Korisnički Kontrolni Panel
Pogledajte svoj profil
Pogledajte svoje postove
ČPP
Prijavite se

Matematički forum na kojem možete da diskutujete o raznim matematičkim oblastima, pomognete drugima oko rešavanja zadataka, a i da dobijete pomoć kada vam zatreba

Index stranica ‹ OSTALE MATEMATIČKE OBLASTI ‹ GEOMETRIJA

Valjak

[inlmath]\triangle ABC\sim\triangle A'B'C'[/inlmath]

Valjak

Postod gliga97 » Nedelja, 02. Novembar 2014, 18:51

Oko osnove valjka opisan je jednakokraki trapez povrsine [inlmath]50[/inlmath] sa ostrim uglom od [inlmath]30[/inlmath] stepeni.Izracunati povrsinu i zapreminu valjka ako je njegova visina jednaka kraku trapeza.
gliga97  OFFLINE

Zahvalio se: 0 puta
Pohvaljen: 0 puta

Sharuj ovu temu na:

Share on Facebook Facebook Share on Twitter Twitter Share on MySpace MySpace Share on Google+ Google+

Re: Valjak

Postod gliga97 » Nedelja, 02. Novembar 2014, 19:29

Ja sam pokusao tako sto sam mislio da je ovaj trapez tangenti cetvorougao i onda je [inlmath]a+b=2c[/inlmath].Koristio sam i [inlmath]\cos 30^\circ[/inlmath] ali nikako nisam mogao da dobijem stranije i uvek dodjem do corsokaka.Ako neko moze neka lepo objasni,unapred puno hvala.
gliga97  OFFLINE

• +1

Postod Gamma » Nedelja, 02. Novembar 2014, 20:09

Cosinus ti ne treba. Probaj preko sinusa jer on daje vezu između visine i kraka trapeza. A u ovome slučaju visina ti je prečnik kružnice.
Gamma  OFFLINE

Zahvalio se: 183 puta
Pohvaljen: 239 puta

Postod Daniel » Nedelja, 02. Novembar 2014, 22:21

Upravo tako, koristiš sinus. Data ti je površina,
[dispmath]P=\frac{a+b}{2}\cdot h=50[/dispmath]
a pošto si zaključio da je [inlmath]a+b=2c[/inlmath], možeš u formuli za površinu [inlmath]a+b[/inlmath] zameniti sa [inlmath]2c[/inlmath] i dobiti:
[dispmath]\frac{\cancel 2c}{\cancel 2}\cdot h=50\quad\Rightarrow\quad c\cdot h=50[/dispmath]
To ti je jedna jednačina u kojoj figurišu [inlmath]c[/inlmath] i [inlmath]h[/inlmath]. Da bi mogao da odrediš [inlmath]c[/inlmath] i [inlmath]h[/inlmath], potrebna ti je još jedna jednačina u kojoj figurišu [inlmath]c[/inlmath] i [inlmath]h[/inlmath], kako bi imao sistem od dve jednačine s dve nepoznate.

Drugu jednačinu dobijaš upravo koristeći sinus ugla od [inlmath]30^\circ[/inlmath] (na slici žućkasto obeležen pravougli trougao):

osnova valjka.png
osnova valjka.png (1.74 KiB) Pogledano 1299 puta
I do not fear death. I had been dead for billions and billions of years before I was born, and had not suffered the slightest inconvenience from it. – Mark Twain
Korisnikov avatar
Daniel  OFFLINE
Administrator

Zahvalio se: 5214 puta
Pohvaljen: 4975 puta

Postod gliga97 » Nedelja, 02. Novembar 2014, 23:08

Hvala punoo :D dobio sam tacno resenje
gliga97  OFFLINE

Povratak na GEOMETRIJA