Korisnički Kontrolni Panel
Pogledajte svoj profil
Pogledajte svoje postove
ČPP
Prijavite se

Matematički forum na kojem možete da diskutujete o raznim matematičkim oblastima, pomognete drugima oko rešavanja zadataka, a i da dobijete pomoć kada vam zatreba

Index stranica ‹ OSTALE MATEMATIČKE OBLASTI ‹ GEOMETRIJA

Odnos povrsina omotaca kupe i valjka

[inlmath]\triangle ABC\sim\triangle A'B'C'[/inlmath]

Re: Odnos povrsina omotaca kupe i valjka

Postod denixue » Nedelja, 16. Novembar 2014, 17:59

Izvinjavam se svima.. Nisam lepo protumacio zadatak :D cudi me da niko nije primetio gresku. Zadatak glasi: U pravu kupu upisan je valjak. Dužina visine kupe je četiri, a izvodnica 6 puta veća od dužine visine valjka. Izračunati odnos površina omotača kupe i omotača valjka.

Posle je lako jer se preko pitagorine dobije da je poluprecnik kupe [inlmath]r_k=2H_v\cdot\sqrt{5}[/inlmath], onda je poluprecnik valjka [inlmath]r_v=\left(3H_v\cdot\sqrt{5}\right)/2[/inlmath]

I onda na kraju se dobije da je njihov odnos [inlmath]\frac{4}{1}[/inlmath]
denixue  OFFLINE

Zahvalio se: 4 puta
Pohvaljen: 1 puta

Sharuj ovu temu na:

Share on Facebook Facebook Share on Twitter Twitter Share on MySpace MySpace Share on Google+ Google+

Postod Gamma » Nedelja, 16. Novembar 2014, 18:03

Evo pogledao sam malo bolje. Ipak došlo je do zabune. Kada neko piše tako riječima a ne formulama vrlo lako može doći do zabune.Da si pisao u formule u latexu ne bi došlo do zabune sigurno.Ipak moja greška. Nego ima li ko odgovor na ono moje pitanje kako pronaći vezu između ona dva poluprečnika?
Gamma  OFFLINE

Zahvalio se: 183 puta
Pohvaljen: 239 puta

Postod denixue » Nedelja, 16. Novembar 2014, 18:06

Veza izmedju poluprecnika kupe i valjka se dodje na ovaj nacin
[dispmath]r_k\div r_v=H_k\div H_m[/dispmath]
Poslednji put menjao Daniel dana Nedelja, 16. Novembar 2014, 20:15, izmenjena samo jedanput
Razlog: Uklonjen nepotreban citat – Pravilnik, tačka 15!
denixue  OFFLINE

Postod Gamma » Nedelja, 16. Novembar 2014, 18:35

Dobro,to se dobije preko sličnosti trouglova.Tako sam i ja pokušavao raditi ali probaj uvrstiti sve podatke nećeš dobiti odnos kao realan broj.Smetaće ti visina valjka.Jedno da nju izraziš nekako preko poluprečnika tada bi moglo.Jer meni upravo tako treba da bih uvrstio u onaj odnos površina omotača.I na kraju da dođem do konačnoga rezultata. Ipak mislim najbolje je da pričekamo nekoga stručnijeg da odgovori na ovo pitanje.
Gamma  OFFLINE

Postod denixue » Nedelja, 16. Novembar 2014, 18:43

Ne znam da li si video ali nismo dobro razumeli zadatak, visina kupe je cetiri puta veca od visine valjka. Visina kupe nije br [inlmath]4[/inlmath].
Poslednji put menjao Daniel dana Nedelja, 16. Novembar 2014, 20:16, izmenjena samo jedanput
Razlog: Uklonjen nepotreban citat – Pravilnik, tačka 15!
denixue  OFFLINE

Postod Gamma » Nedelja, 16. Novembar 2014, 19:27

U pravu si. Znam sada gdje je bila zabuna.Odmah sam na početku zadatka vidio da nešto ne štima.
Gamma  OFFLINE

• +2

Postod Daniel » Nedelja, 16. Novembar 2014, 20:04

denixue je napisao:Izvinjavam se svima.. Nisam lepo protumacio zadatak :D cudi me da niko nije primetio gresku.

Mene bi čudilo da je neko primetio grešku, :P budući da i takav tekst zadatka, iako pogrešno napisan, izgleda savršeno logično.

denixue je napisao:Posle je lako jer se preko pitagorine dobije da je poluprecnik kupe [inlmath]r_k=2H_v\cdot\sqrt{5}[/inlmath], onda je poluprecnik valjka [inlmath]r_v=\left(3H_v\cdot\sqrt{5}\right)/2[/inlmath]

I onda na kraju se dobije da je njihov odnos [inlmath]\frac{4}{1}[/inlmath]

Može i na drugi način, bez Pitagore (po meni elegantnije, jer ne dobijamo kvadratne korene) – dođeš do [inlmath]\frac{M_k}{M_v}=\frac{3r_k}{r_v}[/inlmath] (do kojeg je Gamma došao):
[dispmath]\frac{M_k}{M_v}=\frac{\cancel{\pi}r_ks}{2\cancel{\pi}r_vH_v}=\frac{r_k\cdot 6\cancel{H_v}}{2r_v\cancel{H_v}}=\frac{3r_k}{r_v}[/dispmath]
a onda se odnos [inlmath]\frac{r_k}{r_v}[/inlmath] može naći, kako je već i rečeno, iz sličnosti trouglova – ali, evo i ilustracije:

kupa i valjak.png
kupa i valjak.png (2.43 KiB) Pogledano 498 puta
I do not fear death. I had been dead for billions and billions of years before I was born, and had not suffered the slightest inconvenience from it. – Mark Twain
Korisnikov avatar
Daniel  OFFLINE
Administrator

Zahvalio se: 5214 puta
Pohvaljen: 4975 puta

Postod Gamma » Nedelja, 16. Novembar 2014, 20:27

Daniele i ja sam to tako radio i sigurno je to najjednostavniji način.Ko bi rekao da će se ovaj zadatak svesti na ovo.Baš napravljena mala zamka oko tumačenja broja četiri.
Gamma  OFFLINE

Prethodna

Povratak na GEOMETRIJA