Korisnički Kontrolni Panel
Pogledajte svoj profil
Pogledajte svoje postove
ČPP
Prijavite se

Matematički forum na kojem možete da diskutujete o raznim matematičkim oblastima, pomognete drugima oko rešavanja zadataka, a i da dobijete pomoć kada vam zatreba

Index stranica ‹ OSTALE MATEMATIČKE OBLASTI ‹ TRIGONOMETRIJA

Trigonometrijska jednacina

[inlmath]\sin\left(\alpha+\beta\right)=\sin\alpha\cos\beta+\cos\alpha\sin\beta[/inlmath]

Trigonometrijska jednacina

Postod zlatna ribica » Četvrtak, 02. April 2015, 22:44

[dispmath]\sin x+\cos x=\frac{3}{2}[/dispmath]
Da li neko zna pocetni korak u resavanju ove jednacine? Znam kako da resim kada na primer imam nula ili jedan, ali ovo sa [inlmath]\frac{3}{2}[/inlmath] ne znam kako da zapocnem...

Zahvalio se: 24 puta
Pohvaljen: 20 puta

Sharuj ovu temu na:

Share on Facebook Facebook Share on Twitter Twitter Share on MySpace MySpace Share on Google+ Google+
  • +1

Re: Trigonometrijska jednacina

Postod desideri » Četvrtak, 02. April 2015, 23:18

Ovde je rešenje da ova jednačina... Nema rešenje.
Korisnikov avatar

Zahvalio se: 1097 puta
Pohvaljen: 865 puta

Postod Nedzada » Subota, 23. Maj 2015, 15:57

Da li može pomoć za rješavanje ove jednačine:
[dispmath]5\cdot\sin^2x+2\cdot\sin x\cdot\cos x+2\cdot\cos^2x=2[/dispmath]
Pokušavala sam je riješiti dijeleći sa [inlmath]\cos^2x[/inlmath] kako bi je svela na oblik:
[dispmath]A\cdot\mathrm{tg}^2x+B\cdot\mathrm{tg}\:x+C=0[/dispmath]
jer ovdje ide smjena

ali na desnoj strani dobijem [inlmath]\frac{2}{\cos^2x}[/inlmath] pa ne znam kako to da riješim.

Hvala unaprijed.
Nedzada  OFFLINE

Zahvalio se: 10 puta
Pohvaljen: 0 puta

• +1

Postod Gamma » Subota, 23. Maj 2015, 16:53

Treba da svedeš sve na dvostruki ugao.
[dispmath]2\sin2x-3\cos2x+3=0[/dispmath]
Pa kvadriranjem svedeš sve na istu trigonometrijsku funkciju i uvedeš smjenu [inlmath]t=\cos2x[/inlmath]
[dispmath]13t^2-18t+5=0[/dispmath]
[dispmath]x=k\pi,\;x=\pm\frac{1}{2}\arccos\frac{5}{13}+k\pi,\;k\in\mathbb{Z}[/dispmath]
Gamma  OFFLINE

Zahvalio se: 183 puta
Pohvaljen: 239 puta

Postod Nedzada » Subota, 23. Maj 2015, 18:28

Oprosti baš sam dosadna :? , ali ne mogu doći do ovog izraza:
[dispmath]2\sin2x-3\cos2x+3=0[/dispmath]
Možeš li mi malo to pojasniti?
Nedzada  OFFLINE

Zahvalio se: 10 puta
Pohvaljen: 0 puta

• +1

Postod Gamma » Subota, 23. Maj 2015, 18:41

Formule za polovinu ugla. Izvedene su u ovoj temi. Samo treba da ih primjenješ :)
Gamma  OFFLINE

• +2

Postod Daniel » Subota, 23. Maj 2015, 20:38

Gamma je napisao:Pa kvadriranjem svedeš sve na istu trigonometrijsku funkciju

S kvadriranjem treba biti vrlo oprezan, jer kad kvadriramo gubimo informaciju o znaku. Konkretno:
[dispmath]2\sin2x=3\cos2x-3[/dispmath][dispmath]2\sin2x=3\left(\cos2x-1\right)[/dispmath]
Sada, pre kvadriranja, moramo postaviti uslov. Pošto je [inlmath]\cos2x\le1[/inlmath], sledi [inlmath]\cos2x-1\le0[/inlmath] iz čega sledi da je desna strana [inlmath]\le0[/inlmath]. Samim tim, i leva strana mora biti [inlmath]\le0[/inlmath], tj. [inlmath]\underline{\sin2x\le0}[/inlmath].
E, tek uz ovaj uslov smemo da kvadriramo.

