Korisnički Kontrolni Panel
Pogledajte svoj profil
Pogledajte svoje postove
ČPP
Prijavite se

Matematički forum na kojem možete da diskutujete o raznim matematičkim oblastima, pomognete drugima oko rešavanja zadataka, a i da dobijete pomoć kada vam zatreba

Index stranica OSTALE MATEMATIČKE OBLASTI GEOMETRIJA

Površine i zapremine obrtnih tela

[inlmath]\triangle ABC\sim\triangle A'B'C'[/inlmath]

Površine i zapremine obrtnih tela

Postod gliga97 » Nedelja, 02. Novembar 2014, 23:13

Ova dva sam isto pokusavao da uradim ali mi nije islo.
1) Romb cije su dijagonale [inlmath]3\mbox{ dm}[/inlmath] i [inlmath]4\mbox{ dm}[/inlmath] rotira oko visine koja sadrzi srediste romba,Izracunati zapreminu dobijenog tela.
Ja mislim da je zapremina jednaka jednaka 2x zapremina zarubljenje kupe ako sam dobro sliku nacrtao.Ali ne mogu da dobijem poluprecike koje su mu potrebni.
2) Stranice pravougaonika su [inlmath]20[/inlmath] i [inlmath]15[/inlmath].Izracunati povrsinu tela koje nastaje pri rotaciji pravougaonika oko jedne svoje dijagonale.
Poslednji put menjao Daniel dana Ponedeljak, 03. Novembar 2014, 01:02, izmenjena samo jedanput
Razlog: Izmenjen naslov teme u adekvatniji
gliga97  OFFLINE

Zahvalio se: 0 puta
Pohvaljen: 0 puta

Sharuj ovu temu na:

Share on Facebook Facebook Share on Twitter Twitter Share on MySpace MySpace Share on Google+ Google+

Re: Površine i zapremine obrtnih tela

Postod Daniel » Ponedeljak, 03. Novembar 2014, 01:00

Molim te da se upoznaš s Pravilnikom foruma. U njemu je (tačka 9.) upravo naziv koji si ti dao ovoj temi („Geometrija“) naveden kao primer naziva kakve ne treba davati temama. :) Prepravio sam naziv ove teme. Naravno, podrazumeva se da treba da pročitaš i ostale tačke Pravilnika. :)

Za prvi zadatak skica bi izgledala ovako:

romb.png
romb.png (3.68 KiB) Pogledano 8723 puta

Dobro si rekao, obrtno telo će biti sastavljeno od dve zarubljene kupe. Prava koja je na slici obojena plavo predstavlja osu rotacije (visina koja prolazi kroz centar romba), a prava koja je na slici obojena zeleno pripada ravni koja predstavlja granicu između te dve zarubljene kupe. Gornja zarubljena kupa imaće poluprečnik gornje osnove [inlmath]CM[/inlmath] i poluprečnik donje osnove [inlmath]\frac{a}{2}[/inlmath], dok će donja zarubljena kupa imati poluprečnik gornje osnove [inlmath]\frac{a}{2}[/inlmath] i poluprečnik donje osnove [inlmath]AN[/inlmath]. Naravno, [inlmath]AN=CM[/inlmath].

Pretpostavljam da ti nije problem da nađeš stranicu [inlmath]a[/inlmath] romba (Pitagorina teorema primenjena na bilo koji od trouglova [inlmath]\triangle AOB[/inlmath], [inlmath]\triangle BOC[/inlmath], [inlmath]\triangle COD[/inlmath] ili [inlmath]\triangle DOA[/inlmath]).
[inlmath]CM[/inlmath] nađeš tako što uočiš sličnost trouglova [inlmath]\triangle COD[/inlmath] i [inlmath]\triangle CMO[/inlmath]. Pošto u trouglu [inlmath]\triangle COD[/inlmath] znaš sve stranice, pa samim tim i njihove odnose, a u trouglu [inlmath]\triangle CMO[/inlmath] znaš jednu stranicu, [inlmath]CO[/inlmath], možeš odrediti i njegove stranice [inlmath]CM[/inlmath] i [inlmath]MO[/inlmath] (ova druga ti je isto potrebna, jer predstavlja visinu kako gornje, tako i donje zarubljene kupe). Kad si našao [inlmath]CM[/inlmath], time si, kao što rekoh, našao i [inlmath]AN[/inlmath], jer je [inlmath]AN=CM[/inlmath].

