Korisnički Kontrolni Panel
Pogledajte svoj profil
Pogledajte svoje postove
ČPP
Prijavite se

Matematički forum na kojem možete da diskutujete o raznim matematičkim oblastima, pomognete drugima oko rešavanja zadataka, a i da dobijete pomoć kada vam zatreba

Index stranica MATEMATIČKA ANALIZA KOMPLEKSNA ANALIZA

Elementi skupa s kompleksnim brojem

[inlmath]e^{i\varphi}=\cos\varphi+i\sin\varphi[/inlmath]

Elementi skupa s kompleksnim brojem

Postod andrijana_ » Petak, 23. Januar 2015, 15:00

Koliko elemenata ima skup [dispmath]\{i^k+i^-k\}^+\infty[/dispmath] za [inlmath]k=1[/inlmath]?
Potrebna mi je pomoć bar oko ideje za ovaj zadatak. Kako da pronadjem broj elemenata skupa? Rešavala sam kao izraz čime dobijam neodređeno, ali to je bio potpuno pogrešan pristup.

Zahvalio se: 85 puta
Pohvaljen: 17 puta

Sharuj ovu temu na:

Share on Facebook Facebook Share on Twitter Twitter Share on MySpace MySpace Share on Google+ Google+

Re: Elementi skupa s kompleksnim brojem

Postod Daniel » Petak, 23. Januar 2015, 19:42

Ako izraz unutar vitičaste zagrade glasi
[dispmath]i^k+i^{-k}[/dispmath]
za taj izraz treba da dobiješ da je jednak nuli za [inlmath]k=1[/inlmath] (i, uopšte, za bilo koje neparno [inlmath]k[/inlmath]).

A ovo ostalo kako je napisano, zaista ne razumem. Proveri jesi li dobro otkucala formulu u Latex-u.
I do not fear death. I had been dead for billions and billions of years before I was born, and had not suffered the slightest inconvenience from it. – Mark Twain
Korisnikov avatar
Daniel  OFFLINE
Administrator

Zahvalio se: 5214 puta
Pohvaljen: 4974 puta

Postod andrijana_ » Petak, 23. Januar 2015, 23:10

Hvala puno na pomoći. Evo fotografije zadatka. Rešenje treba da je [inlmath]3[/inlmath], a prema upustvu je dato da treba uočiti da je
[dispmath]i^4=1[/dispmath]
Prikačeni fajlovi
Untitled.jpg
Untitled.jpg (10.53 KiB) Pogledano 2393 puta
Poslednji put menjao Daniel dana Petak, 23. Januar 2015, 23:30, izmenjena samo jedanput
Razlog: Kropovanje i smanjivanje slike na razumnu rezoluciju

• +1

Postod Daniel » Subota, 24. Januar 2015, 13:55

Molim te da zadatke ne kačiš kao slike – ako imaš poteškoća s Latex-om, uvek nam se možeš obratiti i pomoći ćemo šta treba. A ako već kačiš slike, onda se makar potrudi da ih umanjiš, umesto što šalješ slike od 1000x1000px rezolucije. Pročitaj tačke 13. i 14. (ali i ostale tačke) Pravilnika.

Zbog osobine da je [inlmath]i^4=1[/inlmath], vrednost izraza [inlmath]i^k[/inlmath] će se periodično ponavljati, a period će biti [inlmath]4[/inlmath]:
[dispmath]i^1=i\\
i^2=-1\\
i^3=-i\\
i^4=1\\
i^5=i^{4+1}=i^4\cdot i^1=1\cdot i^1=i^1=i\\
i^6=i^{4+2}=i^4\cdot i^2=1\cdot i^2=i^2=-1\\
i^7=i^{4+3}=i^4\cdot i^3=1\cdot i^3=i^3=-i\\
i^8=i^{4+4}=i^4\cdot i^4=1\cdot i^4=i^4=1\\
i^9=i^{8+1}=i^8\cdot i^1=1\cdot i^1=i^1=i\\
\vdots[/dispmath]
Zadatak, ispravno napisan, glasi:

Koliko elemenata ima skup [inlmath]\left\{i^k+i^{-k}\right\}_{k=1}^{+\infty}[/inlmath]?

Taj izraz ima isto značenje kao i [inlmath]\left\{\left.i^k+i^{-k}\:\right|\:k\in\mathbb{N}\right\}[/inlmath]. Znači, skup svih vrednosti [inlmath]i^k+i^{-k}[/inlmath] takvih da je [inlmath]k[/inlmath] prirodan broj.
I do not fear death. I had been dead for billions and billions of years before I was born, and had not suffered the slightest inconvenience from it. – Mark Twain
Korisnikov avatar
Daniel  OFFLINE
Administrator

Postod andrijana_ » Subota, 24. Januar 2015, 15:07

Izvinjavam se zvog grešaka koje sam napravila. Hvala ti na pomoći i izvini još jednom.