Zbog tog uslova na kraju otpada rešenje [inlmath]x=\frac{1}{2}\arccos\frac{5}{13}+k\pi[/inlmath] i ostaje samo
[dispmath]x=k\pi,\;x=-\frac{1}{2}\arccos\frac{5}{13}+k\pi,\;k\in\mathbb{Z}[/dispmath]

Po meni, jednostavniji način bi bio da se dvojka na desnoj strani polazne jednačine pomnoži sa [inlmath]\left(\sin^2x+\cos^2x\right)[/inlmath]:
[dispmath]5\sin^2x+2\sin x\cos x+2\cos^2x=2\left(\sin^2x+\cos^2x\right)[/dispmath][dispmath]\vdots[/dispmath]
I do not fear death. I had been dead for billions and billions of years before I was born, and had not suffered the slightest inconvenience from it. – Mark Twain
Korisnikov avatar
Daniel  OFFLINE
Administrator

Zahvalio se: 5214 puta
Pohvaljen: 4975 puta

• +1

Postod Gamma » Subota, 23. Maj 2015, 20:47

U pravu si. Postavio sam u svesci taj uslov [inlmath]\sin 2x\le0[/inlmath]. Ali nisam izbacio to zadnje rješenje. Možda sam malo bez potrebe zakomplikovao ali neka imamo i to rješenje.
Gamma  OFFLINE

• +2

Postod Gamma » Nedelja, 24. Maj 2015, 00:42

Daniel je napisao:Po meni, jednostavniji način bi bio da se dvojka na desnoj strani polazne jednačine pomnoži sa [inlmath]\left(\sin^22x+\cos^22x\right)[/inlmath]:

Nije mi ovo jasno, kada to uradim i sve svedem na [inlmath]x[/inlmath] dobijem četvrte stepene i sve se zakomplikuje. Ako možeš samo da mi kažeš šta na kraju treba da se dobije. Trigonometrijska funkcija u kojoj firguriše [inlmath]x[/inlmath] ili [inlmath]2x[/inlmath]?

Evo imam još jedan način rješavanja ali ipak jednostavniji :) Ne znam kako mi ranije nije pao na pamet.
[dispmath]5\sin^2x+2\sin x\cos x+2\cos^2x-2=0[/dispmath][dispmath]5\sin^2x+2\sin x\cos x+2\left(1-\sin^2x\right)-2=0[/dispmath][dispmath]5\sin^2x+2\sin x\cos x\cancel{+2}-2\sin^2x\cancel{-2}=0[/dispmath][dispmath]3\sin^2x+2\sin x\cos x=0[/dispmath][dispmath]\sin x(3\sin x+2\cos x)=0[/dispmath][dispmath]\sin x=0\;\lor\;3\sin x+2\cos x=0\;/:\cos x[/dispmath][dispmath]\sin x=0\;\lor\;\mathrm{tg}\:x=-\frac{2}{3}[/dispmath][dispmath]\enclose{box}{x=k\pi},\;\enclose{box}{x=\mathrm{arctg}-\frac{2}{3}+k\pi},\;k\in\mathbb{Z}[/dispmath]
Gamma  OFFLINE

• +1

Postod Daniel » Nedelja, 24. Maj 2015, 01:07

Gamma je napisao:
Daniel je napisao:Po meni, jednostavniji način bi bio da se dvojka na desnoj strani polazne jednačine pomnoži sa [inlmath]\left(\sin^22x+\cos^22x\right)[/inlmath]:

Nije mi ovo jasno, kada to uradim i sve svedem na [inlmath]x[/inlmath] dobijem četvrte stepene i sve se zakomplikuje. Ako možeš samo da mi kažeš šta na kraju treba da se dobije. Trigonometrijska funkcija u kojoj firguriše [inlmath]x[/inlmath] ili [inlmath]2x[/inlmath]?

Da, sorry, moja greška, hteo sam da napišem [inlmath]\left(\sin^2x+\cos^2x\right)[/inlmath], dakle bez tih dvostrukih uglova. Ispravio sam svoj post da ne zbunjuje ljude. Hvala na opažanju. :)
Taj postupak je, zapravo, vrlo sličan ovom tvom drugom postupku, koji si upravo pokazao.

Gamma je napisao:[dispmath]\enclose{box}{x=\mathrm{arctg}-\frac{2}{3}+k\pi}[/dispmath]

Kad imaš minus u argumentu arkus tangensa, treba ga pisati u zagradi: [inlmath]x=\mathrm{arctg}\left(-\frac{2}{3}\right)+k\pi[/inlmath]. Ili, još bolje, pošto je arkus tangens neparna funkcija, tj. [inlmath]\mathrm{arctg}\left(-x\right)=-\mathrm{arctg}\:x[/inlmath], možemo minus izvući i ispred arkus tangensa: [inlmath]x=-\mathrm{arctg}\:\frac{2}{3}+k\pi[/inlmath].
I do not fear death. I had been dead for billions and billions of years before I was born, and had not suffered the slightest inconvenience from it. – Mark Twain
Korisnikov avatar
Daniel  OFFLINE
Administrator

Zahvalio se: 5214 puta
Pohvaljen: 4975 puta

Sledeća

Povratak na TRIGONOMETRIJA