Možda bi sad umeo da uradiš i drugi zadatak? Imaš li za njega ideju? Jesi li nacrtao skicu i uočio od kojih će se geometrijskih figura sastojati dobijeno obrtno telo?
I do not fear death. I had been dead for billions and billions of years before I was born, and had not suffered the slightest inconvenience from it. – Mark Twain
Korisnikov avatar
Daniel  OFFLINE
Administrator

Zahvalio se: 5213 puta
Pohvaljen: 4974 puta

Postod gliga97 » Ponedeljak, 03. Novembar 2014, 15:23

Pa mislim da ce dobijeno telo da se sastoji iz dve zarubljene kupe i dve obicne kupe,ali ako mozes da mi nacrtas skicu jer nisam siguran dal je ovo tacno.
gliga97  OFFLINE

Zahvalio se: 0 puta
Pohvaljen: 0 puta

Postod Daniel » Utorak, 04. Novembar 2014, 09:50

Tako je, dve zarubljene i dve obične kupe:

pravougaonik.png
pravougaonik.png (3.44 KiB) Pogledano 8702 puta

Isto kao i u prethodnom zadatku, koristi se Pitagorina teorema i sličnost odgovarajućih trouglova.
I do not fear death. I had been dead for billions and billions of years before I was born, and had not suffered the slightest inconvenience from it. – Mark Twain
Korisnikov avatar
Daniel  OFFLINE
Administrator

Postod denixue » Utorak, 18. Novembar 2014, 18:58

Da li se mozda dobije [inlmath]r_1=12[/inlmath], a [inlmath]r_2=\frac{75}{8}[/inlmath]
Poslednji put menjao Daniel dana Sreda, 19. Novembar 2014, 01:20, izmenjena samo jedanput
Razlog: Korekcija Latex-koda
denixue  OFFLINE

Zahvalio se: 4 puta
Pohvaljen: 1 puta

Postod denixue » Utorak, 18. Novembar 2014, 19:21

Daniel je napisao:Tako je, dve zarubljene i dve obične kupe:

pravougaonik.png

Isto kao i u prethodnom zadatku, koristi se Pitagorina teorema i sličnost odgovarajućih trouglova.

Povrsina ovog tela je [dispmath]\frac{20781}{16}[/dispmath] ili [dispmath]1298,8125[/dispmath]
denixue  OFFLINE

• +1

Postod Milovan » Utorak, 18. Novembar 2014, 23:23

Da, poluprecnik obe kupe je [inlmath]12[/inlmath], a visina [inlmath]9[/inlmath]. Za zarubljene kupe je veci poluprecnik [inlmath]12[/inlmath], manji [inlmath]\frac{75}{8}[/inlmath], a visina [inlmath]3,5[/inlmath]. Zbir povrsina svih omotaca ovih tela jednak je ukupnoj povrsini... Ostalo je samo zamena ovih vrednosti u formule.
Korisnikov avatar
Milovan  OFFLINE

Zahvalio se: 356 puta
Pohvaljen: 704 puta

Postod denixue » Sreda, 19. Novembar 2014, 00:23

Meni je poluprecnik kupe [inlmath]12[/inlmath] a poluprenick zarubljene kupe [inlmath]\frac{75}{8}[/inlmath]. Tako da mu to isto dodje :D
Poslednji put menjao Daniel dana Sreda, 19. Novembar 2014, 01:26, izmenjena samo jedanput
Razlog: Uklonjen nepotreban citat
denixue  OFFLINE

• +1

Postod Daniel » Sreda, 19. Novembar 2014, 01:22

@denixue, molim te da ne citiraš celu prethodnu poruku, jer za time nema potrebe. Već nekoliko takvih postova sam ti korigovao. Pravilnik, tačka 15. :!:
Nisam računao koliko treba da se dobije za površinu celog tela, ali za ovo rešenje,
denixue je napisao:Povrsina ovog tela je [dispmath]\frac{20781}{16}[/dispmath] ili [dispmath]1298,8125[/dispmath]

odmah možeš videti da ne valja, jer u konačnom rešenju mora figurisati [inlmath]\pi[/inlmath].
Korisnikov avatar
Daniel  OFFLINE
Administrator

Postod denixue » Sreda, 19. Novembar 2014, 09:13

Zaboravoi sam da napisem [inlmath]\pi[/inlmath], a i uvideo sam gresku samo omotaci se sabiraju, nesvesno sam izracunao sve i sabrao. :D
denixue  OFFLINE

Sledeća

Povratak na GEOMETRIJA