Nađeš presek te prave s onom drugom ravni, a zatim odrediš rastojanje tog preseka od prvobitno odabrane tačke na prvoj ravni. To će, ujedno, biti i rastojanje između te dve paralelne ravni.

Moglo bi se to izračunati i u opštim brojevima. Za dve paralelne ravni, [inlmath]Ax+By+Cz=D[/inlmath] i [inlmath]Ax+By+Cz=E[/inlmath], treba da se dobije (ako nigde nisam omašio u računu)
[dispmath]d=\frac{\left|D-E\right|}{\sqrt{A^2+B^2+C^2}}[/dispmath]
I do not fear death. I had been dead for billions and billions of years before I was born, and had not suffered the slightest inconvenience from it. – Mark Twain
Korisnikov avatar
Daniel  OFFLINE
Administrator

Zahvalio se: 5214 puta
Pohvaljen: 4975 puta

Povratak na ANALITIČKA GEOMETRIJA