Nije nam čak ni potrebno poznavanje sinusa. Trougao koji sam na gornjoj slici obojio zeleno ima uglove [inlmath]30^\circ[/inlmath], [inlmath]60^\circ[/inlmath] i [inlmath]90^\circ[/inlmath], što znači da predstavlja polovinu jednakostraničnog trougla.
Tu polovinu jednakostraničnog trougla prikazao sam (takođe zelenom bojom) i na sledećoj slici:

- polovina jednakostranicnog trougla.png (1009 Bajta) Pogledano 10471 puta
Dakle, tu polovinu dobijemo tako što iz bilo kog temena jednakostraničnog trougla spustimo visinu na naspramnu stranicu i zatim taj jednakostranični trougao „presečemo“ po toj visini, čime dobijemo dve polovine, tj. dva pravougla trougla od kojih svaki ima uglove [inlmath]30^\circ[/inlmath], [inlmath]60^\circ[/inlmath] i [inlmath]90^\circ[/inlmath]. Sa slike se vidi da će kraća kateta takvog pravouglog trougla biti jednaka polovini hipotenuze.
Šta je poenta – kod pravouglog trougla s uglovima [inlmath]30^\circ[/inlmath] i [inlmath]60^\circ[/inlmath] kraća kateta je jednaka polovini hipotenuze. To je primenjeno u rešenju ovog zadatka koje sam gore izložio.