Korisnički Kontrolni Panel
Pogledajte svoj profil
Pogledajte svoje postove
ČPP
Prijavite se

Matematički forum na kojem možete da diskutujete o raznim matematičkim oblastima, pomognete drugima oko rešavanja zadataka, a i da dobijete pomoć kada vam zatreba

Index stranica ‹ OSTALE MATEMATIČKE OBLASTI ‹ ALGEBRA

Odrediti parametar m kvadratne jednačine

[inlmath]a^2-b^2=\left(a+b\right)\left(a-b\right)[/inlmath]

Re: Odrediti parametar m kvadratne jednačine

Postod Gamma » Nedelja, 08. Mart 2015, 01:51

Sumnjam. Pismenost na nivou :mrgreen:
Piše na srpskoj Wikipediji neće mi učita link zbog ćirilice. Dok vidim na bosnaskoj ne piše ne znam ni ja što su odredili prvo rješenje sa pozitivnim predznakom ispred diskriminante.
Gamma  OFFLINE

Zahvalio se: 183 puta
Pohvaljen: 239 puta

Sharuj ovu temu na:

Share on Facebook Facebook Share on Twitter Twitter Share on MySpace MySpace Share on Google+ Google+

Postod Daniel » Nedelja, 08. Mart 2015, 02:04

Ako na srpskoj Wikipedii stvarno tako piše, onda me to podseća na onaj „biser“ kako se, navodno, koristi jedna formula za sumu geometrijskog niza kada je [inlmath]q<1[/inlmath], a druga formula kada je [inlmath]q>1[/inlmath] (LINK)...

Ontopic, nema pravila šta će se uzeti za [inlmath]x_1[/inlmath] a šta za [inlmath]x_2[/inlmath], mada je nekako logičnije da za [inlmath]x_1[/inlmath] uzmemo manju, a za [inlmath]x_2[/inlmath] veću vrednost, a to znači, kada je [inlmath]a>0[/inlmath] tada [inlmath]x_1[/inlmath] računamo s minusom ispred korena a [inlmath]x_2[/inlmath] s plusem, a kada je [inlmath]a<0[/inlmath] onda obratno...
I do not fear death. I had been dead for billions and billions of years before I was born, and had not suffered the slightest inconvenience from it. – Mark Twain
Korisnikov avatar
Daniel  OFFLINE
Administrator

Zahvalio se: 5214 puta
Pohvaljen: 4975 puta

Postod Daniel » Nedelja, 08. Mart 2015, 02:12

Nađoh taj link, evo ga: http://tinyurl.com/llgur3w (dugačke URL-ove, kao i one na ćirilici, uvek možete konvertovati u ove kratke URL-ove pomoću http://tinyurl.com i sličnih takvih sajtova).
Jeste, napisali su [inlmath]x_1[/inlmath] s plusem ispred korena a [inlmath]x_2[/inlmath] s minusom, ali nigde ne vidim da piše da je takav redosled i obavezujuć.
I do not fear death. I had been dead for billions and billions of years before I was born, and had not suffered the slightest inconvenience from it. – Mark Twain
Korisnikov avatar
Daniel  OFFLINE
Administrator

Postod Gamma » Nedelja, 08. Mart 2015, 02:25

Piše i u Matematici za 2 razred Srednje škole Despotović,Vojvodić,Petrović i Šešelja(Istočno Sarajevo).Ima još negdje to sigurno samo ne mogu da nađem. Susreto sam se s tim više puta.Dok u nekima samo piše [inlmath]x[/inlmath] bez ikakovga indeksa.Ni u ovoj knjizi ne piše da je redoslijed obavezujuć ali uzeli su da dva rješenja uokvirili i stavili jedno ispod drugoga.Baš izgleda kao da hoće da to naglase. Pokušaću da neđem mislim da ima negdje da kaže da prvo rješenje se uzima s pozitivnim predznakom ispred diskriminante.
Gamma  OFFLINE

Postod Sinisa » Nedelja, 08. Mart 2015, 11:51

gamma, ako je diskriminanta negativna tada su rjesenja kompleksni brojevi... a kompleksni brojevi se ne mogu porediti po velicini

a to hoce li [inlmath]x_1[/inlmath] biti manje ili vece od [inlmath]x_2[/inlmath] zavisi od [inlmath]a[/inlmath] i [inlmath]b[/inlmath]

a i nas su ucili da je [inlmath]x_1[/inlmath] rjesenje sa plusem ispred korijena diskriminante...
Sinisa  OFFLINE

Zahvalio se: 74 puta
Pohvaljen: 399 puta

Postod Gamma » Nedelja, 08. Mart 2015, 12:09

Ali može njihov modul :mrgreen: Mislio sam na pozitivan ili negativan predznak ispred diskriminante.Upravo u ovome zadatku ta stvar može da se zakomplikuje zbog toga.Stvarno ne znam što su pisali da prvo rješenje ide sa pozitivnim predznakom ispred diskriminante.
Gamma  OFFLINE

Postod Sinisa » Nedelja, 08. Mart 2015, 12:12

ispred korijena diskriminante... diskriminanta je [inlmath]b^2-4ac[/inlmath]

i mene je to iznerviralo, ne mogu ja pogadjati sta je [inlmath]x_1[/inlmath] a sta je [inlmath]x_2[/inlmath]... mislim moze se logicki zakljuciti ali treba vremena da uzmes u obzir sve uslove
Sinisa  OFFLINE

Zahvalio se: 74 puta
Pohvaljen: 399 puta

Postod Daniel » Ponedeljak, 09. Mart 2015, 02:09

^ Nit moraš da pogađaš šta je [inlmath]x_1[/inlmath] a šta [inlmath]x_2[/inlmath], nit moraš da uzimaš u obzir različite uslove, ako radiš na onaj način koji sam pokazao...
Korisnikov avatar
Daniel  OFFLINE
Administrator

Prethodna

Povratak na ALGEBRA