1. zadatakGamma je napisao:Po čemu si zaključio da tačka [inlmath]O[/inlmath] zelenu pravu djeli na dva dijela po [inlmath]\frac{a}{2}[/inlmath]. Ja sam tu nešto docrtavo preko translacije ,translatiram duž [inlmath]\overline{BC}[/inlmath] da prolazi korz tačku [inlmath]O[/inlmath] i onda isto translatiram duž [inlmath]\overline{AB}[/inlmath] do tačke [inlmath]O[/inlmath] i na osnovu toga zaključim .
Ne uspevam da ispratim ovaj tvoj postupak. Duž [inlmath]\overline{BC}[/inlmath] možeš na bezbroj načina translirati tako da prolazi korz tačku [inlmath]O[/inlmath]. Možeš je translirati tako da se tačka [inlmath]B[/inlmath] poklopi s tačkom [inlmath]O[/inlmath], možeš je translirati tako da se tačka [inlmath]C[/inlmath] poklopi s tačkom [inlmath]O[/inlmath], možeš je translirati tako da se središte duži [inlmath]BC[/inlmath] poklopi s tačkom [inlmath]O[/inlmath] itd. itd. Već sam te zamolio da se izražavaš precizno. A i ne vidim zbog čega nepotrebno komplikuješ. Ako je u zadatku lepo rečeno:
gliga97 je napisao:Romb cije su dijagonale [inlmath]3\mbox{ dm}[/inlmath] i [inlmath]4\mbox{ dm}[/inlmath] rotira oko visine koja sadrzi srediste romba,Izracunati zapreminu dobijenog tela.
onda, pošto ta visina sadrži središte romba, na osnovu simetrije zaključujemo i to da će „zelena duž“ biti podeljena visinom romba (tj. središtem romba) na dva jednaka dela. Pošto je dužina te duži jednaka stranici romba [inlmath]a[/inlmath], to će ona biti podeljena na delove dužina [inlmath]\frac{a}{2}[/inlmath].
Gamma je napisao:A što se tiče proračuna i izvođenja one formule tu mi je sve jasno,nema šta.Ja ne znam ni jedan drugi način da odredim visinu velike kupe sem da odredim [inlmath]x=\frac{r_2H}{r_1-r_2}[/inlmath] i dodam [inlmath]H[/inlmath] (visinu zarubljenje kupe) i dobijem visinu velike kupe.
Nema potrebe da računaš visinu velike kupe. Napišeš, jednostavno,
[dispmath]V_{ZK}=V_1-V_2=\frac{1}{3}\pi r_1^2\left(H+x\right)-\frac{1}{3}\pi r_2^2x=\frac{\pi}{3}\left[r_1^2\left(H+x\right)-r_2^2x\right]=\frac{\pi}{3}\left[r_1^2H+\left(r_1^2-r_2^2\right)x\right][/dispmath]
i onda iz [inlmath]\frac{r_1}{r_2}=\frac{H+x}{x}[/inlmath] izvedeš to [inlmath]x=\frac{r_2H}{r_1-r_2}[/inlmath] kao što si več i uradio, pa to uvrstiš umesto [inlmath]x[/inlmath]:
[dispmath]V_{ZK}=\frac{\pi}{3}\left[r_1^2H+\left(r_1^2-r_2^2\right)\frac{r_2H}{r_1-r_2}\right]=\frac{\pi}{3}\left[r_1^2H+\left(r_1+r_2\right)\cancel{\left(r_1-r_2\right)}\frac{r_2H}{\cancel{r_1-r_2}}\right]=\\
=\frac{\pi H}{3}\left[r_1^2+\left(r_1+r_2\right)\cdot r_2\right]=\frac{\pi H}{3}\left(r_1^2+r_1r_2+r_2^2\right)[/dispmath]
Gamma je napisao:Kada uvrstim u formulu za zapreminu zarubljenje kupe sve podatke opet se dobije neki neobičan broj ali nema veze valjda je sada dobro.
[dispmath]\cdots[/dispmath][dispmath]V_u=\frac{12\pi}{15}\left(\frac{64}{25}+2+\frac{25}{16}\right)\mbox{ dm}^3[/dispmath]
To je OK, s tim da u razlomku [inlmath]\frac{12\pi}{15}[/inlmath], naravno, skratiš brojilac i imenilac, a izraz u zagradi sračunaš i dobiješ [inlmath]\frac{2449}{400}[/inlmath]. I onda je konačno (sređeno) rešenje
[dispmath]V_u=\frac{2449}{500}\pi\mbox{ dm}^3[/dispmath]
2. zadatakGamma je napisao:Rješenje mi se ne poklapa sa onim kao što je denixue napiso.
Rešenje ti je tačno, ali ti se ne poklapa s denixuovim, jer je i sâm denixue napisao da njegovo rešenje ne valja zbog toga što je greškom sabirao i površine osnova i površine omotača, umesto da sabira samo površine omotača.
Gamma je napisao:Milovane koliko ja vidim visine nisu ni potrebne.
Pošto se Milovan ne oglašava, pretpostavljam da mi neće zameriti što ću ja odgovoriti na pitanje upućeno njemu. Visine nisu potrebne za izračunavanje samih površina omotača, ali su potrebne da bi pomoću njih, na osnovu sličnosti trouglova, odredio izvodnicu zarubljene kupe, koja ti, opet, jeste potrebna za izračunavanje površine omotača iste.
Gamma je napisao:[inlmath]r_1=12[/inlmath] poluprečnik velike kupe
[inlmath]r_2=\frac{75}{8}[/inlmath] poluprečnik zarubljene kupe
Haj'mo da se izražavamo precizno – kupa i zarubljena kupa nemaju poluprečnike.

Poluprečnike imaju njihove osnove. Dakle,
[inlmath]r_1=12[/inlmath] poluprečnik osnove velike kupe
[inlmath]r_2=\frac{75}{8}[/inlmath] poluprečnik manje osnove zarubljene kupe