Postod Gamma » Subota, 24. Januar 2015, 15:16

Na početku mi je bio neobičan malo ovaj zadatak jer uopšte nisam znao način kako da ga uradim. Evo čak kada si i ti napiso ove stvari meni ponovo nije jasno. Jasno mi je da je periodičnost [inlmath]4[/inlmath] izraza [inlmath]i^k[/inlmath]. Ali kako zaključiti da ovaj skup ima [inlmath]3[/inlmath] elementa? To ne mogu da skontam nikako.
Gamma  OFFLINE

Zahvalio se: 183 puta
Pohvaljen: 239 puta

• +1

Postod Daniel » Subota, 24. Januar 2015, 17:09

Zaboga, Gamma, stvarno...
[dispmath]i^k+i^{-k}=i^k+\left(i^{-1}\right)^k=i^k+\left(\frac{1}{i}\right)^k=i^k+\left(\frac{1}{i}\cdot\frac{i}{i}\right)^k=i^k+\left(\frac{i}{-1}\right)^k=i^k+\left(-1\right)^ki^k=\left[1+\left(-1\right)^k\right]i^k[/dispmath]
Ovo si zaista mogao i sam da uradiš.

Sad posmatraj odvojeno slučajeve kada je [inlmath]k[/inlmath] neparno, kada je [inlmath]k[/inlmath] parno, kao i podslučajeve...
Korisnikov avatar
Daniel  OFFLINE
Administrator

Postod Gamma » Nedelja, 25. Januar 2015, 01:32

Možda sam glup,stvarno...
Uopšte nisam razumio zadatak.Koliko vidim skup će biti periodičan sa [inlmath]3[/inlmath] elementa.Mene što je zbunjivalo je to kada su vrijednosti [inlmath]k[/inlmath] različite a dobije se ista vrijednost valjda će postojati [inlmath]2[/inlmath] ista elementa u skupu.Zapravo ima li to smisla? Znam da postoje [inlmath]3[/inlmath] različita elementa u skupu. I ovo za njhovo ponavljanje stvarno ne znam. A uopšte nemam blage veze šta ovo znači.
Daniel je napisao:[dispmath]i^1=i\\
i^2=-1\\
i^3=-i\\
i^4=1\\
i^5=i^{4+1}=i^4\cdot i^1=1\cdot i^1=i^1=i\\
i^6=i^{4+2}=i^4\cdot i^2=1\cdot i^2=i^2=-1\\
i^7=i^{4+3}=i^4\cdot i^3=1\cdot i^3=i^3=-i\\
i^8=i^{4+4}=i^4\cdot i^4=1\cdot i^4=i^4=1\\
i^9=i^{8+1}=i^8\cdot i^1=1\cdot i^1=i^1=i\\
\vdots[/dispmath]

Sada kada si već spomeno podslučajeve na šta si tačno mislio?
Ja sa ovo ovako radio.
[inlmath]k=2p+1[/inlmath] vrijednost izraza je [inlmath]0[/inlmath]
[inlmath]k=2p+2[/inlmath] vrijednost izraza je [inlmath]-2[/inlmath]
[inlmath]k=2p+3[/inlmath] vrijednost izraza je [inlmath]0[/inlmath]
[inlmath]k=2p+4[/inlmath] vrijednost izraza je [inlmath]2[/inlmath]
Gamma  OFFLINE

• +1

Postod Sinisa » Nedelja, 25. Januar 2015, 02:50

postojace beskonacno elemenata

posmatraj ono [inlmath](-1)^k[/inlmath]

kad je paran broj to je [inlmath]+1[/inlmath]... i onda posmatraj ono [inlmath]i^k[/inlmath] koje je kad je [inlmath]k=2n\;\to\;i^k=-1[/inlmath] a kad [inlmath]k=4n[/inlmath] tada je [inlmath]i^k=1[/inlmath]

znaci kada su parni ti ces imati dvije vrijednosti ustvari imaces [inlmath]-2[/inlmath] kad je [inlmath]k[/inlmath] djeljivo sa [inlmath]2[/inlmath] i imaces rijesenje [inlmath]2[/inlmath] kad je [inlmath]k[/inlmath] djeljivo sa [inlmath]4[/inlmath]

sad ispitaj kad je [inlmath]k[/inlmath] neparno

interval ponavljanja ti je [inlmath]4[/inlmath]

[inlmath]i^1=i^5[/inlmath] itd....

pa racunaj ovako kad je [inlmath]k[/inlmath] neparno tada je i samo [inlmath](-1)^k[/inlmath] uvijek [inlmath]=-1[/inlmath] sto znaci da je citav taj proizvod jednak [inlmath]0[/inlmath]... ne moras tu posmatrati ono [inlmath]i^k[/inlmath]

tako da na kraju imas rijesenja [inlmath]-2\;0\;2[/inlmath]

ovo je ono sto ti je daniel rekao da razmatras...

uskoro cu nauciti kako koristiti onaj program da bi ovo bilo preglednije :D
Poslednji put menjao Daniel dana Nedelja, 29. Mart 2015, 07:19, izmenjena 3 puta
Razlog: Umetanje Latex-koda
Sinisa  OFFLINE

Zahvalio se: 74 puta
Pohvaljen: 399 puta

Postod Gamma » Nedelja, 25. Januar 2015, 03:13

Sinisa je napisao:postojace beskonacno elemenata

I ja sam tako mislio da će postojati beskonačno mnogo elemenata koji se ponavljaju mislim na ona [inlmath]3[/inlmath].Ali rješenje kaže da skup ima [inlmath]3[/inlmath] elementa. Kako :kojik:
Gamma  OFFLINE

Sledeća

Povratak na KOMPLEKSNA ANALIZA